Σάββατο 30 Μαϊου 2020  21:38:46

Ο Νίκος Βούτσης αποκλείει τις εκλογές: «Η συμφωνία θα έχει και επώδυνες πλευρές αλλά δεν υπάρχει θέμα εκλογών». Ο Π. Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης διατηρούν ανοικτό το θέμα των εκλογών, ο Ν. Νικολόπουλος των ΑΝΕΛ προβλέπει. Κύριο

Για άλλη μιά φορά, σε άλλο ένα ακόμη θέμα, κομφούζιο δηλώσεων για τις εκλογές, όπου ο καθένας του ΣΥΡΙΖΑ λέει τον πόνο του και τις φοβίες του. Και άλλοι εκβιάζουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

«Μιλάμε πλέον για μια καθαρά πολιτική διαπραγμάτευση και ένα πεδίο που θα πρέπει να δώσει προοπτική οικονομικής βιωσιμότητας και πολιτικά έντιμης διαχείρισης» δήλωσε ο κ. Ν.Βούτσης μιλώντας στο «Αθήνα 9,84».

«Από εκεί και έπειτα όλα αυτά που γράφονται ή λέγονται, προτιμώ να τα εκλαμβάνω ως πιέσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδηθούν πόντοι από την πλευρά των δανειστών», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας για τη διαπραγμάτευση.

«Η βάση της διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι το "όχι" στη λιτότητα» είπε ο κ Βούτσης και πρόσθεσε για την πρόταση των θεσμών «Αν είναι εν είδει τελεσιγράφου και μάλιστα σε μη συμφωνημένες παραμέτρους πάνω σε κρίσιμα ζητήματα -πρωτογενή πλεονάσματα, εργασιακά, ασφαλιστικό- αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την ελληνική κυβέρνηση. Το άρθρο του πρωθυπουργού αποτελεί αυτή τη στιγμή το βασικό πλαίσιο μιας πολιτικής οπτικής, στην οποία θα πρέπει να υπάρξει μια συναντίληψη για να υπάρξει μια συμφωνία. Δεν είναι ούτε μίνιμουμ ούτε μάξιμουμ, είναι εκεί που έχει φτάσει η Ευρώπη, η χώρα μας...».

Εξήγησε για την στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «Η Αριστερά γνωρίζει να αυτοπειθαρχείται και μάλιστα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Αν είναι μια συμφωνία η οποία θα εγκριθεί από τον πρωθυπουργό και θα περάσει από το κυβερνητικό συμβούλιο, είμαι σίγουρος ότι σε τελευταία ανάλυση και μετά από διεξοδική συζήτηση θα περάσει και από την κοινοβουλευτική ομάδα και από τα συλλογικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ενδεχομένως και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Αρα, δεν προδιαγράφεται στην δική μου σκέψη ένα ονομαζόμενο στερεότυπο "αντάρτικο" και άλλα τέτοια. Η δεδηλωμένη είναι βασικό ζήτημα μέσα στις συνταγματικές πρόνοιες. Οπωσδήποτε θα ληφθεί υπόψη από την ελληνική κυβέρνηση. Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σενάριο».

Ερωτηθείς για τα σενάρια περί εκλογών είπε «Δεν πιστεύω ότι ανακινείται επίσημα τέτοιο θέμα. Ούτε εκβιάζεται κανείς μέσα από την ανακίνηση ενός τέτοιου σεναρίου. Το θέμα είναι το εξής. Πρέπει και μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια έντιμη -εγώ είπα ότι θα έχει και επώδυνες πλευρές- συμφωνία. Αυτό μπορεί να γίνει συντεταγμένα, μπορεί να γίνει τις προσεχείς ημέρες. Από εκεί και πέρα για οποιοδήποτε σενάριο που θα υπερβαίνει αυτά τα όρια και τα περιθώρια, είναι φανερό ότι θα υπάρχουν οι συνταγματικές λύσεις, καθώς και οι πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει η κυβέρνηση. Ενα πράγμα είναι σίγουρο.

Εμείς να συνομολογήσουμε την πέμπτη αξιολόγηση και όλα τα κουτάκια τα οποία είχαν έτοιμα και τα οποία δεν είχε αποδεχτεί και η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι διακινδύνευε την τότε πλειοψηφία της, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Δηλαδή, αυτοί που θέλουν να γυρίσουν το ρολόι πίσω, ασκώντας ενδεχομένως μια τιμωρητική πολιτική, αυτά τα περίφημα σενάρια περί τάιμ άουτ κ.λπ... Σε τέτοια πλοκή είναι σαφές ότι ο λαός θα κληθεί να έχει τη δική του άποψη.

Παρενθέσεις στη δημοκρατία δεν μπορούν να υπάρξουν». Σε ότι αφορά την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ την Παρασκευή σημείωσε «Οπωσδήποτε θα αποφασιστεί στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και με ευθύνη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Αυτή την στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα. Ούτε έχουμε προκαταλάβει κάποια απόφαση γι' αυτό το θέμα. Θέλουμε πάντα να είμαστε εντάξει στις δόσεις, έτσι ώστε να παρατείνεται και η συζήτηση»

Φήμες για εκλογές στις 28 Ιουνίου ή 5 Ιουλίου

Διαπραγματευτικό όπλο της κυβέρνησης ή πραγματικότητα, οι φήμες για πρόωρες εκλογές μέσα στον Ιούνιο εντείνονται, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών δείχνουν να καταλήγουν σε κάποιο αποτέλεσμα. Άλλοι εκβιάζουν τους βουλευτές για λογαριασμό του Μαξίμου και άλλοι φοβούνται εξελίξεις και λένε τον πόνο τους για το κόστος της νέας συμφωνίας.
Η αδιαλλαξία των εταίρων, μετά την πενταμερή σύσκεψη κορυφής στο Βερολίνο, προκάλεσε πλήθος δηλώσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Δραγασάκης: Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

«Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πενταμερούς στο Βερολίνο. Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας συμφωνίας, για την οποία, όμως, διευκρίνισε ότι «είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα».

Κατά τον κ. Δραγασάκη, η συμφωνία πρέπει να έχει «σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» αλλά και «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και κάτω από το 1,5% για το 2016».

«Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων».
«Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε και θα εφαρμόσουμε θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα», συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.

Σκουρλέτης: Αν δεν υπάρξει έντιμος συμβιβασμός, πρέπει να πάμε σε εκλογές

Πρόωρες εκλογές αν η συμφωνία με τους πιστωτές δεν αποτελέσει «έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό» πρότεινε μέσω του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Παράλληλα, έθεσε ως προτεραιότητα την καταβολή μισθών και συντάξεων έναντι της δόσης του ΔΝΤ.

«Όταν εκλέγεσαι δεν παίρνεις λευκή επιταγή... Αν επιτευχθεί συμφωνία που δεν συνιστά έντιμο και προωθητικό συμβιβασμό, θα πρέπει να ερωτηθεί ο λαός πριν την υπογράψουμε», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης στον απόηχο της έκτακτης σύσκεψης κορυφής των πιστωτών στο Βερολίνο τη Δευτέρα.
«Πλέον έχουμε περάσει στη χορεία των πολιτικών αποφάσεων, τη λύση θα τη δώσει η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης. Η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει το μάξιμουμ των υποχωρήσεων, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων πλέον. Οι άλλες πλευρές συμπεριφέρονται σαν κυβερνήτες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλα περιθώρια από τον ελληνικό λαό να αυτοκαταργηθεί», διεμήνυσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Σκουρλέτης απάντησε εμμέσως και στον Νίκο Παππά που είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. «Πριν φτάσουμε στις κομματικές πειθαρχίες θα πρέπει να δούμε τη συμφωνία, δεν χωρούν ντιρεκτίβες σε αυτό, δεν βοηθάει η χρήση κομματικής πειθαρχίας» τόνισε. «Δύσκολη συμφωνία θα είναι σε κάθε περίπτωση, αυτό το αποδέχεται και ο ελληνικός λαός... Σημασία έχει η προοπτική της συμφωνίας, αν ανοίγει μια άλλη πορεία για τη χώρα», τόνισε.

Ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ακόμη ότι «θα πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε απώλεια από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είναι προϋπόθεση επιτυχούς πορείας», ενώ για την κ. Παναρίτη υπογράμμισε ότι δεν ήταν η καλύτερη επιλογή για εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, καθώς «λόγω της διαδρομής της είχε συνδεθεί με άλλες απόψεις».

Φίλης: Δεν μπορεί να συνυπογράψει τελεσίγραφα η κυβέρνηση. Πάμε σε εκλογές, εάν...

«Η συζήτηση κινείται σε ένα πλαίσιο κινούμενης άμμου και δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα μέτρα ακόμα» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: «Μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αν δεν είναι σε ένα πλαίσιο συμβατό με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς για πιθανό «τελεσίγραφο» από την πλευρά των εταίρων με τη μορφή «take it or leave it», o κ. Φίλης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να το αποδεχθεί, καθώς θα είναι έξω από το πλαίσιο του προγράμματος και τη λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου.

«Εάν 12 βουλευτές δεν ψηφίσουν τη συμφωνία και η δύναμη της κυβέρνησης είναι 150, θα υπάρξει άμεση προσφυγή στις κάλπες» δήλωσε επίσης ο κ. Φίλης στον Real FM και πρόσθεσε: «Θα ψηφίσουμε στα κυβερνητικά και κομματικά όργανα. Η μειοψηφία θα εφαρμόσει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Σε εμάς η πειθαρχία είναι συνειδητή και δεν επιβάλλεται από τον αρχηγό. Άλλωστε, τα σενάρια της αριστερής παρένθεσης τα επεξεργάζεται και τα επιδιώκει το μνημονιακό μπλοκ, οι μνημονιακές δυνάμεις, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο».

Νικολόπουλος: Εκλογές στις 28 Ιουνίου

Πιο συγκεκριμένος, ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος ανέφερε σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 ότι «στις 28 Ιουνίου θα κληθεί ο κόσμος να απαντήσει ποιον θεωρεί καλύτερο να διαπραγματευτεί οριστικά τη μεγάλη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση πρέπει να προσφύγει σε εκλογές προκειμένου να απαντήσει στο «σχέδιο αποστασίας» που ετοιμάζει η αντιπολίτευση. «Γι' αυτό πάμε στον λαό και αν ο λαός πει ότι έπρεπε να είναι μια παρένθεση, πάει καλά. Αν όμως δεν το πει, αντιλαμβάνεστε ότι όλα δείχνουν πως η καινούργια κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι συντριπτική και κάποιοι άλλοι αυτό τρέμουν. Για αυτό όσοι παίζουν παιχνίδια εξουσίας στις πλάτες του λαού θα πάρουν την απάντηση που τους οφείλεται» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.

Mάλιστα το σχετικό tweet του Νίκου Νικολόπουλου περί εκλογών στις 28 Ιουνίου έφτασε και στη σελίδα της Gurdian - μέσω του The Greek Analyst- με τις ενημερώσεις για την εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline