Παρασκευή 10 Απριλίου 2020  08:24:47

Πρώτο βαθύ ρήμα στην κυβέρνηση –Καταψηφίζουν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ το νομοσχέδιο της Τασίας Χ. για την ιθαγένεια. Χρειάστηκε το δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ. Κύριο

Παράλληλη δήλωση νομιμότητας και στήριξης του Παν. Καμμένου για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Κατάπιαν την υπόθεση εύνοιας Σάββα Ξηρού, τους ανεξέλεγκτους λαθρομετανάστες, τις αθρόες αποφυλακίσεις, τις καταστάσεις μείωσης των αστυνομικών και τόσα άλλα.

Το πρώτο ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία είναι γεγονός. Και ήρθε η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάστηκε τις ψήφους άλλου κόμματος για να περάσει νομοσχέδιο (έστω από την επιτροπή).

Οι ΑΝΕΛ, ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν τόσο επί της αρχής όσο και ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια.

Συγκεκριμένα, καταψήφισαν τα άρθρα 1 (αφορά τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες δίνεται η ιθαγένεια - οι ΑΝΕΛ διαφωνούν στο να δίνεται όταν ένα παιδί γράφεται στην πρώτη δημοτικού), 7 και 8 (αφορούν εργασιακά δικαιώματα και εργασιακά επιδόματα, με το κόμμα του Πάνου Καμμένου να τονίζει ότι δεν μπορούν να δίνονται όταν δεν υπάρχει επιδοματική πολιτική για τους Ελληνες εργαζομένους), αλλά και το άρθρο 10, που αφορά τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης.

Οι ΑΝΕΛ είχαν ζητήσει από την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου να κάνει αλλαγές στα άρθρα αυτά, κάτι που δεν έγινε και έτσι τώρα δηλώνουν ότι δεν θα μείνουν μόνο στην καταψήφιση στην επιτροπή, αλλά ότι το ίδιο θα πράξουν και όταν το νομοσχέδιο πάει στην Ολομέλεια. Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ από το ν/σ.

Εν τω μεταξύ, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολίτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια όσον αφορά τυχόν βελτιώσεις, ενώ απέρριψε την τροπολογία του Ποταμιού, η οποία προβλέπει ως προϋπόθεση για την απονομή ιθαγένειας σε παιδιά αλλοδαπών την εξαετή φοίτηση στο δημοτικό, και όχι, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, την εγγραφή του στην πρώτη τάξη του δημοτικού.

Οι ΑΝΕΛ όχι μόνο πήραν αποστάσεις από διατάξεις του νομοσχεδίου αλλά σε συζήτηση του ειδικού αγορητή του κόμματος Ν. Μαυραγάννη με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ειπώθηκε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο, όπως και τέσσερα άρθρα του. Όπως δήλωσε «αναμέναμε κάποιες βελτιώσεις του νομοσχεδίου αλλά μέχρι στιγμής δεν είδαμε κάτι τέτοιο». «Επιχειρείται να ενσωματωθεί στον ελληνικό πληθυσμό μια ομάδα που γκετοποιείται και ομαδοποιείται», είπε ο κ. Μαυραγάνης εξηγώντας ότι «αφήνουμε δίχως ιθαγένεια όσους είναι σε χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό στάτους και χωρίς εκπαίδευση». Οι ΑΝΕΛ θέλουν να δίνεται η ιθαγένεια μετά την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης -τουλάχιστον με την ολοκλήρωση του δημοτικού. Οι διαφωνίες των ΑΝΕΛ αφορούν και τις διατάξεις για τα εργασιακά και τις ειδικές οικονομικές ζώνες που προβλέπονται.
Σημειώνεται ότι ΝΔ και Ποτάμι επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ενώ η Χ.Α. καταψηφίζει.

Και κάπως έτσι, και με τα υπόλοιπα κόμματα να είναι κατά του νομοσχεδίου ή να απέχουν, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε να περνά το νομοσχέδιο από την επιτροπή με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ (το μόνο άλλο κόμμα που υπερψήφισε).

Καμμένος αψίκορος: Αν έως το τέλος του μήνα δεν έχουμε συμφωνία, δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ

«Eάν μέχρι το τέλος του μηνός δεν έχει βρεθεί λύση δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ» δήλωσε στο MEGA o υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος ο οποίος μίλησε και για "σκληρό πόκερ" στην διαπραγμάτευση.
Τόνισε πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στις διαπραγματεύσεις, καθώς έχει κάνει, όπως είπε, αρκετές υποχωρήσεις και έχει προσφέρει μια λύση στα όρια της λαϊκής εντολής.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των διαπραγματεύσεων εκτίμησε πως «αυτό που βλέπω ότι πάει να γίνει είναι το μεν ΔΝΤ να αποσυρθεί, ο EFSF να πάρει και να αποπληρώσει το ΔΝΤ και από εκεί και πέρα να γίνει μια συμφωνία συνολική για το σύνολο πλέον των οφειλών που θα είναι προς τον EFSF... Αυτά όλα θα γίνουν είτε μέχρι τις 18 είτε ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι «η συμφωνία πρέπει να έχει μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και από εκεί και πέρα να μπορεί να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας απέρριψε τα περί αποδοχής από την πλευρά της κυβέρνησης για κατάργηση της έκπτωσης στον ΦΠΑ στα νησιά λέγοντας "η κυβέρνηση δεν την έχει δεχθεί». Σημείωσε ότι «ο ΦΠΑ στα νησιά θα είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα και αυτό έχει μπει όρος από την πλευρά της κυβέρνησης».

Επίσης, ο κ. Καμμένος διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο δεν θα υπάρξουν αλλαγές και επανέλαβε την άποψή του για τον φόρο πολυτελείας στα νησιά, σημειώνοντας: «Δεν μπορεί να βρίσκεται στο 6% ο φόρος πολυτελείας για να πίνει σαμπάνια ο άλλος στη Μύκονο».
Δεν μπορεί να βρίσκεται στο 6% ο φόρος πολυτελείας για να πίνει σαμπάνια ο άλλος στη Μύκονο

Διαβεβαίωσε, ακόμη, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να φύγουμε από την ευρωζώνη ακόμη κι αν κάποιοι από εκεί θέλουν να μας βγάλουν. Εδώ φαίνεται ότι και στη Γερμανία υπάρχουν δύο γραμμές. Υπάρχει η γραμμή της κ. Μέρκελ και η γραμμή του κ. Σόιμπλε», επισήμανε.
Αναφερόμενος στις υποθέσεις προμηθειών που έχει στείλει στην εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθούν, είπε πως από τις συμβάσεις που έχουν ελεγχθεί έως τώρα, το 80% δεν έχει εγγυητικές επιστολής τραπέζης, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline