Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  08:38:53

Όλοι κάνουν δηλώσεις ρήξης και σύγκρουσης... Άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου ο Αλέξης Τσίπρας σε Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αγωνία και φόβος για τα επόμενα βήματα. Κύριο

Θύελλα αντιδράσεων από υπουργούς, βουλευτές και στελέχη για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ειλικρινέστερος ο Νίκος Βούτσης για το e-mail Χαρδούβελη της διακυβέρνησης Σαμαρά ως πιο ελαφρύ από τις προτάσεις των δανειστών...

Politico: Πιθανότητες «50-50» για την επίτευξη συμφωνίας
«Ο Τσίπρας μπορεί να προτιμήσει τη μη συμφωνία»

-Στο «50-50» τοποθετεί υψηλόβαθμος πολιτικός της ΕΕ τις πιθανότητες συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ μιλώντας στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico χαμηλώνει τις προσδοκίες εκείνων που θεωρούν πως ο Τσίπρας θα προτιμήσει μια σκληρή συμφωνία παρά καθόλου συμφωνία.
«Πρέπει να την πουλήσει (σ.σ. τη συμφωνία) στο κόμμα του. Αυτό μπορεί να είναι ακόμη πιο δύσκολο και από το να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς», δήλωσε.

Το δημοσίευμα του Politico σημειώνει πως παραμένει η απόσταση μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της και ότι υπάρχει «μεγάλο χάσμα» μεταξύ των προτάσεων των δύο πλευρών. Πηγές δε που επικαλείται αναφέρουν πως το ΔΝΤ πιέζει τις τελευταίες ημέρες για διατήρηση του υψηλού στόχου για το πλεόνασμα.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε πως οι πιστωτές της Ελλάδας ανησυχούν για την βαθιά οικονομική ύφεση τους τελευταίους μήνες και προετοιμάζονται να δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στο μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος και στο επόμενο έτος.

Αυτό που δεν είναι προετοιμασμένοι να δώσουν στην Ελλάδα, είναι να χαλαρώσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, είναι ο ρυθμός και το εύρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο αξιωματούχος.
Το Politico αναφέρει πως πηγές της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως η καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει τώρα ψηφοφορία στην Bundestag για το ελληνικό ζήτημα, μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΑΠΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ

Θεωρούν το φαινόμενο ανησυχητικό, καθώς κλιμακώνεται το γενικό κλίμα, το πλατύ κίνημα ρήξης με τις Βρυξέλλες και σύγκρουσης με τους δανειστές. Προκαλώντας ερωτηματικά κατά πόσο ο Αλ. Τσίπρας θα μπορέσει να μαζέψει, να συγκρατήσει την κατάσταση. Να τη διαχειριστεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, τόσο μακρινά από τις προεκλογικές της διακηρύξεις και υποσχέσεις. Θα φανεί καταρχήν από τη σημερινή ειδική συνεδρίαση στη Βουλή. Θύελλα αντιδράσεων σημειώνεται, ήδη, από πλευράς βουλευτών, υψηλόβαθμων στελεχών- υπουργών περιλαμβανομένων- της κυβέρνησης, μετά τις εξελίξεις στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Κομισιόν, στις Βρυξέλλες. Φαινόμενο αρκετά δυσάρεστο...

Στρατούλης: Προσπαθούν να επιβάλουν κατάπτυστη συμφωνία

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, χαρακτήρισε από το βήμα της Βουλής «κατάπτυστη» και «επαίσχυντη» τη συμφωνία που προσπαθούν να επιβάλουν στην Ελλάδα οι δανειστές. «Είναι θρασύτατη και προκλητική η απαίτηση τους. Η χώρα δεν θα χαθεί αν δεν υποχωρήσουν οι δανειστές. Έχει και δυνατότητες και εναλλακτικές λύσεις και δημοκρατικές διεξόδους, για να τοποθετηθεί ο λαός. Υπάρχουν εναλλακτικές που στοιχίζουν λιγότερο από το να υπογράψουμε μία τέτοια επαίσχυντη και κατάπτυστη συμφωνία» δήλωσε ο κ. Στρατούλης, απαντώντας στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για υποχώρηση και πολιτική αποτυχία στη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας ότι το «e mail Χαρδούβελη» είναι παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που έχει στείλει για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων απάντησε και σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι έχει ευθύνες για την καθυστέρηση της συμφωνίας επειδή δεν είχε σχέδιο. «Καταρρίπτεται όλη η κριτική που έκανε η πέμπτη φάλαγγα της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού, στην οποία, δυστυχώς, έχουν προσχωρήσει και πολιτικά κόμματα, που το βασικό της επιχείρημα ήταν ότι ευθύνεται η κυβέρνηση γιατί δεν ήταν έτοιμη, δεν είχε κοστολογημένες προτάσεις. Η αιτία της καθυστέρησης ήταν η αδιάλλακτη στάση κυρίαρχων κύκλων ανάμεσα στους δανειστές» είπε χαρακτηριστικά. Τέλος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε αντιλαϊκά ασφαλιστικά μέτρα, τονίζοντας ότι «αυτά δεν περνάνε, γιατί οδηγούν σε πραγματική εξόντωση των συνταξιούχων».

Σκουρλέτης: Ακήρυχτος πόλεμος στην Ευρώπη

Από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει υπάρξει και δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία που θα προσθέτει έστω και ένα μέτρο σε βάρος των εργαζομένων και των πολιτών. Παράλληλα έκανε λόγο για έναν ακήρυχτο πραγματικό πόλεμο που γίνεται στην Ευρώπη, και κάλεσε το ΚΚΕ να μην τηρεί στάση Πόντιου Πιλάτου, ούτε να παραμένει σε άλλη εποχή, αλλά να ξεκαθαρίσει με ποια πλευρά θα ταχθεί. Αφορμή των δηλώσεων του κ. Σκουρλέτη, αποτέλεσαν οι επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ Χρήστου Καρτσώτη και Αθανάσιου Βάρναλη για εργασιακά θέματα και για το πρόσφατο ατύχημα με τους 4 νεκρούς στα ΕΛΠΕ. Από την πλευρά τους, οι δύο βουλευτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συνεχίζει και υπηρετεί την ίδια βάρβαρη και αντιλαϊκή πολιτική στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ που σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Ο πόλεμος που διεξάγεται αυτές τις ώρες είναι μεγάλος. Συγκεντρώνονται δυο αντιλήψεις, δύο σχέδια για την Ευρώπη. Το έφερε έτσι η ζωή, αυτή η κυβέρνηση να αμφισβητεί τον σύγχρονο νεοφιλευθερισμό, να είναι ευθύνη αυτής της κυβέρνησης να το κάνει, και ο καθένας μας, όχι μόνο πρέπει να επιλέξει με ποια πλευρά είναι, αλλά και το πώς πολιτεύεται», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. «Αυτό που υπηρετείτε και εσείς είναι ένα σύστημα που έχει θύματα. Εμείς είμαστε ενάντια σε αυτή τη βαρβαρότητα που εσείς θέλετε να εξανθρωπίσετε. Εκεί στεκόμαστε. Μας καλείτε να υπερασπίσουμε το σύστημα αυτού του παραμυθιού, να είμαστε με αυτούς που εσείς υπερασπίζεστε και οι οποίοι υπηρετούν το κέρδος σε βάρος των εργαζομένων. Όχι, εμείς θα είμαστε με την πλευρά των εργαζομένων», απάντησε από την πλευρά του ο Χρήστος Κατσώτης.

Βούτσης: Το email του Χαρδούβελη ήταν λιγότερο επώδυνο

«Το email του Χαρδούβελη ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο, και ο Σαμαράς δεν το είχε φέρει στη Βουλή» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης σχολιάζοντας το σχέδιο που παρουσίασαν οι θεσμοί στην Αλέξη Τσίπρα.

«Το ποτήρι το βλέπω μισοάδειο και είμαι αισιόδοξος... κανείς δεν μπορεί να το δει μισογεμάτο δεν μπορεί να είναι βάση συζήτησης το κείμενο που παρουσιάστηκε άρχισαν να βάζουν και μέτρα που είχαν ψηφιστεί από τη ΝΔ, έγινε φανερό ότι η συζήτηση σε οικονομικοτεχνικό επίπεδο είχε κλείσει» παραδέχθηκε επίσης ο Νίκος Βούτσης.

Ο υπουργός δήλωσε αρχικά ότι «δεν μπορούμε να σημειώσουμε τα διακυβεύματα μιας νέας εκλογικής αναμέτρησης», όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, επισημαίνοντας όμως πως «θα είναι μια δημοκρατική πρωτοβουλία για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη».

Δρίτσας: Αν θέλουν πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν

«Αν οι εταίροι μας θέλουν την πλήρη παράδοση, δεν θα την έχουν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας. «Όλα ακόμη είναι ανοιχτά, πρέπει να δώσουμε τη μάχη τέλους... Αν η Ευρώπη τρελαθεί τότε ο ελληνικός λαός μπορεί να αποφασίσει, και η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην ελληνική κοινωνία» σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
Χαρακτήρισε δε ως «κατώτερα των προσδοκιών, σε κάθε περίπτωση» τα όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχουν μεταρρυθμίσεις για την παραγωγή πλούτου στις προτάσεις των δανειστών» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα τα λιμάνια δεν είναι υπό δημόσιο έλεγχο. «Εξακολουθώ να θεωρώ μεγάλο λάθος την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ» είπε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης φαίνεται, με αποκλειστική δήλωσή του στη HuffPost Greece, έτοιμο να προσχωρήσει στη λογική της ρήξης εάν οι εταίροι επιμείνουν στις θέσεις τους, ενώ σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, γίνεται λόγος για ρήξη «με τον λαό ενημερωμένο».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline