Σάββατο 30 Μαϊου 2020  14:54:54

Εκατοντάδες πλέον καθημερινά οι λαθρομετανάστες στο Αιγαίο. Το νησί της Λέσβου δέχεται καθημερινά μεγάλη πίεση, όπως και άλλα νησιά. Ανησυχία για τις δυσάρεστες συνέπειες στον τουρισμό. Κύριο

Η πολιτική ανοικτών θυρών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ προκάλεσε και μια αρνητική δημοσιότητα από ανταγωνιστές και κακόπιστους στον τομέα του διεθνούς τουρισμού.

Με τη διαχείριση των εισροών να έχει καταστεί αδύνατη, ο δήμαρχος κάνει έκκληση για μεταφορά των ανθρώπων αυτών από το νησί στην Αθήνα, με επιστολή προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Τουλάχιστον 213 μετανάστες διασώθηκαν τη νύχτα από το Λιμενικό στο Ανατολικό Αιγαίο

Νέο κύμα μεταναστών κατέφτασε τη νύχτα σε Κω, Χίο και Λέσβο.
Περίπου 213 μετανάστες διέσωσε το Λιμενικό σε 6 διαφορετικά περιστατικά σε Κω, Χίο και Λέσβο.
Σε όλες τις περιπτώσεις δεν έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι, ενώ όλοι οι μετανάστες είναι καλά στην υγεία τους.

-Δραματική φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην Λέσβο, αφού η εισροή μεταναστών είναι τεράστια και η τοπική αυτοδιοίκηση αναζητά λύσεις για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ο δήμος του νησιού αποφάσισε να μεταφερθούν οι μετανάστες στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα τόσο προς τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας, όσο και προς την κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. "Προσκαλώ τους Ευρωπαίους που υποτίθεται ότι επιθυμούν λύσεις, αλλά στην ουσία δεν έχουν κάνει τίποτα".

"Οι λύσεις δεν δίνονται από εκεί που έπρεπε και γι' αυτό και εμείς θα ενεργήσουμε μόνοι μας, έστω και παρατυπώντας", δήλωσε ο κ. Γαληνός στα τοπικά μέσα ενημέρωσης του νησιού. "Πιστεύω ότι από αύριο το πρόβλημα θα έχει περιοριστεί σημαντικά.
Η κατάσταση πάντως μοιάζει με καζάνι που βράζει σε όλο το Αιγαίο. Την Τετάρτη το NEWS 247 είχε μιλήσει με το βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό ο οποίος δέχθηκε απειλές από κατοίκους που απειλούσαν πως θα του κάψουν το σπίτι επειδή έχει προτείνει να δημιουργηθούν χώροι στέγασης για τους μετανάστες.

Ο κ. Σπύρος Γαληνός απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση Γιάννη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικόλαο Βούτση, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Θοδωρή Δρίτσα και την Αναπληρώτρια Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Κα Τασία Χριστοδουλοπούλου.

"Όπως γνωρίζετε, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού αφίξεων των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί της Λέσβου, η κατάσταση πλέον είναι μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα κρίσιμη" σημειώνει σε αυτή ο δήμαρχος και συμπληρώνει "εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των πολιτών του νησιού όσο και των ίδιων των μεταναστών λόγω της έλλειψης οργανωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής και της διαμονής πολλών εξ αυτών σε δημόσιους χώρους". Ο κ. Γαληνός σημειώνει πως χρειάζεται περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά μεταναστών με το πλοίο της γραμμής από τη Λέσβο στην Αθήνα.

Διαβάστε την επιστολή του δημάρχου προς το υπουργείο:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την προοπτική ναύλωσης πλοίου για την μεταφορά παράνομα εισερχόμενων στη χώρα προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο προς την Αθήνα. Έπειτα από προφορική συνεννόηση με ναυτιλιακές εταιρείες, επιβεβαιώθηκε η δυνατότητα μεταφοράς πάνω από 500 παράνομων μεταναστών και προσφύγων, ανά δρομολόγιο.

Όπως γνωρίζετε, λόγω του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού αφίξεων των παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί της Λέσβου, η κατάσταση πλέον είναι μη διαχειρίσιμη και ιδιαίτερα κρίσιμη. Για να κατανοήσετε το μέγεθος του προβλήματος αρκεί να σας αναφέρω πως καθημερινά δημιουργείται πληθυσμιακά ένα νέο μεγάλο χωριό εξαιτίας του συνεχώς αυξανόμενου κύματος των παράνομα εισερχομένων στη χώρα κατοίκων τρίτων χωρών. Παράλληλα, εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια τόσο των πολιτών του νησιού όσο και των ίδιων των μεταναστών λόγω της έλλειψης οργανωμένων εγκαταστάσεων υγιεινής και της διαμονής πολλών εξ αυτών σε δημόσιους χώρους.

Όμως, η παραπάνω προοπτική, μεταφοράς αυξημένου αριθμού μεταναστών (500, 600, 700 ημερησίως) προσκρούει στο γεγονός ότι η Αστυνομική διεύθυνση Λέσβου δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτούς τους ρυθμούς διεκπεραίωσης. Αυτή τη στιγμή, η αστυνομία έχει τη δυνατότητα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες, να διεκπεραιώνει 200 άτομα ημερησίως. Για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στους υψηλούς ρυθμούς απελευθέρωσης, και φυσικά σε μια ναύλωση πλοίου για μαζική μεταφορά, χρειάζονται 2 (δυο) επιπλέον σταθμοί λήψης αποτυπωμάτων Euroduck, καθώς και 20-30 άτομα επιπλέον προσωπικό. Επίσης ενίσχυση απαιτείται και στο σταθμό του Λιμενικού με ίσο αριθμό ατόμων.

Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η προμήθεια επιπλέον προσωπικού και σταθμών λήψης αποτυπωμάτων σε συνδυασμό με την μαζική μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων, θα μπορέσουν να ανακουφίσουν σημαντικά το έντονο πρόβλημα που υπάρχει στη Λέσβο.
Ευελπιστώντας στην άμεση ανταπόκριση του αιτήματος – έκκληση που απευθύνω παρακαλώ για τις ενέργειές σας.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline