Σάββατο 15 Αυγούστου 2020  00:11:48

Οδυνηρές οι αποκαλύψεις χθες για το κρυφό «ελληνικό σχέδιο Τσίπρα» συμφωνίας με τους δανειστές. Αδειάζει τους περισσότερους υπουργούς ότι ψευδολογούσαν, ενώ περιέχει νέους φόρους, νέες εσόδων περικοπές και «ρεαλιστικές» υποχωρήσεις. Κύριο

Εκπλήξεις δυσάρεστες για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά από το κείμενο των 47 σελίδων που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ. Έκπληξη και αμηχανία, μετά την αποκάλυψη του κειμένου Τσίπρα από τη Γερμανία.

Αποκαλύφθηκε στο γερμανικό Tagesspiegel το κείμενο των 47 σελίδων με τις ελληνικές προτάσεις προς τους θεσμούς.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ για το 2015.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται έκτακτη εισφορά 5% ώς 10% σε επιχειρήσεις με καθαρά κέρδη άνω των 10 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να αποφέρει εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το νόμο 3808/2009.

Επίσης, προβλέπονται έσοδα από 220 εκατ. ευρώ από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, 100 εκατ. ευρώ από τον φόρο στην τηλεοπτική διαφήμιση, 30 εκατ. ευρώ από τον φόρο πολυτελείας, 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες, 120 εκατ. ευρώ από τα ΚΤΕΟ και τα ανασφάλιστα οχήματα και άλλα 220 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

-Το κείμενο της ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές στα κύρια σημεία της, που είναι φορομπηκτικά και κόντρα στις προεκλογικές εξαγγελίες και τις μετεκλογικές διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης Τσίπρα.

Πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ για φέτος, 1,5% του ΑΕΠ το 2016, στο 2,5% του ΑΕΠ για το 2017 και στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές, την οποία αποκαλύπτει η «Κ».
Στην πρόταση περιλαμβάνονται αναλυτικά τα μέτρα για τον ΦΠΑ, την εισφορά αλληλεγγύης, την έκτακτη εισφορά σε μεγάλες επιχειρήσεις κλπ. Περιγράφει επίσης με αναλυτικό τρόπο τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα, η ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς προβλέπει την αύξηση του φόρου πολυτελείας για τα αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.ε. και επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις στο ίδιο πλαίσιο που είχε επιβληθεί και το 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου.
Επίσης, στις ελληνικές προτάσεις υπάρχει σειρά μέτρων για την απελευθέρωση επαγγελμάτων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων ακόμα και στο πλαίσιο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Σε ό,τι αφορά την διαχείριση του ελληνικού χρέους, η πρόταση περιλαμβάνει μέτρα αναδιάρθρωσής του και ειδικά των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και των δανείων που έχει διαθέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Σύμφωνα με την πρόταση της Αθήνας:

1. Ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ: Στις 30 Ιουνίου και αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές, τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ θα αναχρηματοδοτηθούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Το ποσό που θα διαθέσει ο ESM θα προστεθεί στο ήδη υπάρχον δάνειο που έχει διατεθεί στην Ελλάδα και θα έχει τους ίδιους όρους αποπληρωμής του.

2. ΔΝΤ: Τα δάνεια που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στο Ταμείο θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. Η μία θα εκταμιευθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου 2015. Τα υπόλοιπα (περίπου 50% του συνολικού ποσού) θα εξοφληθεί σταδιακά από τον Ιούλιο του 2015 έως τις 31 Μαρτίου 2016 (οπότε και λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα). Το πώς θα γίνει η εξόφληση του δεύτερου ποσού θα αποφασιστεί από την Ελλάδα.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν βάσει των κανονισμών των οργανισμών που εμπλέκονται.
Πέραν αυτών η κυβέρνηση αναφέρει ότι για την χρηματοδότηση των αναγκών της χώρας, θα αξιοποιηθούν και κεφάλαια από τις αγορές.
Ακόμη, η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προβλέπει την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά, από το 2016 και έως το 2025, και την αύξηση του πέναλτι σε περίπτωση εξόδου πριν από τα 62 έτη ηλικίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 6% που ισχύει ήδη.

Σε ό,τι αφορά τους τομείς που προτείνει απελευθέρωση η κυβέρνηση σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ), οι τουριστικές κατοικίες και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Σχετικά με την προστασία της α' κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να είναι στα όρια της ρύθμισης Χατζηδάκη.
Παράλληλα, προτείνονται αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη» με στόχο την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων, αλλά και τον περιορισμό της κατάχρησης των ευεργετικών διατάξεών του από τους λεγόμενους «στρατηγικούς κακοπληρωτές»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline