Σάββατο 30 Μαϊου 2020  14:16:16

Κατά χιλιάδες, πάλι, οι κυνηγοί των θησαυρών του Αλή Πασά, των αρχαίων Μακεδόνων, των Εβραίων και των Γερμανών της Κατοχής. Πραγματοποιούν πανελλήνιο Συνέδριο αυτές τις μέρες. Τα αιτήματα τους. Κύριο

Κυνήγι θησαυρού, το χόμπι των Ελλήνων και λόγω της οικονομικής κρίσης-Πάνω από 500.000 αναζητούν κατά καιρούς, άλλοτε επίμονα και άλλοτε συστηματικά επί χρόνια, ψάχνουν λίρες, ράβδους χρυσού, ασήμια, διαμάντια και κοσμήματα.

Μέγας ο αριθμός των Ελλήνων, που αναζητούν την τύχη τους στην Ιστορία του τόπου, από την Αρχαία Ελλάδα έως την ναζιστική Κατοχή. Εκατοντάδες χιλιάδες, από διάφορες περιοχές, από διάφορες γενιές, ομάδες φίλων και συγγενών από την Πελοπόννησο και την Κρήτη έως τη Θεσσαλία και τη Θράκη. Πολλοί από αυτούς τους εραστές θησαυρών στο κυνήγι του θησαυρού, ενώ αρκετοί έχουν καταφτάσει στη Νάουσα, τη θεωρούμενη ως «Μέκκα των χρυσοθήρων» με αφορμή το 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Χρυσοθήρων.

«Η εύρεση ενός θησαυρού είναι χόμπι που είτε σε προσελκύει είτε όχι» αναφέρει ο κ. Χατζηιωαννίδης, ο οποίος βγήκε για την πρώτη του αποστολή σε ηλικία 7 χρονών, και προσθέτει ότι από τα τρία του αγόρια, ηλικίας 25, 22 και 8 χρόνων, μόνο ο μικρός τον ακολουθεί στις εξορμήσεις του. Δεκάδες οι ανάλογες περιπτώσεις γνωστές από δημοσιεύματα, αιτήσεις στις νομαρχίες και τοπικές υπηρεσίες για ειδικές άδειες ερευνών. Σε βουνά και λαγκάδια, σε κάμπους αλλά και σε θάλασσες και σπηλιές. Αναζητήσεις δεκαετιών, όνειρα παλαιά, μυθικές ιστορίες από μεγάλους θρύλους για μεγάλες περιουσίες.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, βάσει της πολυετούς εμπειρίας του και ενασχόλησής του με τη χρυσοθηρία, στην Ελλάδα υπερβαίνουν τα 3 εκατ. οι λάτρεις του «μυστήριου αυτού σπορ». Αριθμός μάλλον υπερβολικός, γιατί προϋποθέτει τους μισούς ενήλικες Έλληνες. Αυξημένος βέβαια ο αριθμός τους λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά δεν υπολογίζονται τα τελευταία χρόνια πάνω από 500.000 οι κάθε είδους ερευνητές και ο στενός κύκλος τους.

Κοινός παρανομαστής όλων τους, όπως σημειώνει ο κ. Χατζηιωαννίδης, είναι «ο φόβος». «Ενώ δεν κάνουμε κάτι παράνομο και τις περισσότερες φορές κάνουμε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να βγάλουμε άδειες για να σκάψουμε, ωστόσο η πλειοψηφία μάς αντιμετωπίζει πολύ περίεργα» επισημαίνει και προσθέτει ότι «όλοι μας έχουμε σκάψει παράνομα, αλλά όχι επειδή θέλουμε, αλλά κυρίως λόγω του ότι δεν μας αντιμετωπίζουν σοβαρά και μας προβάλλουν ανυπέρβλητα εμπόδια προκειμένου να μας καθυστερήσουν και τελικά να μας αποθαρρύνουν».

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι πολλές φορές κάνουν πεζοπορία στα βουνά και τα δάση για μέρες, κουβαλώντας μαζί τους εφόδια και τρόφιμα και δαπανώντας μέχρι και 50.000 ευρώ, προκειμένου «να ικανοποιήσουν τη φωνή που ακούν από μέσα τους» και να φέρουν στην επιφάνεια τον...κρυμμένο θησαυρό. «Είναι επικίνδυνη αποστολή, αλλά δεν μας πτοεί και σε γκρουπάκια ριχνόμαστε στο κυνήγι, με πάθος και αγωνία γι' αυτό που θα βρούμε ή και δεν θα βρούμε» λέει, σημειώνοντας ότι «η απογοήτευση είναι μέρος αυτού που κάνουμε, αλλά ποτέ δεν μας εμπόδισε από το να συνεχίσουμε». Επίσης, όπως αναφέρει, ελάχιστοι είναι αυτοί που θα παραδεχθούν ανοιχτά ότι βρήκαν ή δεν βρήκαν κάτι, ενώ τονίζει ότι μεταξύ τους γνωρίζονται και έχουν στήσει μάλιστα και δίκτυο με συναδέλφους τους σε Αλβανία και Βουλγαρία, ενώ στην Ελλάδα χρυσοθήρες εντοπίζονται από την Κρήτη μέχρι και τον Έβρο.

Πού ψάχνουν να βρουν θησαυρούς και πόσο τους κοστίζει;

Έλληνες και άλλοι Ευρωπαίοι χρυσοθήρες, όπως αναφέρει ο κ. Χατζηιωαννίδης, πρώην ποδοσφαιριστής στην Καλαμαριά και τη Νάουσα και επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού, σκάβουν στα έγκατα του Βερμίου, στην Ημαθία, στοές, προκειμένου να βρουν 30 μεγάλες πλάκες χρυσού, βάρους 12 κιλών και αξίας 480.000 ευρώ η καθεμιά, που προέρχονται από τον χρυσό των Εβραίων, τον οποίο φέρεται να έλιωσαν και να έκρυψαν εκεί οι Γερμανοί. Παράλληλα, ψάχνουν και... εκατομμύρια χρυσές λίρες που πέταξαν Άγγλοι κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για να ενισχύσουν τους αντάρτες.

Η Ελλάδα, διευκρινίζει, είναι χωρισμένη σε... ζώνες. Αρχαία νομίσματα, κοσμήματα και αντικείμενα αναζητούν οι χρυσοθήρες στην Πέλλα, την Αμφίπολη Σερρών και γύρω από τη Θεσσαλονίκη. Στο Παγγαίο και τη Χαλκιδική, άλλοι αναζητούν τον χρυσό του Φιλίππου εδώ και αιώνες, ενώ στο Βέρμιο, στη Δράμα και σε χαμηλούς λόφους της δυτικής Μακεδονίας, ψάχνουν χρυσές λίρες, σε τσουβάλια, πιθάρια, σεντούκια, ακόμη και θαμμένα σε σπηλιές, από την εποχή του εμφυλίου. Συμπληρώνει ότι το πόσο δαπανηρό είναι το χόμπι για καθέναν, εξαρτάται από τον ίδιο και τις δυνατότητες που έχει.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline