Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  15:17:51

Όλα έγιναν πολύ δύσκολα. Πιο κοντά στη ρήξη έως την κρίσιμη Τετάρτη. Αγανάκτηση Γιούνκερ για Τσίπρα. Μαξίμου: «Έχουμε δώσει τις δικές μας προτάσεις», τα λεγόμενα «μέτρα Τσίπρα» από 47 σελίδες.. Κύριο

To ενημερωτικό ΝΟΝ PAPER από το επιτελείο του Πρωθυπουργού Κυριακή απόγευμα με τις τελευταίες θέσεις της Κυβέρνησης, μετά τις αρνητικές δηλώσεις Γιούνκερ και Σούλτς.

Πιο κοντά στη ρήξη και τη σύγκρουση και πάντως μπροστά σε ανοικτό αδιέξοδο. Χειρότερα δηλαδή από την περασμένη εβδομάδα και αυτή ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. Η κατάσταση, πολιτική και οικονομική επιδεινώνεται .Με ειδικό NON PAPER ενημέρωσης την Κυριακή το απόγευμα το Μαξίμου δεν δέχεται την πρόταση των δανειστών στο σύνολό της σημειώνοντας πως κανένα κόμμα στη Βουλή δεν το δέχεται. Επαναφέρει την ελληνική πρόταση τα λεγόμενα «μέτρα Τσίπρα» των 47 σελίδων και ζητάει από τους θεσμούς να την αξιολογήσουν και να κάνουν παρατηρήσεις επ' αυτής και επιπλέον αναφέρει πως συνεχίζει τις προσπάθειες για πολιτική σύγκλιση.

Τέλος σημειώνει πως δεν θέτει χρονικό όριο στις διαπραγματεύσεις και ότι θα συνεχίσει να διαπραγματεύεται, όσο ο ελληνικός λαός στηρίζει την προσπάθειά της.

1.Μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του.

2. Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

3. Η Ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στη πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.

4. Οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.

5. Η Ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

6. Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί.

ΟΙ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ, ΣΧΕΔΟΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ κατηγόρησε σήμερα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με την συμφωνία για τη διάσωση της Αθήνας από την χρεοκοπία--όπως αναφέρει το Ρόιτερς--και τον κάλεσε να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ο Γιουνκέρ, όπως μεταδίδει το Reuters, εξέφρασε την αγανάκτησή του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατήγγειλε τους όρους των διεθνών πιστωτών χαρακτηρίζοντάς τους "παράλογους" στην ελληνική βουλή την Παρασκευή.

Ειδικότερα, αυστηρά επικριτικός απέναντι στον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος τον κατηγόρησε ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη Γερμανία όπου βρίσκεται, και μιλώντας πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των G7, αποκάλυψε πως αρνήθηκε να απαντήσει στο τηλέφωνο όταν τον κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, επειδή ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν του είχε αποστείλει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τις οποίες - όπως είπε ο Γιούνκερ - είχε δεσμευτεί να του στείλει κατά την τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μάλιστα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του απέναντι στον έλληνα Πρωθυπουργό, επειδή μιλώντας στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή, προσέδωσε τελεσιγραφικό χαρακτήρα στις προτάσεις των τριών θεσμών. «Δεν ήταν αυτό το μήνυμα που του δόθηκε», είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (...). Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση» για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γιουνκέρ και κάλεσε τον έλληνα Πρωθυπουργό να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

Όπως σημείωσε ο Γιούνκερ, ενώ θεωρεί τον Τσίπρα φίλο του, «προκειμένου να παραμείνει κάποιος φίλος θα πρέπει να σέβεται κάποιους ελάχιστους κανόνες».

Ο Γιούνκερ πρόσθεσε ότι αναμένει να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με τον Τσίπρα και άλλους ηγέτες της ευρωζώνης στο περιθώριο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής) στις Βρυξέλλες που θα ξεκινήσει την προσεχή Τετάρτη. Και δήλωσε ότι και ο ίδιος σκοπεύει να συναντήσει τη μέρα εκείνη τον Α. Τσίπρα

Επανέλαβε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν είναι επιλογή αλλά προειδοποίησε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «θα βγάλει λαγό από το καπέλο» για να την εμποδίσει.

Ερωτηθείς πότε είναι η καταληκτική ημερομηνία για μία συμφωνία με την Ελλάδα, ο Γιουνκέρ δήλωσε: «Ασφαλώς θα υπάρξει προθεσμία», χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Κυβέρνηση: Επιδιώκουμε λύση και όχι αντιπαράθεση

Να μην μπει σε δημόσια αντιπαράθεση με τον πρόεδρο της Κομισιόν επιλέγει η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση που παρουσιάστηκε στην Αθήνα δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης και ότι τις επόμενες ημέρες θα εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα.

«Αναζητούμε ηρεμία. Τις επόμενες ημέρες θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας προκειμένου να βρεθεί λύση στα σημεία όπου υπάρχει χάσμα», υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές σύμφωνα με το MEGA, αποφεύγοντας να απαντήσουν στο ίδιο κλίμα στον πρόεδρο της Κομισιόν.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η πρόταση των θεσμών, έτσι όπως παρουσιάστηκε στην ελληνική κυβέρνηση, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης. Περιμένουν, δε, σχόλια από την πλευρά των θεσμών επί των ζητημάτων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναζήτηση κοινών τόπων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline