Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  14:20:16

ΝΔ: «Η Ελλάδα οδηγείται σε τρίτο μνημόνιο». Καραγκούνης: «Η ΝΔ δεν φοβάται καθόλου τις εκλογές. Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή». Κύριο

Το αποκαλυπτικό NON PAPER για τις συμφωνίες και τα Μνημόνια, για ρις πορείες εξόδου σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.

«Αν θέλουν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, πάει να πει ότι έχουν, στην ουσία, απωλέσει την εντολή τους και τότε θα κριθούν γι' αυτήν την απώλεια εντολής και κυρίως θα κριθούν για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η προεκλογική περίοδος ή η όποια εκλογική περίοδος στη χώρα», ανέφερε ο κ Καραγκούνης μιλώντας στον Real fm.

Πρόσθεσε, πάντως, πως μια εκλογική διαδικασία θα ήταν καλοδεχούμενη για τη ΝΔ και τόνισε:

«Το να αναβαπτίσεις την εντολή τέσσερις μήνες μετά αφού την πήρες, πάει να πει ότι θέλεις να φέρεις μια άλλη εντολή. Αν αυτή η άλλη εντολή δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη και λέει άλλα πράγματα, γιατί μόνο τότε θα μπορεί να θες να αναβαπτίσεις την εντολή σου, τότε, λοιπόν, όλοι θα κριθούμε πολιτικά και όλοι θα πάρουμε τις ευθύνες των εκλογών και των λεγομένων. Πάντως, να ξέρετε ότι σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ δεν φοβάται καθόλου τις εκλογές, είναι πραγματικά καλοδεχούμενες, παρ' ότι το λέμε σε όλους τους τόνους, ότι δεν διανοούμαστε ότι μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές αυτή τη στιγμή».

Στην επισήμανση, ωστόσο, ότι δημοσκοπικά η ΝΔ θα έπρεπε να φοβάται τις εκλογές, ανέφερε:

«Δημοσκοπικά θα σας πω ότι τον Μάιο του 2012 είχαμε πάρει 18,86%. Επειδή υπήρξαν συγκεκριμένα διακυβεύματα σε 20 ημέρες πήραμε 30%. Ο κόσμος όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων θα κρίνει και θα συγκρίνει».

Οι ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν οδηγούνται στην έξοδο από την κρίση

ΤΟ ΝΟΝ PAPER ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΧΘΕΣ

Για δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση κατηγορεί την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η Ν.Δ. που θεωρεί ότι οδηγούν την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, την ώρα που Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος βγαίνουν από την κρίση. (ανάλογου περιεχομένου ήταν η ομιλία του Αντ. Σαμαρά σε εκδήλωση για το νέο βιβλίο του πρώην υπουργού και βουλευτή Μάριου Σαλμά χθες βράδυ).

«Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της βυθίζει την χώρα στην ύφεση, νεκρώνει την οικονομία και οδηγεί την Ελλάδα σε τρίτο μνημόνιο, παριστάνοντας ότι δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που δοκιμάστηκαν από την κρίση οδηγούνται στην έξοδο από τα μνημόνια και στην ευημερία»σημειώνουν κεντρικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με non paper της ΝΔ που δόθηκε στους «γαλάζιους» βουλευτές παρατίθενται μια σειρά από γεγονότα που ενισχύουν το επιχείρημα ότι η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος βγαίνουν από την κρίση.

Παράλληλα, η ΝΔ διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν φοβάται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρά το γεγονός ότι διευκρινίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν διανοείται πως μπορεί η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες αυτή τη στιγμή.

«Αν θέλουν να πάνε σε πρόωρες εκλογές, πάει να πει ότι έχουν, στην ουσία, απολέσει την εντολή τους και τότε θα κριθούν γι' αυτήν την απώλεια εντολής και κυρίως θα κριθούν για τους κινδύνους που μπορεί να φέρει αυτή η προεκλογική περίοδος ή η όποια εκλογική περίοδος στη χώρα», ανέφερε (Ρ/Σ Real fm) ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης που σημείωσε στις αναφορές για τα χαμηλά ποσοστά της ΝΔ: «Δημοσκοπικά θα σας πω ότι τον Μάιο του 2012 είχαμε πάρει 18,86%. Επειδή υπήρξαν συγκεκριμένα διακυβεύματα σε 20 ημέρες πήραμε 30%. Ο κόσμος όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων θα κρίνει και θα συγκρίνει».

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ:

Α) Στις 12 Μαρτίου, η ιρλανδική κυβέρνηση έδωσε εντολή στην υπηρεσία διαχείρισης δημοσίου χρέους να ολοκληρώσει την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ. Η χώρα έχει ήδη βγει στις αγορές επιτυγχάνοντας επιτόκιο 1,3% για τους τριακονταετείς τίτλους της. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ιρλανδία αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 3,5% και 3,9%.

Β) Στις 29 Μαΐου, η ιρλανδική κυβέρνηση συμφώνησε με τα συνδικάτα να αποκαταστήσει μέρος των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων που υπέστησαν περικοπές λόγω της κρίσης. Έτσι, οι εργαζόμενοι με ετήσιες απολαβές 30.000 ευρώ ή λιγότερα θα πάρουν αύξηση 7% και όσοι έχουν ετήσιο μισθό άνω των 100.000 ευρώ θα πάρουν αύξηση 1%.

Γ) Στις 2 Ιουνίου, ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Ισπανία μειώθηκε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Μάιο και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ για τον συγκεκριμένο μήνα (μείωση 2,7% σε σχέση με τον Απρίλιο).

Δ) Χθες, 2 Ιουνίου, δόθηκε στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ, από όπου προκύπτει ότι οι όροι δανεισμού των ισπανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώθηκαν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015, ενώ είδαν τον τζίρο τους να αυξάνει κατά 11%. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων μειώθηκε, όπως και η πρόσβασή τους σε χρηματοδότηση.

Ε) Στις 20 Μαρτίου, ο διεθνής οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε την προοπτική του κρατικού αξιόχρεου της Πορτογαλίας σε θετική από σταθερή, επικαλούμενος τις καλύτερες προοπτικές για την ανάπτυξή της. Η αναβάθμιση σημαίνει ότι ο S&P ενδέχεται να αναβαθμίσει το κρατικό αξιόχρεο της Πορτογαλίας μέσα σε 12 μήνες από το BB, όπου την είχε τοποθετήσει στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2012. Ο οίκος προβλέπει πως η Λισαβόνα θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ φέτος (+0,2% από ό,τι προέβλεπε τον Νοέμβριο του 2014).

ΣΤ) Στις 19 Απριλίου, η Πορτογαλία αποπλήρωσε πριν από τις καθορισμένες προθεσμίες 6,6 δις ευρώ από το σύνολο των οφειλών της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με τον τρόπο αυτό η Πορτογαλία θα καταφέρει να εξοικονομήσει έως και 500 εκ. ευρώ από τους τόκους, την περίοδο από το 2015 ως το 2018.

Ζ) Στις 18 Απριλίου, η κυπριακή Βουλή (με τις ψήφους του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ)ενέκρινε το πλαίσιο αφερεγγυότητας, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, την έξοδο της Κύπρου στις αγορές, τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την εκταμίευση του υπόλοιπου της δόσης».

Η)Σύμφωνα με τον οίκο Fitch, η Κύπρος δεν θα χρειαστεί να αντλήσει το σύνολο των 10 δις ευρώ του διεθνούς πακέτου διάσωσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η αξιολόγηση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Κύπρου σε B- με θετική προοπτική και αναβαθμίστηκε το ανώτατο όριο της χώρας (country ceiling) σε BB- από

Β. Διατηρεί, επίσης, το βραχυπρόθεσμο αξιόχρεο της χώρας σε Β.

Θ) Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, εκτίμησε ότι «η Κύπρος είναι σε τροχιά εξόδου από το μνημόνιο νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα του 2016».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline