Σάββατο 6 Ιουνίου 2020  02:00:34

Ανοίγει μεγάλα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ η απαίτηση για «κομματική πειθαρχία» στους βουλευτές του να ψηφίσουν την όποια συμφωνία. Τα πέντε νέα σενάρια της εσωστρέφειας και της πολιτικής ρευστότητας. Κύριο

Κίνηση πειθαρχίας αλλά και εσωκομματικής αναταραχής και γενικής πολιτικής ρευστότητας Ανοίγουν πέντε μείζονα θέματα και πολιτικά σενάρια.

Ο διάλογος πάνω στη συμφωνία (όποια και να είναι) σε Υπουργικό Συμβούλιο, Κοινοβουλευτική Ομάδα και Κεντρική Επιτροπή, ο φόβος για απώλεια της «δεδηλωμένης» (των 151) και η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. Παράλληλα και οι φόβοι για επιστροφή στη δραχμή. Οι θέσεις αγωνίας του καθηγητή Κ. Χρυσόγονου.

Η κομματική πειθαρχία ήταν ένας άγνωστος όρος στον ΣΥΡΙΖΑ όσο καιρό ήταν στην αντιπολίτευση. Ο κάθε βουλευτής έλεγε ή ψήφιζε ό,τι ήθελε.
Τα πράγματα αλλάζουν όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αποφάσισε να εισάγει στην κομματική λογική αυτό που ως τώρα καταδίκαζε. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα αντιμετωπίσει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα αν πάνω από 5-6 βουλευτές καταψηφίσουν την συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή.

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας σε τηλεοπτική του συνέντευξη έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία, αλλά αμέσως ξέσπασε σοβαρότατη διαφωνία στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο υπουργός Επικρατείας, και πιο κοντινός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, μάλιστα, ξέκοψε κάθε περιθώριο αμφισβήτησης και μη ψήφισης από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δημοκρατικό. Συζητάει τα πάντα δημοκρατικά και πληρώνει το τίμημα αυτής της επιλογής. Μπορεί να υπάρχουν φωνές που δυσπιστούν. Εντάξει. Όμως επειδή όλοι γνωριζόμαστε στο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί από εμάς έχουμε κυβερνητική ευθύνη, και κρινόμαστε όχι από αυτά που θα πούμε εδώ, εκεί, σε ένα κομματικό όργανο ή σε ένα παράθυρο της τηλεόρασης από την τελική απόφαση. Και η συμφωνία η οποία θα έρθει στη Βουλή θα έχει την υπογραφή μας, την ψήφο μας ή την άρνηση της ψήφου μας. Εκεί λοιπόν νομίζω ότι άπαξ άπαντες θα κριθούμε και θα τεθούμε ενώπιον των δικών μας ευθυνών» τόνισε ο Νίκος Παπάς.

Στο ερώτημα αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Προφανέστατα. Μην το συζητάτε. Εδώ έχει βγει μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη εντολή και αυτή η εντολή θα πρέπει να κατακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ. Τώρα εδώ να μην αστειευόμαστε. Δεν είναι ούτε κάποιο δευτερεύον νομοσχέδιο ούτε και ρύθμιση στην οποία, εντάξει μπορεί να έχουμε μια ανοχή για το τι στάση θα κρατήσουμε κλπ».

«Δεν θεωρείτε ότι θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης αν δηλαδή, αν υπάρχει μια πλειοψηφία από τα σπάργανα της οποίας θα υπάρχουν ευάριθμες αμφισβητήσεις ώστε να μην συγκεντρώνονται 150 ψήφοι, τότε δεν θα υπάρξει ζήτημα;» συνέχισε, ενώ στο ερώτημα του δημοσιογράφου αν θα μπορούσε η κυβέρνηση να στηριχθεί στην ψήφο ενός άλλου κόμματος, αν δεν συγκεντρώσει τις θετικές ψήφους μερίδας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παππάς σημείωσε ότι το σενάριο να γίνει ο Αλέξης Τσίπρας, Παπαδήμος είναι σενάριο απευκταίο για τη δημοκρατία.

Λίγες ώρες αργότερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρυσόγογονος αποδόμησε λέξη προς λέξη τις δηλώσεις του Ν. Παππά, με συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ.
'' Η απειλή της κομματική πειθαρχίας δεν ήταν αποτελεσματική ούτε σε κόμματα με επαγγελματίες βουλευτές. Η ώρα της αλήθειας θα φανεί όταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή. Αν δε υπάρξει η Κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές'', δήλωσε.
ΟΙ πρώτοι κραδασμοί

Την ώρα που η διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και θεσμών κορυφώνεται με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, που θα δίνει λύση στο πιεστικό πρόβλημα ρευστότητας της χώρας εν όψει της 5ης Ιουνίου, η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά περί κομματικής πειθαρχίας κατά την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή άνοιξε τη συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε μιλώντας στον Real ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφού η συμφωνία θα είναι τέτοια που θα εγκριθεί από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα.

-Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, μιλώντας στον Σκάι, παραδέχτηκε τις διαφορετικές φωνές μέσα στο κόμμα, ωστόσο είπε ότι «μια συμφωνία που θα μπορεί να την υπογράψει και η ίδια η κυβέρνηση, θα μπορεί να περάσει και μέσα από το κόμμα».

«Θέλω να είμαι πολύ καθαρός. Κανέναν δεν εκπλήσσει ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Και μέχρι σήμερα έχουμε συζητήσει αναλυτικά στα όργανα του κόμματος όλη την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και έχουμε περιγράψει τα όρια που μπορούν να είναι ανεκτά και εντός της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» ανέφερε και πρόσθεσε: «Μια συμφωνία που θα σέβεται αυτές τις κόκκινες γραμμές, δηλαδή μια συμφωνία που θα μπορεί να την υπογράψει και η ίδια η κυβέρνηση, θα μπορεί να περάσει και μέσα από το κόμμα».

-Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την άποψη πως ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, δηλαδή να προκαλέσει εκλογές, σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, ακόμη κι αν η συμφωνία περάσει με τις ψήφους βουλευτών άλλων κομμάτων.

«Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με εντολή και ορίζοντα τετραετίας. Δεν έχει κανένα λόγο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να προκαλέσει εκλογές. Τέτοιο θέμα μπορεί να εγερθεί, αν φέρει η κυβέρνηση κι ο πρωθυπουργός, με την έγκριση του κόμματος, μία συμφωνία και δεν εξασφαλιστεί η δεδηλωμένη κυβερνητική πλειοψηφία στην υποστήριξή της. Σε μία τέτοια περίπτωση, ακόμα κι αν περάσει η συμφωνία με ψήφους βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες» σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

-Προσπαθώντας να ισορροπήσει τα πράγματα η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου επισήμανε πως «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία τίθεται ένα ζήτημα συλλογικών αποφάσεων και από εκεί και πέρα συλλογικής ευθύνης για την υλοποίησή τους».

Πρόσθεσε ότι δεν είμαστε στη φάση, κατά την οποία προεξοφλείται μια «κακή» συμφωνία, απέναντι στην οποία θα έχουν αρνητική στάση βουλευτές και στελέχη του κόμματος, αλλά στη φάση κατά την οποία η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια συμφωνία που θα είναι διαφορετική από αυτές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline