Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  17:52:18

Δυσάρεστη εξέλιξη από τη δίκη της «Χρυσής Αυγής»: Γιατί η εισαγγελέας ζήτησε την «μερική αποβολή» της πολιτικής αγωγής, δηλαδή των θυμάτων της εγκληματικής οργάνωσης... Κύριο

Γιατί η ειδική μεταχείριση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τους δράστες. Η τελική απόφαση από το δικαστήριο, οι συνεδριάσεις του οποίου αναβλήθηκαν για δύο εβδομάδες.

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής για τους βουλευτές και την ηγετική ομάδα της Χρύσης Αυγής που κατηγορούνται μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Προκαλώντας έκπληξη και συζητήσεις μάλλον δυσάρεστες.

Η Εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε πως η πολιτική αγωγή ακόμα και της οικογένειας Φύσσα θα πρέπει με βάση τη νομολογία των δικαστηρίων να αποβληθεί σχετικά με την ευθύνη της ηγετικής ομάδας που κατηγορείται μόνον για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αντίθετα να παραμείνει στην αίθουσα για όλους τους κατηγορούμενους που κατηγορούνται εκτός από εγκληματική οργάνωση και για άλλα αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, σωματικές βλάβες κα.

Δηλαδή εν ολίγοις οι Μιχαλολιάκος, Κασιδιάρης, Παππάς κλπ δεν θα έχουν απέναντί τους πολιτικής αγωγή αφού κατηγορούνται μόνο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και όχι για «ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας». Αντίθετα π.χ ο Ρουπακιάς και οι άλλοι κατηγορούμενοι που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία ή απόπειρα ανθρωποκτονίας ή συνέργεια, θα έχουν πολιτική αγωγή και για αυτό το αδίκημα αλλά και για την εγκληματική οργάνωση.

Η εισαγγελέας της έδρας απαντώντας στις ενστάσεις των υπερασπιστών σχετικά με την παράσταση πολιτικής αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης είπε ότι δεν νοείται πολιτική αγωγή σε αδικήματα που στρέφονται γενικώς κατά της δημοσιάς ασφάλειας και του κοινωνικού συνόλου (π.χ εσχάτη προδικασία). Υπενθύμισε δε πως το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφορά αόριστα έννομα αγαθά (δημοσιά τάξη). Αυτό το έννομο αγαθό είναι αυτοτελές και γενικό κατά του κράτους και όχι κατά ιδιωτικών συμφερόντων. Επομένως η τυχόν βλάβη ή ζημία ιδιοτήτων από αυτή τη δράση δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης κατά συνέπεια δεν δύναται να υπάρξει πολιτική αγωγή για το συγκεκριμένο αδίκημα". Δηλαδή ο παθών μπορεί να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του προσώπου που διέπραξε το συγκεκριμένο αδίκημα σε βάρος του.

• Εν προκειμένω οι συγγενείς του Φυσσα μπορούν να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες κατά των κατηγορουμένων που ενέχονται και κατηγορούνται για τη συγκεκριμένη ενέργεια.
• Τα μελή του ΚΚΕ που χτυπήθηκαν στο Πέραμα σε βάρος των προσώπων που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί στη πράξη.
• Ολα τα πρόσωπα που φέρονται να υπέστησαν εγκλήματα από τους φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων.

Να εξαιρεθεί του κατ' οίκον περιορισμού η μετακίνηση κατηγορούμενων

Να εξαιρεθεί του κατ' οίκον περιορισμού η μετακίνηση κατηγορούμενων προς το δικαστήριο κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης θα ζητήσει από το δικαστικό συμβούλιο η πρόεδρος του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων για όσους κατηγορούμενους βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό ώστε, όπως είπε να μην είναι δυσχερής η μετάβαση τους στη δικαστική αίθουσα. Η 6η συνεδρίαση ξεκίνησε με 18 παρόντες από τους συνολικά 68 κατηγορούμενους.

Με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης που ζητούν την αποβολή της παράστασης πολιτικής αγωγής συνεχίζεται στις φυλακές Κορυδαλλού η δίκη της Χρυσής Αυγής. Ανάμεσα τους και οι συνήγοροι του άχρηστους Στεργιόπουλου, ο οποίος έχει καταδικαστεί ήδη σε πρώτο βαθμό για την ανθρωποκτονία Λουκμάν.

Οι συνήγοροι του υποστήριξαν ότι οι συγγενείς του θύματος είχαν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στο πρωτόδικο δικαστήριο για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν. Ζήτησαν να αποβληθούν όλοι οι υπόλοιποι που δήλωσαν πολιτικώς ενάγοντες καθώς, όπως ισχυρίστηκαν, δεν έχουν υποστεί καμία άμεση βλάβη από το αδίκημα που του αποδίδεται. Οι συνήγοροι υπεράσπισης στην πλειοψηφία τους τόνισαν ότι πρέπει να αποβληθεί η πολιτική αγωγή καθώς τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που αποδίδονται σε ορισμένους κατηγορούμενους, χωρίς ωστόσο αυτοί να αντιμετωπίζουν άλλες κατηγορίες για συγκεκριμένες πράξεις, δεν νομιμοποιούν την παράσταση της στη δίκη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline