Τρίτη 14 Ιουλίου 2020  10:05:47

Αυστηρή γραμμή Σαμαρά «Δεν θα ψηφίσουμε νέους φόρους, που θα φέρει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Θα υπάρξουν όροι». Ο Αντ. Σαμαράς δεν συμφωνεί με την άνευ όρων ψήφιση στης όποιας συμφωνίας, όπως προτείνουν ορισμένα ανώτερα στελέχη της ΝΔ. Κύριο

Σαμαράς: Όχι σε φόρους για να χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό κράτος του. Το λεγόμενο E-MAIL Χαρδούβελη είναι το ανώτερο πλαφόν υποχωρήσεων- συμβιβασμών της διακυβέρνησης Σαμαρά με νέους φόρους 980.000.000, ενώ η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να αποδέχεται φόρους 3 και πλέον δις.

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να υπάρξει μια «συνεννόηση» με την κυβέρνηση για την ψήφιση της νέας συμφωνίας-Μνημονίου και θα λυθεί το πρόβλημα οικονομικής ενίσχυσης της χώρας, υπό την προϋπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ «να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες του» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς. Τερματίζοντας τις διαθέσεις ορισμένων ανώτερων στελεχών της ΝΔ για άνευ όρων αποδοχή των νέων φορολογιών του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα να τους ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ, ακόμα και εάν.... δεν τους ψηφίσουν ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάσταση περίπλοκη και με σοβαρές πολιτικές εξελίξεις....

Σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει πως αν η κυβέρνηση θελήσει βοήθεια, η ΝΔ είναι έτοιμη να τη δώσει, αλλά ξεκαθαρίζει: «Λευκή επιταγή για να διαλύσουν τον τόπο δεν πρόκειται να πάρουν από εμάς». Η αναγκαία συναίνεση για ψήφιση με 151 ψήφους στη Βουλή, συνδέεται με κάποιους όρους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ χάσει εξ΄αυτού του λόγου την εμπιστοσύνη της Βουλής και τη δεδηλωμένη (έστω προσωρινά) για σειρά συνεπόμενων νόμων και μέτρων εξαιτίας της νέας συμφωνίας.

Ο τέως πρωθυπουργός μιλά ανοιχτά για την ανάληψη, από την πλευρά του, πολιτικών πρωτοβουλιών σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα και υπογραμμίζει: «Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, όπως οφείλουν να κάνουν τα κόμματα σε περιόδους κρίσης, πρέπει να κόψουν τα ψέματα και να συμφωνήσουμε όλοι αν θέλουμε την Ευρώπη».

Λέει επίσης «ναι» σε βοήθεια προς την κυβέρνηση, όχι όμως σε «λευκή επιταγή». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση για το εάν η ΝΔ θα στηρίξει στη Βουλή την όποια συμφωνία, τονίζει: «Να δούμε πρώτα τη συμφωνία, να δούμε τι κόστος θα καταβάλει η Ελλάδα και γιατί. Κόστος για να παραμείνουμε στο ευρώ είναι ένα πράγμα. Κόστος για να φτιάξει το μεγάλο κομματικό του κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό πράγμα...».
Σας ακούω τις τελευταίες ημέρες να μιλάτε για νέο μνημόνιο, το οποίο θα υπογράψει ο πρωθυπουργός. Είστε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τελικά σε συμφωνία με τους εταίρους;

Ο Αντώνης Σαμαράς συνομιλεί με τον Κώστα Καραμανλή στη Βουλή, για τον οποίο λέει ότι δεν βλέπει «πολιτικό φλερτ» με τον Τσίπρα και ότι όσοι «καραμανλικοί» διαδίδουν τέτοιες συναντιλήψεις βλάπτουν τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό της περιόδου 2004-2009.

Ζητάμε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση και την τελευταία δόση. Γιατί όσο περνάει ο καιρός, όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και παρατείνεται η ασφυξία, η οικονομία υποχωρεί και ο λογαριασμός που θα κληθεί να πληρώσει η Ελλάδα μεγαλώνει. Τους λέμε ακόμα ότι αφού δεν ολοκλήρωσαν την προηγούμενη συμφωνία που είχαμε έτοιμη εμείς, με την «πιστωτική γραμμή στήριξης», η χώρα δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Άρα, θα χρειαστεί κι άλλα χρήματα από τους εταίρους. Γιατί όποιος δεν μπορεί να δανειστεί «φυσιολογικά» από τις αγορές, πηγαίνει σε αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή σε μνημόνιο. Αυτό που εμείς το είχαμε ήδη σχεδόν τελειώσει, εκείνοι το ξαναφέρνουν. Αλλά φαίνεται πως δεν το αντέχουν..

Δεν ξέρω, λοιπόν, πού θα καταλήξουν τελικά. Οι ίδιοι καλά καλά δεν ξέρουν. Γνωρίζω, όμως, πως αυτό που οι ίδιοι κατά βάθος θέλουν οδηγεί σε ρήξη με τους δανειστές. Ενώ εκείνο που χρειάζεται ο τόπος οδηγεί σε ρήξη με τους δικούς τους. Τι θα αποφασίσουν θα το μάθουμε τις επόμενες μέρες...
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, λέει σαφώς ότι για τον ίδιο δεν τίθεται θέμα ούτε Ασφαλιστικού ούτε εργασιακού. Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μόνον στα υπόλοιπα και δη τα δημοσιονομικά και τα άλλα θέματα να παραπεμφθούν για το μέλλον;

Έχει κατά καιρούς πει πολλά. Κι ύστερα είπε και τα αντίθετά τους. Είχε πει ότι «τελείωσε η αξιολόγηση». Και τώρα αγωνίζεται να κλείσει την αξιολόγηση που, κατά τα άλλα, είχε «τελειώσει»! Επειδή θέλει να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις που είχαν γίνει, στα εργασιακά για παράδειγμα, θα αναγκαστεί ίσως να πάρει πολύ οδυνηρά μέτρα και στο φορολογικό και στο Ασφαλιστικό.

Όταν η οικονομία υποχωρεί, σε αναγκάζουν να αυξήσεις τους φόρους και να μειώσεις τις συντάξεις. Εμείς βγήκαμε στην ανάκαμψη για να μπορέσουμε να μειώσουμε τους φόρους και να στηρίξουμε το εισόδημα των συνταξιούχων. Είχαμε προωθήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο τώρα το εγκατέλειψαν. Όλα, όμως, αυτά εξαρτώνται από την ανάκαμψη. Κάνεις ανάκαμψη; Μπορείς να δώσεις ανακούφιση! Αντίθετα, υποχωρεί η οικονομία σου πάλι στην ύφεση και επιστρέφεις στα ελλείμματα; Τότε σε αναγκάζουν να κάνεις περικοπές και να βάλεις νέους φόρους. Τα δημοσιονομικά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με όλα τα άλλα. Ιδιαίτερα όταν επιστρέφεις στην ύφεση και στα ελλείμματα, οπότε σε βρίσκουν σε πολύ αδύναμη θέση.

Η ΝΔ τι θα κάνει όταν ζητήματα όπως ο ΦΠΑ, το τέλος παραμονής στα ξενοδοχεία κ.λπ. έρθουν στη Βουλή; Θα στηρίξετε τη συμφωνία;
Θα δούμε τη συμφωνία όταν έλθει. Φυσικά και θέλουμε τη συμφωνία το ταχύτερο. Αλλά θέλουμε μια συμφωνία που θα κρατά ζωντανή την ανάκαμψη που ήδη είχαμε πετύχει. Αλλά χωρίς να δούμε την τελική συμφωνία, πώς να απαντήσουμε τι στάση θα κρατήσουμε για κάτι που δεν ξέρουμε; Άλλωστε, η ίδια η κυβέρνηση εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα. Ακόμα και για το αν θα κάνει συμφωνία.

Πολλά στελέχη του κόμματός σας λένε ότι μια συμφωνία, ακόμη και κακή, είναι καλύτερη από μια μη συμφωνία. Συμμερίζεστε εσείς αυτή την άποψη;
Κοιτάξτε... Όλοι θέλουμε συμφωνία! Όλοι θέλουμε να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους μας. Αλλά κανείς μας δεν θέλει να επιβληθούν στον λαό φόροι για να χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό κράτος που δημιουργεί. Γι' αυτό λέμε να δούμε πρώτα τη συμφωνία, να δούμε τι κόστος θα καταβάλει η Ελλάδα και γιατί. Κόστος για να παραμείνουμε στο ευρώ είναι ένα πράγμα. Κόστος για να φτιάξει το μεγάλο κομματικό του κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό πράγμα...

ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες υπό δύο όμως προϋποθέσεις: Πρώτον να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση τα αδιέξοδα στα οποία έχει αυτοεγκλωβιστεί και δεύτερον να σταματήσουν, όπως τονίζει, τα τερατώδη ψέματα που λένε στον κόσμο. «Για να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους, όπως οφείλουν τα κόμματα σε περιόδους κρίσης, πρέπει να κόψουν τα ψέματα και να συμφωνήσουμε όλοι αν θέλουμε την Ευρώπη. Για να πιάσουν τόπο οι όποιες πρωτοβουλίες πρέπει να υπάρχει το κατάλληλο κλίμα και αποδοχή από όλους» τονίζει ο κ. Σαμαράς ο οποίος πάντως επισημαίνει πως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να περιμένει στήριξη όταν για παράδειγμα επαναφέρει το άσυλο της «παρανομίας» στα πανεπιστήμια ή «αφήνει ελεύθερους τους λαθρομετανάστες και διευκολύνει την απελευθέρωση τρομοκρατών».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση: «Αυτό που οι ίδιοι κατά βάθος θέλουν, οδηγεί σε ρήξη με τους δανειστές» και εμφανίζεται βέβαιος πως η κυβέρνηση «θα αναγκαστεί να πάρει πολύ οδυνηρά μέτρα και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να στηρίξει η ΝΔ τη συμφωνία όταν αυτή έρθει στη Βουλή ο κ. Σαμαράς τονίζει πως η ΝΔ θέλει «μία συμφωνία που θα κρατά ζωντανή την ανάκαμψη» που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε πετύχει. «Όλοι θέλουμε συμφωνία. Όλοι θέλουμε να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους μας. Αλλά κανείς δεν θέλει να επιβληθούν στον λαό φόροι για να χρηματοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το κομματικό κράτος που δημιουργεί. Κόστος για να παραμείνουμε στο ευρώ είναι ένα πράγμα. Κόστος για να φτιάξει το μεγάλο κομματικό του κράτος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικό πράγμα» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει την εκτίμηση πως η Ελλάδα μπορεί να βγει από τα μνημόνια και την κρίση με αλλαγή πολιτικής και τονίζει πως «αν εξακολουθεί η κυβέρνηση να ανατρέπει τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και να βάζει φόρους για να εξυπηρετήσει το κομματικό κράτος, τότε το πράγμα θα χειροτερεύει και ο χρόνος που θα χρειαστεί μετά για να διορθωθεί η ζημιά θα γίνεται όλο και μεγαλύτερος».

Ο κ. Σαμαράς επισήμανε την ανάγκη η ΝΔ να είναι συμπαγής και έτοιμη, μακριά από προσωπικές στρατηγικές, ενώ απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για πολιτικό φλερτ μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Πιστεύω ότι ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής καταλαβαίνει πως όσοι τα ισχυρίζονται αυτά δεν του κάνουν καλό και εξυπηρετούν τους δικούς τους και μόνο σκοπούς».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline