Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  14:45:49

O Aντ. Σαμαράς πρόθυμος για εθνική συνεννόηση και στήριξη της δύσκολης συμφωνίας. Να διασφαλίσουμε τη θέση της Ελλάδος στην Ε.Ε. και να αποφύγουμε την χρεωκοπία της χώρας. Κύριο

«Η διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ως έπος για να καταλήξει σε φαρσοκωμωδία» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ. Δηλώσεις Μιλτ. Βαρβιτσιώτη για την τυφλή πτήση των διαπραγματεύσεων.

Για δεύτερη φορά συναινετικός και εθνικά υπεύθυνος ο Αν. Σαμαράς προκειμένου να αποτραπούν δύο εθνικοί κίνδυνοι, μετά τις γκάφες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, από τις οποίες κινδυνεύει ή θέση της χώρας στην Ε.Ε. και η οικονομική κατάσταση, που απειλείται με χρεωκοπία. Κίνδυνοι, οι οποίοι αντιμετωπίζονται με επιπολαιότητα και δογματισμό από κύκλους της συγκυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, που ομιλούν επιπολαίως για ρήξη με τις Βρυξέλλες, στάση πληρωμών, συμπεριφορές χρεωκοπίας κλπ. Αλλαγή πολιτικής και συνεννόηση για να υπάρξει συμφωνία, έστω και την τελευταία στιγμή, ζητά από την κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Αγορά», ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολουθεί απέναντι στους εταίρους, επισημαίνοντας πως «η κυβέρνηση εμφανίζει τις δικές της θέσεις ως τελική συμφωνία και έτσι αποσταθεροποιεί συνεχώς και την οικονομία της Ελλάδας και τη διαπραγματευτική της θέση».

Κάνει, επίσης, λόγο για «υποτιθέμενη διαπραγμάτευση» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, όπως λέει, «ξεκίνησε ως έπος για να καταλήξει σε φαρσοκωμωδία», τονίζοντας τονίζει πως η επί της ουσίας διαπραγμάτευση άρχισε μόλις πριν λίγες μέρες, και κατηγορεί την κυβέρνηση πως είχε υπερτιμήσει την πολιτική διαπραγμάτευση, και πως έχασε χρόνο «με ανοησίες», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ακόμη, πρόεδρος της ΝΔ καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ πως σε όλες τις μεγάλες δυσκολίες που είχε περάσει η κυβέρνηση του ήταν απέναντι και θέτει και πάλι το θέμα της μεγάλης συνεννόησης για να βγει η χώρα από τα αδιέξοδα. «Προτείνουμε τη μεγάλη συνεννόηση ώστε να αλλάξει πολιτική η χώρα. Μεγάλη συνεννόηση για να βγουν εκείνοι από τα ολοφάνερα αδιέξοδα τους, για να βγει η Ελλάδα από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει» τονίζει ο κ. Σαμαράς.

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Η αντιπολίτευση βρίσκεται σε μαύρο σκοτάδι. Η Κυβέρνηση δεν ενημερώνει κανένα

"Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιόν τελικά διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατό να βγαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -όχι ο κ. Βαρουφάκης που αυτοδιαψεύδεται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- με μία διαγγελματικού χαρακτήρα δήλωση, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή γράφεται η συμφωνία και την ίδια στιγμή να υπάρχει καταιγισμός διαψεύσεων από όλους, ανεξαιρέτως, τους θεσμούς", λέει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μίλησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ για τις διαπραγματεύσεις.

Μεταξύ άλλων είπε:

-Σχετικά με το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους:

«Προσωπικά, δεν μπορώ να καταλάβω με ποιόν τελικά διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατό να βγαίνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός -όχι ο κ. Βαρουφάκης που αυτοδιαψεύδεται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός- με μία διαγγελματικού χαρακτήρα δήλωση, λέγοντας ότι αυτή την στιγμή γράφεται η συμφωνία και την ίδια στιγμή να υπάρχει καταιγισμός διαψεύσεων από όλους, ανεξαιρέτως, τους θεσμούς. Μας παρουσίασε μία συγκεκριμένη εικόνα ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ενώ την ίδια στιγμή οι επικεφαλής όλων των διεθνών Οργανισμών είπαν ότι είμαστε πάρα πολύ μακριά.

Ξεκίνησαν με μία λογική «όλα στο φώς», ότι «διαπραγματευόμαστε ανοιχτά». Σήμερα, όμως, βρισκόμαστε στο απόλυτο σκοτάδι. Ειδικά ο Αλέξης Τσίπρας φαινόταν να είναι το ισχυρό χαρτί της διαπραγμάτευσης! Επειδή, ακριβώς, το έχει πάρει και τελείως απάνω του, το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης ενός στελέχους, αλλά θα είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης δια χειρός Αλέξη Τσίπρα!».

• Για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση με τους Εταίρους μέχρι σήμερα
«Όταν η χώρα παίζει πλέον με τις ώρες και τα λεπτά, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά! Από τους εταίρους έχει τεθεί ένα περιθώριο μέχρι της 5 Ιουνίου. Και ελπίζω. Άλλωστε, μόνο να ελπίζω έχω τη δυνατότητα. Γιατί δεν γνωρίζω! Γιατί συνολικά η αντιπολίτευση βρίσκεται σε μαύρο σκοτάδι. Γιατί δεν μας έχουν καλέσει σε κανένα στάδιο της διαπραγμάτευσης, δεν έχουν ζητήσει την γνώμη μας, δεν έχουν ζητήσει, έστω, μεταφορά τεχνογνωσίας για όλα αυτά που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν έχουν ενημερώσει κανέναν σε θεσμικό επίπεδο. Και αν μου λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει άλλη διαπραγματευτική τακτική από την δική μας, που -όπως διατείνεται- είμαστε «μνημονιακοί», θα σας πω ότι χθες, για πρώτη φορά, αποκαλύφθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, η συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτή μιλάει πολύ καθαρά για την εφαρμογή του αγγλικού δικαίου, για την αξιολόγηση του υπάρχοντος προγράμματος κλπ. Αποκαλύφθηκε το κείμενο της συμφωνίας με το οποίο υπέγραψαν την παράταση του μνημονίου που λήγει στις 20 Ιουνίου!

Ενώ, λοιπόν, ήδη μας έχουν κατηγορήσει ότι δεν ολοκληρώσαμε εμείς το μνημόνιο, το οποίο ήθελαν την επόμενη μέρα «να καταργήσουν με έναν νόμο», υπέγραψαν παράταση και δεν μας ρώτησαν ούτε μια φορά για το ποια ήταν τα αγκάθια και πού θα μπορούσε να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Και, πάντως, δεν είναι υπεύθυνο να κλυδωνίζεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΟ- ΑΝΕΛ, γιατί δεν είναι ικανή να περάσει μια σκληρή –από ότι φαίνεται ότι θα είναι- συμφωνία. Εμείς δε χαιρόμαστε για αυτό. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να τελειώσει η περίοδος της αβεβαιότητας. Η λύση, όμως, του δράματος της χώρας, όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, δεν μπορεί να βασιστεί στην κομματική πειθαρχία μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία φαίνεται ότι τουλάχιστον σε ένα μεγάλο της ποσοστό αντιτίθεται στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία θα έλθει».

• Σχετικά με τη θέση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία, αν και όποτε έλθει στη Βουλή
«Δεν είναι υπεύθυνη στάση να λες εκ των προτέρων «φέρτε μου γουρούνι στο σακί». Δηλαδή, ότι υπογράψετε, ότι διαπραγματευτείτε, ότι μέτρα και να πάρετε -ακόμη και τα πιο υφεσιακά- εγώ θα τα ψηφίσω. Υπεύθυνο θεωρώ το να δούμε το πλαίσιο της συμφωνίας, να την διαβάσουμε, να δούμε τι περιλαμβάνει, τι δεν περιλαμβάνει, να την αξιολογήσουμε, να εκτιμήσουμε και το πολιτικό κλίμα στο οποίο έρχεται. Γιατί, να μην ξεχνάτε ότι έχουμε μια υπεύθυνη κυβέρνηση, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και πρέπει να δούμε αν τελικά αυτή μπορεί να την περάσει και πάνω σε αυτό να τοποθετηθούμε.

Σε κάθε περίπτωση, θα τοποθετηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, το Πολιτικό της Συμβούλιο για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στη στάση την οποία θα κρατήσουμε. Πάντως, σίγουρα, επειδή χθες ήταν η επέτειος προσχώρησης της χώρας μας στις Ευρωπαϊκές Οικονομικές Κοινότητες, όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπηρέτησε και η παράταξή μας όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή ότι η Ελλάδα ανήκει στην Δύση, ανήκει στην Ευρώπη, εμείς δεν πρόκειται να το διακινδυνεύσουμε».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline