Τετάρτη 27 Μαϊου 2020  04:49:35

Στο Συμβούλιο Επικρατείας η κόντρα του Δήμου Τήνου, που επιμένει να διαχειρίζεται το Ίδρυμα της Παναγίας. Χωρίς τον Μητροπολίτη στην προεδρία και όπως ορίζει ο σχετικός νόμος. Το παρασκήνιο της διένεξης. Κύριο

Μακριά από τις τραμπούκικες διαθέσεις και εκδηλώσεις στο Ιερό Νησί των Κυκλάδων από ανίερους κύκλους της τοπικής εξουσίας και των ανάλογων συμφερόντων.

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Δήμου Τήνου και του «Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου» (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.), δηλαδή της Μητροπόλεως Τήνου αλλά και όλη της Ιεράς Συνόδου..

Η κόντρα αφορά: 1) την αλλαγή του νομικού καθεστώς του Ιδρύματος η εποπτεία του οποίου έφυγε από το Κράτος και τέθηκε υπό την εποπτεία της Εκκλησίας και 2) τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν (7.12.2014) για την ανάδειξη των εννέα αιρετών μελών της διοικούσας επιτροπής του εν λόγω Ιδρύματος.

Σύμφωνα με το νόμο «Λοβέρδου» (νόμος 4301/7-10-2014) το Π.Ι.Ι.Ε.Τ. παύει να εξαιρείται από τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας (που αποτελεί νόμο του κράτους), κάτι που μεταφράζεται ότι από αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα, μετατρέπεται σε εκκλησιαστικό.

Ακόμη, το άρθρο 26 του ίδιου νόμου αλλάζει τη διαδικασία εκλογής της διοικούσας επιτροπής και ο εκάστοτε μητροπολίτης αποκτά τη δυνατότητα να συμμετέχει στην εκλογή του αντιπροέδρου και γραμματέα της Διοικούσης Επιτροπής του Ιδρύματος με διπλή ψήφο.

Ο Δήμος Τήνου υποστηρίζει ότι ο επίμαχος νόμος είναι αντισυνταγματικός, καθώς, μεταξύ των άλλων, προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των κρατικών υποθέσεων από τις εκκλησιαστικές, αλλά και επειδή ο τοπικός Μητροπολίτης έχει διπλή ιδιότητα, αυτή του ελέγχοντος και του ελεγχόμενου.

Κατά την συζήτηση της υπόθεσης ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής) οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέπτυξαν τα αντίθετα νομικά επιχειρήματά τους.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Παραμένει αυτοδιοίκητο το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, λέει η Ιερά Σύνοδος. Η διαφωτιστική ανακοίνωση στις 9 Δεκεμβρίου 2014.

Aνακοίνωση για το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

Τη συμπαράστασή της στον μητροπολίτη Σύρου και Τήνου Δωρόθεο – ο οποίος την περασμένη Κυριακή δέχθηκε προπηλακισμούς και φραστικές επιθέσεις από πολίτες της Τήνου κατά την προσέλευσή του στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου (Π.Ι.Ι.Ε.Τ.) – εκφράζει με ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ).

Παράλληλα, οι συνοδικοί ιεράρχες διευκρινίζουν ότι το Ίδρυμα παραμένει αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, παρά τα όσα διαδίδονται περί του αντιθέτου.

Ο Μητροπολίτης Σύρου είχε επισκεφτεί το Ίδρυμα προκειμένου να λάβει μέρος στην ανάδειξη της νέας Διοικούσας Επιτροπής του Π.Ι.Ι.Ε.Τ.

Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, μερίδα πολιτών της Τήνου αλλά και ο δήμαρχος του νησιού διαμαρτύρονται πως λόγω των πρόσφατων αλλαγών στη λειτουργία του ιδρύματος (με πρόσφατο νόμο του Οκτωβρίου), ο μητροπολίτης και η Εκκλησία θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στο Ίδρυμα σε αντίθεση με όσα προβλέπεται στη διαθήκη των κτητόρων του. Και πως το Ίδρυμα χάνει το αυτοδιοίκητο και την αυτοτέλειά του.

Την Κυριακή κάτοικοι της Τήνου εκτόξευσαν μπουκάλια με νερό κατά του μητροπολίτη. Άλλοι τον έβριζαν και τον έφτυναν.

Η Σύνοδος στην ανακοίνωσή της τονίζει πως έλαβε γνώση των γεγονότων κατατρομοκράτησης του μητροπολίτη προσθέτοντας πως οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν «ουδόλως παρέπεμπαν σε προαύλιο ορθοδόξου Ιερού Ναού. Ορισμένοι στην νήσο Τήνο δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι με τις εικόνες αυτές προσβάλλεται η ευλάβεια όλων των ορθοδόξων χριστιανών Ελλήνων, εκτίθεται και πλήττεται το ίδιο το κύρος του Ιερού Ιδρύματος του νησιού τους».

Η ΔΙΣ αναφέρει επίσης πως διαπιστώνει «με απορία ότι το τελευταίο διάστημα Ρωμαιοκαθολικοί της Τήνου, Δημοτικοί Σύμβουλοι και δημότες, συμμετέχουν, ως μη όφειλαν, σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και σε οργανωμένες δράσεις υπό την ηγεσία του Δημάρχου σχετικά με θέματα του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου, παραβλέποντες ότι πρόκειται για θρησκευτικό, ορθόδοξο Ιερό Ίδρυμα και όχι για δημοτικό Ίδρυμα».

Ακόμη, η Σύνοδος ξεκαθαρίζει «προς αναίρεση των διαδοθέντων ψευδών μέσω ορισμένων Μ.Μ.Ε.» - όπως αναφέρει - ότι και μετά τον νέο Νόμο 4301/2014 το Ίδρυμα παραμένει αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Προσθέτει μεταξύ άλλων πως η Διοικούσα Επιτροπή του έχει αποκλειστικά τη διοίκηση και οικονομική του διαχείριση και μόνον η Πολιτεία ασκεί εποπτεία μέσω του Υπουργού Παιδείας, όπως ορίζεται στον από ετών ισχύοντα Νόμο 349/1976.

«Η μόνη μεταβολή του Νόμου 4301/2014» λέει η ΔΙΣ, «που ενοχλεί συγκεκριμένες ομάδες τοπικών συμφερόντων, είναι ότι ο Μητροπολίτης Σύρου και Τήνου και Πρόεδρος του Ιδρύματος, απέκτησε δικαίωμα να ψηφίζει και αυτός μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής για την επιλογή του Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ., πράγμα που μέχρι τώρα δεν προβλεπόταν».

Η Σύνοδος αφήνει αιχμές κατά της δημοτικής αρχής στο θέμα σημειώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψει να καταργηθεί το μοναδικό δικαίωμα παρουσίας της Εκκλησίας στη διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος της Τήνου, δηλ. η συμμετοχή του επιχωρίου Μητροπολίτη ως Προέδρου» προσθέτοντας: «Οι Ιεροί Ναοί και οι ιερές εικόνες είναι σεβάσματα της ορθοδόξου Πίστεως και όχι δημοτικές επιχειρήσεις».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline