Τετάρτη 27 Μαϊου 2020  06:35:59

Τέλος εποχής για τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο μετά πέντε χρόνια επικεφαλής στο ΙΚΑ. Ο ταμίας του ΠΑΣΟΚ επί Γ. Παπανδρέου αντικαθίσταται από ηγέτη κομμουνιστικής συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

O 75χρονος πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και το τελευταίο τρίμηνο υποδιοικητής του ΙΚΑ Γιάννης Θεωνάς θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα ηνία του ΙΚΑ, αντικαθιστώντας τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο στο τέλος Ιουνίου.

Ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός, ταμίας του ΠΑΣΟΚ σε μια περίοδο μεγάλων εισοδημάτων , δανείων αλλά και σπαταλών από την ηγεσία του Γιώργου Παπανδρέου τοποθετήθηκε διοικητής του ΙΚΑ τον Αύγουστο του 2010. Θεωρείται ότι πέτυχε στα καθήκοντα του και ότι άσκησε έντιμα και αποφασιστικά το δύσκολο έργο διοίκησης του Ιδρύματος τα χρόνια της κρίσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σπυρόπουλος είχε υποβάλει την παραίτησή του από τον Ιανουάριο, μετά την αλλαγή της κυβέρνησης αλλά δεν είχε γίνει δεκτή. Τελικά υπεβλήθη και πάλι στις 2 Ιουνίου και την έκανε δεκτή ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης. Ο κύριος Σπυρόπουλος επικαλέστηκε σχετικά με την παραίτηση του προσωπικούς λόγους, ενώ θα ασκεί τα καθήκοντα του μέχρι το τέλος του μήνα όπως του ζήτησε ο κ.Στρατούλης. Ο αναπληρωτής υπουργός αφού ευχαρίστησε τον παραιτηθέντα διοικητή για την άψογη συνεργασία τους ζήτησε από τον κ.Σπυρόπουλο να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες διαδικασίες για τον ορισμό του νέου διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ο κύριος Στρατούλης πρότεινε για νέο διοικητή το Γιαννη Θεωνά ο οποίος είναι συνταξιούχος οικονομολόγος, πρώην ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ενώ στο παρελθόν κατείχε θέσεις ως στέλεχος στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ως γενικός γραμματέας στη ΓΣΕΕ.
Με τα νέα δεδομένα η διοίκηση του ΙΚΑ διαμορφώνεται με τον Γιάννη Θεωνά στη θέση του διοικητή, και τους Γιάννη Δούκα, Διονύση Καλαματιανό και Βασιλική Τριανταφυλλίδη στις θέσεις των υποδιοικητών.

Ο Γιάννης Θεωνάς γεννήθηκε στο Φιλότι Νάξου στις, 29 Οκτωβρίου 1940. 

Είναι πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και της Ανωτέρας Τηλεπικοινωνιακής Σχολής. Το 1964 προσλήφθηκε στον ΟΤΕ, όπου εργάστηκε ως το 1994. Υπήρξε δραστήριο συνδικαλιστικό στέλεχος από το 1974, μέλος του Δ.Σ. του ΟΜΕ-ΟΤΕ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε και Γενικός Γραμματέας την περίοδο 1992-1994.

Ο Θεωνάς έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το 1987, στην οποία παρέμεινε ως το 1996, ενώ κατά την περίοδο 1990-1994 ήταν και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΚΚΕ. Από το 1994 ως το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Στο Ευρωκοινοβούλιο διετέλεσε μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής πολιτικής.[2]

Το 2000, ύστερα από τη διαγραφή του Μήτσου Κωστόπουλου από το ΚΚΕ, ο Θεωνάς ήρθε σε ανοιχτή σύγκρουση με την ηγεσία του Κόμματος, αποδοκιμάζοντας ανοιχτά τη διαγραφή του Κωστόπουλου, υποστηρίζοντάς τον και λέγοντας πως το Κόμμα βρίσκεται σε λάθος πορεία.Σύντομα, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του στο Ευρωκοινοβούλιο, δίνοντας την στον αγροτοσυνδικαλιστή Γιάννη Πατάκη. Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ο Θεωνάς ανακοίνωσε την αποχώρηση του από το Κόμμα. Αμέσως μετά, μαζί με τον Κωστόπουλο και άλλα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, ίδρυσε την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ), η οποία συμμάχησε με το ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα ο Γιάννης Θεωνάς είναι μέλος της Γραμματείας της ΚΕΔΑ και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και από τριμήνου διορισμένος υποδιοικητής στο ΙΚΑ για να μάθει τη δουλειά πριν αναλάβει διοικητής τέλη Ιουνίου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline