Σάββατο 30 Μαϊου 2020  21:23:12

Απορρίμματα και ΧΥΤΑ στην Ελλάδα. Απίθανες αποκαλύψεις στη Βουλή για επικίνδυνες, δαπανηρές και κερδοφόρες περιπτώσεις σε πολλές περιοχές. Κύριο

Τα ώριμα έργα και οι ΧΥΤΑ. Οι δαπάνες και τα πρόστιμα από την Ε.Ε.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ): Κύριε Υπουργέ, είναι γνωστό ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της επεξεργασίας των αστικών αποβλήτων. Ως αποτέλεσμα, σε πολλές περιφέρειες της χώρας τα απορρίμματα οδεύουν σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης (ΧΑΔΑ), όπως λέγονται, με προφανείς συνέπειες στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωσης και από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την προώθηση άμεσων λύσεων.
Για την επίλυση του προβλήματος, οι περιφέρειες και οι ΦοΣΔΑ, όπως αναφέρονται, που είναι οι αρμόδιοι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων, προκήρυξαν δημόσιους διεθνείς διαγωνισμούς, αξιοποιώντας το θεσμό των ΣΔΙΤ, από τους οποίους έχουν ήδη αναδειχθεί ανάδοχοι. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης -ΕΣΠΑ, τράπεζες, ιδιωτικά κεφάλαια- έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αδειοδότησης και αναμένεται η συμβολαιοποίηση των έργων για την έναρξη κατασκευής.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Πρώτον, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ποια η θέση της Κυβέρνησης για τα έργα, ποια η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των έργων, όπως επίσης και για τη διάθεση των σχετικών επιδοτήσεων; Υπάρχει χρονικός κίνδυνος απώλειας επιδοτήσεων;
Δεύτερον, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η παύση της λειτουργίας και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που λειτουργούν ή λειτουργούσαν και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός –ύψος επένδυσης, ωφέλεια, θέσεις εργασίας- της Κυβέρνησης για τη διαχείριση των αποβλήτων;

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας):
Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να είναι η ευτυχέστερη συγκυρία να απαντώ στην ερώτησή σας, όταν μόλις πριν από δύο μέρες αναρτήσαμε το νέο εθνικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Έχετε απόλυτο δίκιο ότι με βαρύτατες ευθύνες της πολιτείας τα προηγούμενα χρόνια φτάσαμε σε ένα δραματικό αδιέξοδο και φυσικά σε αυτά τα πρόστιμα που από το Δεκέμβριο του 2014 πλέον κατακυρώθηκαν οριστικά και αμετάκλητα σε βάρος της χώρας μας.

Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι αυτά τα μεγάλα έργα στα οποία αναφέρεστε και τα οποία αυτή τη στιγμή –τα πλέον ώριμα- είναι της Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, των Σερρών, της Ηλείας, της Ηπείρου, και της Αλεξανδρούπολης -σε μικρότερο βέβαια εκεί βαθμό- αλλά και κάποια άλλα, τα οποία ακόμη δεν έχουν δημοπρατηθεί, θα μπορούσε να είναι η λύση.

Στο καινούριο σχέδιο ζητάμε επανεξέταση αυτών των έργων και αναφέρω πάρα πολύ σύντομα για ποιο λόγο.
Πρώτον, έχουν πάρα πολύ αυξημένο κόστος επένδυσης, σε σχέση με ένα συμβατικό έργο. Μιλάμε για κόστη επένδυσης, τα οποία ξεπερνούν σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα 250 έως 400 ευρώ ανά τόνο δυναμικότητας. Έχουμε παραδόξως –και δεν ξέρω γιατί η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα σε αυτά τα θέματα αδικημένη- υπερβολικές απαιτήσεις τραπεζών. Όταν σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία έχουν 3% και 4% επιτόκιο, στην Ελλάδα έχουμε 8% και 9%.

Έχουμε μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση τελικά για το δημότη και φθάνουμε σε κόστη για το δημότη που είναι από 65 έως 80 ευρώ τον τόνο, όταν αυτή τη στιγμή αντίστοιχα συστήματα δημοτικά που λειτουργούν, δεν ξεπερνούν τα 36 ευρώ τον τόνο. Μιλάμε για διπλάσιο κόστος. Και για να καταλαβαίνουν οι πολίτες οι οποίοι παρακολουθούν -και να γραφεί στα Πρακτικά-, αυτό τι σημαίνει για ένα μικρό δήμο που παράγει -να το πούμε στρογγυλά- δέκα χιλιάδες τόνους απορρίμματα; Ενώ θα έπρεπε να πληρώνει για το σύμμικτο, γύρω στις 360.000 το χρόνο, αυτός ο απλός δήμος, με το καινούριο σύστημα, θα κληθεί να πληρώσει 650.000-900.000 το χρόνο.

Όμως, το χειρότερο ποιο είναι; Μιλάμε για τις εγγυημένες ποσότητες. Δηλαδή αν αυτός ο δήμος προκόψει και κάνει ανακύκλωση και ενημερωθούν οι πολίτες και δεν παράγουν απορρίμματα, θα συνεχίσει για τα επόμενα είκοσι οχτώ χρόνια -και αθροίστε αυτό το νούμερο στην ηλικία των παιδιών μας να δείτε τι σημαίνει είκοσι οχτώ χρόνια- να πληρώνει αυτές τις 650.000-900.000 εσαεί και μάλιστα –όπως είπατε- όταν ο ίδιος δήμος λειτουργεί σήμερα έναν ΧΑΔΑ και ουσιαστικά σε αυτόν τον ΧΑΔΑ πληρώνει ένα πρόστιμο 180.000 και δυσανασχετεί, λέγοντας ότι δεν μπορεί να πληρώνει ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που δεν μπορεί να πληρώσει 160.000 –80 επί δύο- πρόστιμο, θα του ζητήσουμε να πληρώνει 650.000-900.000 για τα ίδια σκουπίδια; Πολύ φοβάμαι ότι θα καταλήξουν πάλι σε χωματερές. Με τον δικό μας εθνικό σχεδιασμό όλα αυτά ανατρέπονται, γιατί πλέον μιλάμε για πολύ μικρότερες μονάδες.

Χαρακτηριστικά για την Ηλεία θα σας πω ότι με τα δεκαεπτά εκατομμύρια τα οποία θα έβαζε το Δημόσιο μέσω ΕΣΠΑ και τα οποία δεν χάνονται –είναι αναληθές ότι χάνονται, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, και θα έβαζε και ο ιδιώτης καμιά εικοσαριά μέσω δανεισμού, ο οποίος μετακυλίεται βέβαια στον δημότη- μπορούμε θαυμάσια να φτιάξουμε μονάδα σαράντα χιλιάδων τόνων, η οποία μονάδα αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να λειτουργεί με τα νούμερα που είπα πριν, με αυτά τα 32 ως 36 ευρώ τον τόνο. Και αυτό για την ενδιάμεση λύση. Δηλαδή, δεν μιλάμε για το ενδεχόμενο τού εάν πράγματι οι πολίτες απομειώσουν δραματικά τα απορρίμματα. Και θα κάνουμε αγώνα δρόμου για να απομειώσουν τα απορρίμματα. Είναι ώριμοι -και μη σας πω ότι πάμε στο να απομειώσουν τα απορρίμματα- και έχουμε τα εργαλεία στο καινούργιο ΕΣΔΑ γι' αυτό.

Τελειώνω –για να μην κουράσω άλλο- με τους ΧΑΔΑ τους οποίους παραλάβαμε. Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσα να πετάξω το μπαλάκι στην προηγούμενη διοίκηση και να πω ότι είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, κάναμε. Και κάναμε παρέμβαση στην κ. Κρέτσου με τα εξής ζητήματα:
Πρώτα απ' όλα, να ερμηνευτεί διαφορετικά το πρόστιμο και να μην είναι μονάχα για τους ΧΑΔΑ οι οποίοι έχουν πλήρως αποκατασταθεί, αλλά να είναι και γι' αυτούς που είναι σε φάση αποκατάστασης. Από εκεί θα έχουμε ουσιαστικά μια εξοικονόμηση περίπου έξι εκατομμυρίων στο πρόστιμο.
Ζητήσαμε –και κακώς δεν είχε γίνει μέχρι σήμερα- την εξαίρεση των μικρών νησιών. Δηλαδή, σήμερα πληρώνουμε 80.000 ευρώ πρόστιμο το εξάμηνο για τη Γαύδο των ενενήντα οκτώ κατοίκων, για τα Αντικύθηρα των σαράντα τεσσάρων κατοίκων, για την Ηράκλεια των εκατόν πενήντα ενός κατοίκων, για τη

Σχοινούσα των διακοσίων πενήντα έξι κατοίκων, για το Μαραθάκι των διακοσίων ενενήντα επτά κατοίκων; Ο κατάλογος είναι μακρύς. Γιατί μιλάμε για είκοσι έναν μικρούς ΧΑΔΑ που δεν είναι τίποτα, ο Αντιδήμαρχος πηγαίνει τα σκουπίδια στο χέρι και δεν υπάρχει καν απορριμματοφόρο. Και εκεί πληρώνουμε το ίδιο πρόστιμο που πληρώνουμε, ας πούμε, για τον Πύργο ή για οποιαδήποτε άλλη περιοχή και κανείς δεν έκανε τίποτε γι' αυτό. Όταν το είπαμε στην κ. Κρέτσου μάς κοίταξε με γουρλωμένα μάτια. Έπρεπε κάτι να γίνει γι' αυτές τις περιοχές. Τι περιμένουν να γίνει εκεί πέρα; Ολοκληρωμένη διαχείριση για εκατό ανθρώπους;

Επίσης, ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι και η παράταση των έργων μέσα στο 2016, το οποίο το παλεύουμε ως Κυβέρνηση. Όμως το σπουδαιότερο, το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Αναφορών το έχει ήδη αποδεχθεί κι είναι απόφαση Κοινοβουλίου, είναι τα χρήματα του προστίμου να ξαναγυρίσουν στην Ελλάδα και να επανεπενδυθούν στα έργα αποκατάστασης. Προβλέπεται και ουδείς πάλεψε γι' αυτό. Εμείς το παλεύουμε και είμαστε αισιόδοξοι γιατί έχουμε κάθε δικαίωμα να το κάνουμε. Αυτό σημαίνει τελικά αυτά τα χρήματα να μην φύγουν από τη χώρα. Άρα, για ένα πρόβλημα που είχαμε νομίζω ότι κάναμε ό,τι μπορούσε να κάνει μία κυβέρνηση μέσα σε τρεις μήνες.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα για άλλη μία φορά, όπως είπα και πριν, καταβάλλει υψηλά πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές γιατί δεν μπορεί να προστατεύσει το περιβάλλον και την υγεία.
Τα σκουπίδια στοιβάζονται στους δρόμους. Δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Οι πολίτες αγανακτούν και αγανακτούν με το δίκιο τους. Τα σκουπίδια μεταφέρονται από την Πελοπόννησο στην εκλογική μου περιφέρεια, την Αιτωλοακαρνανία -πρώτα στη Ναύπακτο, σήμερα στη Βόνιτσα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη υποβάλει πολλά πρόστιμα για την κακή διαχείριση των απορριμμάτων, όπως και εσείς είπατε. Όμως, κύριε Υπουργέ, τα πρόστιμα συνεχίζονται και σήμερα. Ας μην ξεχνάμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση είναι συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από τις 02/06/2015 η χώρα καταβάλλει εφάπαξ ποσό περίπου έντεκα εκατομμυρίων, καθώς και ανά εξάμηνο άλλα δεκατέσσερα εκατομμύρια ως πρόστιμο για τους τριακόσιους ενενήντα έξι ΧΑΔΑ, όπως είπατε, αλλά δεν έχετε κάνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι Δήμοι επιβαρύνονται ανά εξάμηνο με ποσά των ογδόντα και ενενήντα εκατομμυρίων για κάθε έναν από τους χώρους αυτούς που βρίσκονται στην περιοχή τους. Ιδίως μάλιστα για την Περιφέρεια Αττικής, από τους δεκαοκτώ ΧΑΔΑ που αναφέρονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αποκαταστάθηκαν μόνο τέσσερις, ενώ παραμένουν ενεργοί τρεις ΧΑΔΑ.

Η διαχείριση των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ εμφανίζεται να είναι η επωφελέστερη λύση για το Δημόσιο. Όμως εδώ εσείς, κύριε Υπουργέ, κωφεύετε. Μέσω του θεσμού των ΣΔΙΤ δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς συνεργάζονται και αξιοποιούνται κοινοτικοί πόροι και μάλιστα σε μία εποχή που υπάρχει και οικονομική κρίση, νομίζω ότι είναι ίσως και μονόδρομος.
Το Δημόσιο βέβαια διατηρεί εποπτεία των έργων, ενώ αξιοποιείται η τεχνογνωσία και η εμπειρία των ιδιωτών για την κατασκευή μεγάλων αναπτυξιακών τέτοιων έργων. Προς τι; Προς όφελος του Δημοσίου, φυσικά.

Σήμερα, κύριε Υπουργέ, έχουν ήδη διενεργηθεί διαγωνισμοί κι έχουν προκύψει ανάδοχοι για έργα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ. Οι διαδικασίες χρηματοδότησης σε πολλές περιπτώσεις έχουν ήδη προωθηθεί και τα έργα είναι έτοιμα να ξεκινήσουν. Όμως, κύριε Υπουργέ, όλοι αυτοί οι διαγωνισμοί είναι «στον αέρα».
Και μάλιστα, όπως είπα και πριν, όταν μία χώρα δεν έχει χρήματα, η λύση είναι τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Γιατί δεν τα αξιοποιείτε; Διαφορετικά, πού θα βρείτε χρήματα; Ποιες είναι οι εναλλακτικές επιλογές; Τι θα κάνετε; Δεν μας είπατε. Τι γίνεται με τα ευρωπαϊκά κονδύλια; Θα χαθούν λόγω ολιγωρίας του Δημοσίου.
Η Πελοπόννησος, κύριε Υπουργέ, έχει ήδη εισπράξει 60.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα υπόλοιπα 17.000.000 ευρώ είναι του ελληνικού Δημοσίου και τα 20.000.000 ευρώ είναι ιδιωτών. Και ενώ το Υπουργείο είχε δώσει άδειες, έρχεστε και τις καταργείτε.
Γι' αυτό περιμένουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες. Γιατί όλα βρίσκονται «στο κόκκινο». Οι πολίτες κινδυνεύουν, τα σκουπίδια είναι στο δρόμο και η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ 
Κατ' αρχάς δεν το περιέλαβα στην πρωτομιλία μου, γιατί νόμιζα ότι είναι γνωστό. Ήδη αυτή τη στιγμή, στο δυσμενέστατο σενάριο, σε μόλις τρεις μήνες έχουμε απομειώσει το πρόστιμο κατά τουλάχιστον 4.000.000 ευρώ. Στρογγυλά να σας το πω, 3.880.000 από τα 14.000.000. Και αυτό είναι το δυσμενές σενάριο. Γιατί μέχρι το τέλος του μήνα που θα δώσουμε τις αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το τι κλείσαμε, οι Υπηρεσίες μου εκτιμούνε ότι μπορεί να απομειωθεί κατά περίπου 1.000.000 ευρώ ακόμη και θα πληρώσουμε λέει μόνο τα 9.920.000.

Ανέφερα και πριν ότι δίνουμε μάχη για αυτά τα λεφτά, τα 9.920.000, ώστε να λειτουργήσουν ανταποδοτικά για την ίδια την χώρα μας, αλλά δεν θα το ξαναπώ. Θα πω κάτι πολιτικό. Αναφέρατε -και βέβαια διοικητικά ισχύει- ότι είμαστε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και άρα έχουμε την ευθύνη των όσων έγιναν. Θα πω όμως ότι πολιτικά δεν είμαστε η συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε η συνέχεια και θα μπορούσα να το θεωρήσω και ιδιαιτέρως προσβλητικό για το άτομό μου να είμαι συνέχεια αυτού του καθεστώτος που πέταξε την Ελλάδα στα βράχια.

Όσον αφορά τα χαμένα χρήματα, διαβάζω το συγκεκριμένο απόσπασμα από την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 20ης Μαρτίου του 2015 μετά από τη συνάντηση στην Αθήνα στις 25 Φεβρουαρίου, που έγινε ακριβώς για τα πρόστιμα. «Αναγνωρίζεται ότι το είδος της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία των υποδομών διαχείρισης αποβλήτων -ΣΔΙΤ ή άλλη- αποτελεί αρμοδιότητα των ελληνικών Αρχών». Κανένας δεν μας λέει ότι αν δεν κάνουμε ΣΔΙΤ θα χάσουμε τα λεφτά.

Και γυρίζω στην ουσία λοιπόν και η ουσία είναι αυτό που είπα πριν, ότι εμείς επανεξετάζουμε τα έργα. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση και από ιδιώτη επιχειρηματία, αλλά να τονίσω το εξής: δεσμεύσεις ότι οι πολίτες μας θα δίνουν 65 έως 100 ευρώ τον τόνο για τα επόμενα είκοσι οκτώ χρόνια, εάν εσείς το λέτε λύση, πάμε μαζί παρέα στους δημότες σας από όποια περιοχή έχετε εκλεγεί, να τους εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό για την τσέπη τους, το να δεσμευτούν για τα επόμενα είκοσι οκτώ χρόνια ότι θα πρέπει να πληρώνουν αυτά τα χρήματα.

Εμείς λέμε ότι πρέπει να μπούμε στην κυκλική οικονομία, που είναι το μέλλον σε όλον τον πλανήτη σήμερα, να πάψουμε να παράγουμε απορρίμματα, να πάψουμε να φανταζόμαστε αυτόν τον πόρο, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει αξία από 80 έως 900 ευρώ τον τόνο. Δηλαδή θα πληρώσουμε και θα δώσουμε σε κάποιον επιχειρηματία 65 με 100 ευρώ γιατί; Για να πάρει την περιουσία μας και να την αξιοποιεί εκείνος, όταν μπορούμε να την αξιοποιήσουμε μοναχοί μας, όπως γίνεται σε δεκάδες μικρές επιχειρήσεις;

Ανέφερα το παράδειγμα της Ηλείας. Θα μπορούσα να αναφέρω οποιοδήποτε άλλο παράδειγμα, το οποίο να αποδεικνύει ότι τα έργα ελαφράς υποδομής, που εμείς προκρίνουμε, μπορεί να χρησιμοποιηθούν άμεσα, το επόμενο δίμηνο, τρίμηνο, ως προσωρινή λύση, αλλά τα ίδια ακριβώς μηχανήματα, τα ίδια ακριβώς έργα είναι και στην τελική λύση. Και ποια είναι η διαφορά; Ότι στην τελική λύση που έχει προδιαλογή στην πηγή το περιουσιακό μας στοιχείο έχει μεγαλύτερη αξία, είναι πιο καθαρό.

Ένα μπουκάλι πλαστικό που ανακυκλώνεται μέσα από σύμμεικτο έχει μικρότερη εμπορική αξία σήμερα. Αυτή είναι όλη κι όλη η διαφορά. Αλλιώς, το ΚΔΑΥ και ο κομποστοποιητής –για να μην μπω σε λεπτομέρειες άλλες και κουράσω και καθυστερήσω και τη Βουλή- είναι ακριβώς τα ίδια μηχανήματα που θα λειτουργούν και στην προσωρινή και στην τελική λύση.
Δεν ζητάμε, λοιπόν, από κανένα δήμο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση. Αντίθετα, δίνουμε στους δήμους τα εργαλεία και την ευελιξία να αξιοποιήσουν το περιουσιακό στοιχείο των δημοτών τους και τα χρήματα να γυρίσουν στο δημότη.
Αν μελετήσετε το καινούριο εθνικό σχέδιο είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι και εσείς και θα γίνετε υπέρμαχός του.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι στον κύριο Υπουργό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Δεν υπάρχει δικαίωμα τριτολογίας.
Τι θέλετε να πείτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να πω στον κύριο Υπουργό να έρθει να πάμε στη Βόνιτσα και στη Ναύπακτο όπου μεταφέρονταν τα σκουπίδια και να τους τα πείτε εκεί, μίας και είπατε ότι δεν είστε συνέχεια της προηγούμενης Κυβέρνησης. Είστε συνέχεια και είστε υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει σήμερα, διότι ζητούμε λύση και πρωτοβουλίες να πάρετε. Γιατί, κακά τα ψέματα, η δημόσια υγεία είναι σε κίνδυνο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας): Με μεγάλη χαρά να πάμε παρέα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline