Τρίτη 26 Μαϊου 2020  23:12:56

Έμπλεξαν τις γραμμές τους για άλλη μια φορά. Τσίπρας: «Φαύλος κύκλος» οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Από την άλλη Πρωθυπουργός και Καμμένος παρακαλούν ΗΠΑ και Γερμανία (που πρωτοστατούν στις κυρώσεις αυτές) για στήριξη στο ΔΝΤ και τη νέα συμφωνία. Κύριο

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε για την ταλαιπωρία που θα αντιμετωπίσει η Αθήνα και την αβεβαιότητα που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία, αν δεν υπάρξει άμεσα μια συμφωνία.

Να προχωρήσει με τις διαπραγματεύσεις και να καταλήξει άμεσα σε μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας του κάλεσε την Παρασκευή τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζακ Λιου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο κ. Λιου επικοινώνησε με τον κ. Τσίπρα «για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα» και υπογράμμισε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ανάγκη επίτευξης μιας συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, «για να αποφύγει η χώρα την ταλαιπωρία».

Επικαλούμενο πηγές του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ το Reuters τονίζει, μάλιστα, πως ο κ. Λιου προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να καταλήξει σύντομα σε μια συμφωνία με τους εταίρους της, τότε αυτό θα προκαλούσε «δυσκολίες για την Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες, αναφέρουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη από τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της χώρας με τους πιστωτές της.

«Καμιά λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο της Ρίγας, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Την παρέμβαση των ΗΠΑ στο ΔΝΤ ζήτησε ο Καμμένος
Την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο "για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών", ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Οι διαδικασίες των συνομιλιών πάνε αρκετά καλά, όπως με ενημέρωσε ο πρωθυπουργός", ανέφερε σχετικά.

«Καμιά λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην Σύνοδο της Ρίγας, τασσόμενος έτσι κατά της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμη η Ρωσία «θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».

Αναλυτικά, το απόσπασμα από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Σύνοδο της Ρίγας:
«Είναι ξεκάθαρο ότι, με όρους διεθνών σχέσεων, η κρίση στην Ουκρανία παραμένει ένα κρίσιμο ζήτημα στην περιοχή και πέρα από αυτή. Η Ελλάδα έχει επιπρόσθετους λόγους να στηρίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην περιοχή των συγκρούσεων.

Η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίξει με αποφασιστικότητα τις ειρηνευτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες -στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ- και τον ρόλο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην περιοχή, καθώς ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της σύγκρουσης είναι μέσω ειρηνικών τρόπων και διαδικασιών.

Αντιθέτως, καμιά λύση δεν μπορεί να βρεθεί μέσα από ένα φαύλο κύκλο κυρώσεων, στρατιωτικοποίησης και ψυχροπολεμικής ρητορείας. Οι λύσεις βρίσκονται μόνο αν η επιδεικνυόμενη αποφασιστικότητα συνδυάζεται με την προσπάθεια εξεύρεσης και υπόδειξης διεξόδου για το μέλλον.

Είναι συνεπώς σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι οι σημερινές αποφάσεις δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας, αλλά εξασφαλίζουν την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή και δημιουργούν κίνητρα για τη συνεργασία. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να μην ξεχνάμε την ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας που θα εξασφαλίζει τα μεσο-μακροπρόθεσμα συμφέροντα της ΕΕ, συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία στο τραπέζι του διαλόγου, όσο απαιτητική και αν αποδειχθεί η πρόκληση αυτή».

Επικοινωνία Τσίπρα - Λιου για την διαπραγμάτευση

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζακ Λιου.

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ο Αμερικανός υπουργός Τζακ Λιου μίλησε νωρίτερα σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα «για τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με αυτή, στην επικοινωνία τους ο κ. Λιου σημείωσε ότι το αμερικανικό υπουργείο συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και παραμένει σε επαφή με όλα τα μέρη των διαπραγματεύσεων. Ιδιαίτερα χαιρέτισε δε τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι «ενδεχόμενη αποτυχία να βρεθεί σύντομα συμφωνία θα προκαλέσει άμεσα δυσχέρεια στην Ελλάδα και αβεβαιότητα για την Ευρώπη και ευρύτερα την παγκόσμια οικονομία».

Ελληνικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Τσίπρας τηλεφώνησε στον κ. Λιου προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συζητήσεις που είχε στη Ρίγα με τους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, καθώς οι Αμερικανοί παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να υπάρξει εγκαίρως μία συμφωνία.

Διμερείς σχέσεις και η οικονομική κρίση στη συνάντηση Καμμένου – Νούλαντ

Την παρέμβαση των ΗΠΑ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η λύση στις διαδικασίες των συνομιλιών», ζήτησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος από την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ κατά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι διαδικασίες των συνομιλιών πάνε αρκετά καλά, όπως με ενημέρωσε ο πρωθυπουργός», ανέφερε σχετικά.

Παράλληλα ενημέρωσε την Αμερικανίδα αξιωματούχο για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο κ. Καμμένος σχολίασε ότι «οι ΗΠΑ, σε αυτή τη δύσκολη στιγμή των διαπραγματεύσεων, θα βοηθήσουν για μια ακόμα φορά» εκτιμώντας ότι θα «έχουμε γρήγορα ευχάριστες εξελίξεις» αν ληφθεί υπόψιν ότι «πλέον η Συμμαχία αντιλαμβάνεται ότι το θέμα του ISIS διευρύνεται και ότι απαιτείται η σταθεροποίηση της Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο».

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινή δράση μαζί με το ΝΑΤΟ και με τις χώρες οι οποίες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Στη συνάντηση «διευκρινίστηκε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε σχέση με τα υφιστάμενα μέσα, αλλά και με τα μέσα τα οποία χρειάζεται η Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, για τη συνεργασία με το Ισραήλ, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αίγυπτο, αλλά και τις moderate χώρες της Μέσης Ανατολής».
Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της Ρωσίας ο κ. Καμμένος αφού ανέφερε ότι συζητήθηκε, επανέλαβε τη θέση της χώρας «να προχωρήσει ο διάλογος που υπάρχει σε μία συμφωνία προς όφελος όλων». «Στα ενεργειακά θέματα , πρόσθεσε, υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ, το οποίο θα είναι και μία πολύ σοβαρή προϋπόθεση για την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας».

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το Κυπριακό για το οποίο ο κ. Καμμένος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης, ότι αποτελεί προϋπόθεση η απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από την περιοχή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας διευκρίνισε ότι στη συνάντηση «δεν τέθηκε θέμα εσωτερικής τρομοκρατίας. Οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι το θέμα της εσωτερικής τρομοκρατίας αντιμετωπίζεται επιτυχώς στην Ελλάδα και με κοινή δράση. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα», κατέληξε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline