Πέμπτη 28 Μαϊου 2020  02:07:26

Το Μαξίμου αγνόησε τις κόκκινες γραμμές Δ. Στρατούλη, Παν. Λαφαζάνη και Π. Σκουρλέτη για τα εργασιακά και ασφαλιστικά. Οι μεγάλες αλλαγές και περικοπές που πρότεινε ο Αλεξ. Τσίπρας στις Βρυξέλλες με το δικό του σχέδιο. Κύριο

Σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και εργασιακές αλλαγές προβλέπει το ελληνικό σχέδιο.

Την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά, από το 2016 και έως το 2025, και την αύξηση του πέναλτι σε περίπτωση εξόδου πριν από τα 62 έτη ηλικίας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το 6% που ισχύει ήδη, προβλέπει η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε στους εκπροσώπους των θεσμών. Στα εργασιακά, η ελληνική πλευρά επιμένει στην ψήφιση του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, σταδιακά και έως το τέλος του 2016.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αναστολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές για τα έτη 2015-2016 και σε κάθε περίπτωση, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

Από το 2016 και έως το 2025 θα αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62 έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022 η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος ανά έτος. Θα γίνουν σεβαστά θεμελιωμένα δικαιώματα καθώς και ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑΜεΑ. Σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης, η σύνταξη θα μειώνεται έως και 10% άνω του 6%που προβλέπεται σήμερα ως πέναλτι για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Δεν εφαρμόζονται για το 2015 οι διατάξεις του νόμου 3863 για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων.

- Θα ληφθούν μέτρα για την ανασφάλιστη εργασία.
- Ήδη ολοκληρώνεται αναλογιστική μελέτη για το διάστημα 2015-2016. Γίνεται αναλυτική αναφορά στις παραδοχές βάσει των οποίων ολοκληρώνεται η μελέτη.
- Ενοποιήσεις ταμείων: σταδιακά και σε δύο φάσεις, από το 2015 και σε διάστημα 3 ετών, θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την δημιουργία 3 ταμείων. Έως τις 31/12/2016, η πρώτη φάση οργανωτικών ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί. Στόχος είναι να μειωθεί το κόστος κατά 30%.
- Κωδικοποίηση νομοθεσίας.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ

Συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να επαναφέρει τις διαδικασίες συλλογικών διαπραγματεύσεων στο επίπεδο αυτών που ισχύουν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και μετά από την αποδοχή του σχεδίου από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO). Θα υπάρξει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και θα ακολουθηθούν οι διεθνείς πρακτικές.

Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου, ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί σταδιακά και έως το τέλος του 2016 θα φθάσει στα επίπεδα του 2010 (ήτοι 751 ευρώ). Από εκεί και πέρα, θα διαπραγματεύεται ελεύθερα μέσω των συμμετεχόντων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline