Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021  08:51:47

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησε τις ενστάσεις βουλευτών και κομματικών για τη νέα διοίκηση στην «δημοκρατική ΕΡΤ». Ευλόγησε τους δύο εκλεκτούς -και ιδιαίτερα τον Λάμπρη Ταγματάρχη- του αρμόδιου υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά. Κύριο

«Η ΕΡΤ ανοίγει τη Δευτέρα» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στην συνάντηση νομιμοποίησης με τους δύο επικεφαλής στο Μαξίμου, όπως δεν έχει κάνει με καμία διοίκηση ΔΕΚΟ. Τα κείμενα των αντιρρήσεων και καταγγελιών, που αγνοήθηκαν και πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων.

"Πρώτο μέλημα η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων. Δεν θα είναι φερέφωνο της κυβέρνησης", δήλωσε με άνεση ο πρωθυπουργός για την ΕΡΤ η οποία ανοίγει την επόμενη Δευτέρα.

O Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο της ΕΡΤ Διονύση Τσακνή και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπη Ταγματάρχη, όπως δεν συνηθίζει να κάνει με νέες διοικήσεις και μετά μια νέα, μικρή αναβολή της ανάληψης των καθηκόντων τους, μετά τις διαμαρτυρίες που έχουν προκληθεί στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ (κείμενα στη συνέχεια).

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την απόφαση της νέας κυβέρνησης να ξεκινήσει μια προσπάθεια ριζικής επαναλειτουργίας της Δημόσιας Τηλεόρασης έξω από τις παθογένειες του παρελθόντος.
"Η ΕΡΤ ανοίγει την ερχόμενη Δευτέρα και αυτό που σας ζητά η Κυβέρνηση είναι να συμβάλλεται σε μια νέα ΕΡΤ πολυφωνική, ανεξάρτητη και που θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού φορέα", τόνισε μεταξύ άλλων.

Πρώτο σας μέλημα, συνέχισε ο κ. Αλέξης Τσίπρας, είναι η ομαλή επιστροφή των εργαζομένων.

Η ΕΡΤ, τόνισε, "απευθύνεται σε ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο και τροφοδοτείται από αυτό. Αναλαμβάνετε την ευθύνη να αποκαταστήσετε τη χαμένη σχέση των πολιτών με την ΕΡΤ που προκάλεσε το μαύρο. Το έργο σας θα είναι δύσκολο, η πρόκληση και οι προσδοκίες υψηλές. Σας ζητώ η κυβέρνηση να βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής κριτικής από τα ενημερωτικά προγράμματα της ΕΡΤ. Όραμά μας είναι μια ΕΡΤ αντικειμενική και όχι φερέφωνο της εκάστοτε κυβέρνησης. Αναμένω άμεσα να ετοιμάσετε τη Συμφωνία Αρχών που προβλέπει ο νέος νόμος, συμφωνία που θα σας θωρακίζει από οποιαδήποτε απόπειρα "εργαλειοποίησης".

"Η επόμενη φορά που θα συναντηθούμε", είπε ο Πρωθυπουργός, "θα είναι στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου την 11η Ιουνίου για να γιορτάσουμε τη νίκη του αγώνα, τη νίκη της δημοκρατίας".

Διαφωνία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με την επιλογή Ταγματάρχη στην ΕΡΤ

«Εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους»
Την έντονη διαφωνία τους στη φημολογούμενη τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ, εκφράζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης.

Σε κοινή δήλωσή τους, οι τρεις βουλευτές, προερχόμενοι από το δημοσιογραφικό επιτελείο της ΕΡΤ, καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του επισημαίνοντας πως η επιλογή του κ. Ταγματάρχη «εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους -που κράτησαν επί 23 μήνες ανοιχτή την ΕΡΤ και είναι αυτοί που, τελικά, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τη νέα ΕΡΤ που αξίζει η χώρα και η κοινωνία», ενώ ακόμη τονίζουν πως «τα μηνύματα που εκπέμπει στον λαό η εν λόγω επιλογή είναι αντιφατικά και αποπροσανατολιστικά».

«Η επιλογή προσώπων, η επαγγελματική πορεία των οποίων δεν συνάδει με το όραμα το οποίο έχουμε -και για το οποίο αγωνιστήκαμε- δεν μπορεί να ακυρώνει ή να θολώνει τους στόχους και την προοπτική» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι βουλευτές.

Τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ οι Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τοποθέτηση του Λάμπη Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου στη νέα ΕΡΤ. Οι τρεις βουλευτές καλούν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό «να επανεξετάσει την απόφασή του».
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε – στην αρχή ως φήμες, στη συνέχεια μέσω μερίδας του Τύπου – τη σύνθεση του Δ.Σ. της νέας ΕΡΤ. Με δεδομένο ότι η βουλευτική μας ιδιότητα δεν ακυρώνει την ιδιότητά μας ως δημοσιογράφων της ΕΡΤ, θα θέλαμε να κάνουμε ορισμένες αναγκαίες διευκρινίσεις:

• Mε κανέναν τρόπο δεν συμμετείχαμε σε οποιαδήποτε συζήτηση για τη στελέχωση του Δ.Σ., πολύ δε περισσότερο δεν είχαμε καμία ανάμειξη στη διαδικασία επιλογής των προσώπων. Η ενημέρωσή μας για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, δυστυχώς, περιορίστηκε στις διαρροές στον Τύπο, από τον οποίο μάθαμε κι εμείς τις αποφάσεις. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ουδέποτε ζητήθηκε η γνώμη μας ή η άποψη άλλων δημοσιογράφων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

• Με δεδομένο ότι η επιλογή του κ. Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους – που κράτησαν επί 23 μήνες ανοιχτή την ΕΡΤ και είναι αυτοί που, τελικά, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τη νέα ΕΡΤ που αξίζει η χώρα και η κοινωνία – και με δεδομένο, επίσης, ότι τα μηνύματα που εκπέμπει στο λαό η εν λόγω επιλογή είναι αντιφατικά και αποπροσανατολιστικά, καλούμε την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό να επανεξετάσει την απόφασή του.

• Είναι, τουλάχιστον, άστοχο οι επιλογές προσώπων να αποδυναμώνουν ουσιαστικά – εν τη γενέσει τους – προοπτικές, προσδοκίες και οράματα για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα που θέλουμε. Η επιλογή προσώπων, η επαγγελματική πορεία των οποίων δεν συνάδει με το όραμα το οποίο έχουμε – και για το οποίο αγωνιστήκαμε – δεν μπορεί να ακυρώνει ή να θολώνει τους στόχους και την προοπτική.

Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι δεν χτίζεις το καινούριο με παλιά υλικά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως για μας, μια ΕΡΤ στην υπηρεσία των πολιτών, μια ΕΡΤ απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος, μια ΕΡΤ αντάξια των προσδοκιών που καλλιέργησε ο αγώνας των εργαζομένων της, ήταν και παραμένει ο απαρέγκλιτος στόχος μας».

--(13 Μαΐου) Αντίθετη με την επιλογή της κυβέρνησης να ορίσει τον Λάμπη Ταγματάρχη διευθύνοντα σύμβουλο στην ΕΡΤ εμφανίζεται η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις υπήρξαν και από το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, ωστόσο την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη υπερασπίζεται ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν πως ο Λ. Ταγματάρχης ανήκει στο καθεστωτικό τόξο των ΜΜΕ, ότι η προηγούμενη θητεία του στη δημόσια τηλεόραση κάθε άλλο παρά επιτυχημένη θα πρέπει να θεωρείται. Είναι, σύμφωνα με μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, εικόνα από τα παλιά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες και, κυρίως, να ηγηθεί της προσπάθειας να ξανακερδίσει η δημόσια τηλεόραση την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Υπενθυμίζεται πως την αντίθεσή τους με την επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη εξέφρασαν δημόσια και τρεις ΕΡΤικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, με κοινή τους ανακοίνωση, κάλεσαν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό «να επανεξετάσουν την απόφασή» για τον διορισμό του κ. Ταγματάρχη στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου.

«Το θέμα έχει τελειώσει», απαντούν συνεργάτες του υπουργού Επικρατείας, σύμφωνα με την Αυγή, και αναμένεται, αναφέρουν, η τυπική έκφραση γνώμης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στη Βουλή. Στρατηγική της κυβέρνησης -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- είναι να μην γίνουν κομματικές επιλογές, εν τούτοις στον αρμόδιο υπουργό προτάθηκαν μόνο κομματικά μέλη, ως εκ τούτου δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά. Είναι λάθος -τόνιζαν- να συμβαίνουν αυτά σε μια στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει πόλεμο κατά της διαπλοκής και η ΕΡΤ θα δώσει τη μάχη κατά των ιδιωτικών καναλιών.

Κατά την άποψη του υπουργού Επικρατείας, είναι λογικό «στην αρχή κάθε εγχειρήματος να καταγράφονται αντιρρήσεις», αλλά τώρα πλέον πρέπει «όλες οι δυνάμεις να στέρξουν στην ίδια προσπάθεια». Ενώ, σε απάντηση της κοινής δήλωσης των τριών βουλευτών, συνεργάτες του έλεγαν, «οι τρεις βουλευτές που αντέδρασαν είναι πολύ παλιοί για να λένε ότι κάνουμε επιλογές του παρελθόντος».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline