Σάββατο 30 Μαϊου 2020  20:54:51

Πρωτοφανές μέτωπο πίεσης προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, από τους Ομπάμα- Μέρκελ- Γιούνκερ- Ολάντ. Ασυνήθιστες διατυπώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλες απειλές. Χωρίς κανένα διεθνές έρεισμα, δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ελλάδος και ο Πρωθυπουργός. Κύριο

Πρωτοφανές μέτωπο πίεσης προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα, από τους Ομπάμα- Μέρκελ- Γιούνκερ- Ολάντ. Ασυνήθιστες διατυπώσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και άλλες απειλές. Χωρίς κανένα διεθνές έρεισμα , δυστυχώς, η Κυβέρνηση της Ελλάδος και ο Πρωθυπουργός.


Προειδοποίηση προς την ελληνική κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα και να πάρει σκληρές πολιτικές αποφάσεις για τις μεταρρυθμίσεις, έστειλε ο Μπαράκ Ομπάμα από τη Γερμανία.

Στην τοποθέτησή του, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Αμερικανικός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξεύρεση λύσης που θα επιστρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε αφορούσε και πάλι την Ελλάδα. Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει αν οι Ευρωπαίοι είναι πολύ σκληροί απέναντι στην Ελλάδα και να απαντήσει τι πρέπει να γίνει σε αυτό το ζήτημα, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε:

«Όχι μόνο η G7, αλλά το ΔΝΤ και οι άλλοι Θεσμοί που εκπροσωπούνται εδώ, νιώθουν ότι επείγει να βρουν το δρόμο που θα λύσει την κατάσταση. Αυτό θα απαιτήσει η Ελλάδα να δείξει σοβαρότητα στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Οχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές της, αλλά για να δημιουργήσει τη βάση που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία ξανά στην ανάπτυξη και την ευημερία. Πρέπει να πάρουν σκληρές πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στη στάση των δανειστών, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό οι Θεσμοί να αναγνωρίσουν τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίσει η Ελλάδα. «Αν όλες οι πλευρές δείξουν την απαιτούμενη ευελιξία, το πρόβλημα θα λυθεί. Αλλά θα απαιτήσει σκληρές αποφάσεις», τόνισε.
Οταν ρωτήθηκε για το αν θα υπάρξει συμφωνία εγκαίρως, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε «Ολοι θέλουν να συμβεί αυτό και θα δουλέψουν σκληρά για να το πετύχουν».

ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΟΛΑΝΤ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΤΣΙΠΡΑ

"Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω οτι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα", δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τόνισε ότι "θα είναι και σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα".

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G-7, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι οι εταίροι "αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση" και πρόσθεσε: "Αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμη πιο σημαντικό- προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί. Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα".

Πρόκειται για ένα ακόμα μήνυμα του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος πιέζει τους Ευρωπαίους για γρήγορη λύση, χωρίς όμως κάποιο αποτέλεσμα.
Αυτό φαίνεται και από τη δήλωση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία τόνισε ότι "όλοι όσοι συμμετείχαν στο τραπέζι (της G-7) επιθυμούν η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη", αλλά επανέλαβε ότι "έχουμε κανόνες" και ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αλληλεγγύη και ίδιες προσπάθειες αποτελούν το σωστό μίγμα και τις δύο όψεις του ίδιους νομίσματος".

"Έχουμε και επιτυχή παραδείγματα", πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε στην Ιρλανδία, η οποία, όπως είπε, έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, στην Ισπανία, η οποία έχει δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας αν και η ανεργία είναι ακόμη πολύ υψηλή, για να παραπέμψει και σε συνεντεύξεις Κυπρίων πολιτικών, οι οποίοι, σημείωσε, παραδέχονται ότι ο δρόμος ήταν οδυνηρός, αλλά η Κύπρος είναι και πάλι στον σωστό δρόμο.
"Βλέπουμε ότι τα μέτρα τα οποία έχουν προτείνει οι Θεσμοί είχαν επιτυχία", επισήμανε η κυρία Μέρκελ και κατέληξε τονίζοντας ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για το σωστό μίγμα - αλληλεγγύη και ίδια προσπάθεια. Πρόκειται για δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος".

Ολάντ: Συμφωνία μέχρι το τέλος Ιουνίου

Η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να επιταχύνουν τις συνομιλίες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου ώστε να αποφευχθούν αμφιβολίες και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

"Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου", δήλωσε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

"Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε –και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα".

"Για να κάνουμε πρόοδο πρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα", είπε ο Ολάντ.

Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες αύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία "διασαφήνιση", είπε, προσθέτοντας πως δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής. Όμως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι δεν έχει νόημα νέα συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό εάν δεν προσκομίσει νέες προτάσεις σύγκλισης προς τις τελευταίες θέσεις των τριών θεσμών.

Μοσκοβισί μετά τη άκαρπη συνάντηση με Τσακαλώτο - Παππά: «Συμφωνία μόνο με τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών»

Ο τρόπος σύγκλισης στο δημοσιονομικό κενό έως το τέλος του 2016 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με κύκλους της κυβέρνησης, στη συνάντηση συζητήθηκε η συνέχιση της διαδικασίας διαβούλευσης.

«Σε αυτό το στάδιο των διαβουλεύσεων, όλες οι ανταλλαγές πληροφοριών είναι χρήσιμες», δήλωσε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας χωρίς τη συγκατάθεση και των τριών θεσμών. «Αυτοί είναι οι κανόνες του παιχνιδιού, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών της ευρωζώνης, στις 20 Φεβρουαρίου», είπε η εκπρόσωπος του επιτρόπου.

Η ίδια σημείωσε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα της ελληνικής πλευράς.

Οι Ν. Παππάς και Ευ. Τσακαλώτος βρίσκονται στις Βρυξέλλες εξουσιοδοτημένοι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις, προκειμένου να επιτευχθούν συγκλίσεις στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που ανακοίνωσε την μετάβαση των δύο υπουργών στις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για συνέχιση της διαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο. Μηδαμινή τελικά αποτελέσματα, όπως και η « ειλικρινής» αλλά άγονη συνάντηση Βαρουφάκη- Σόιμπλε στο Βερολίνο, μετά από αίτημα του Έλληνα υπουργού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline