Τετάρτη 8 Απριλίου 2020  07:32:59

Τσακαλώτος: Δεν τιμά τους εταίρους μας να επιμένουν για μειώσεις των συντάξεων. Διαψεύδονται επίσης οι: Δραγασάκης, Παππάς, Στρατούλης, Σακελλαρίδης με τους ανάλογους ισχυρισμούς. Κύριο

«Δεν τιμά τους εταίρους μας να επιμένουν για μειώσεις των συντάξεων» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες στις οποίες μετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πώς δεν υπήρξε ρήξη γιατί «απέναντί μας δεν είχαμε μια ομάδα που είχε την εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε και να συζητήσουμε σοβαρά. Εμείς τους εξηγήσαμε ότι όταν από την άλλη μεριά έχουμε ανθρώπους που έχουν εξουσιοδότηση να διαπραγματευθούμε είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά. Προφανώς πρέπει να βρούμε κάποια άλλη σύνθεση, κάποιο άλλο φόρουμ για να μπορεί να γίνει αυτή η συζήτηση».

Εγγυόμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις

Ερωτηθείς αν στις 30 Ιουνίου θα μπορέσουμε να πληρώσουμε περίπου 1,7 δισ. στο ΔΝΤ, αλλά και μισθούς και συντάξεις, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε: "Εμείς πάντα εγγυόμαστε τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή καταλαβαίνει ότι πρέπει να είναι μαζί μας, μπροστά σε αυτή τη μάχη που δίνουμε. Αυτή τη μάχη δε τη δίνουμε ούτε για τους τύπους ούτε για τους συμβολισμούς αλλά για μια πραγματικότητα, για μια άλλη μέρα μετά από τις 30 Ιουνίου". Όλη η πρόταση των δανειστών: Τι ζήτησαν για μισθούς, συντάξεις και πρωτογενές πλεόνασμα

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

- Σε πέντε πυλώνες βασίζεται η πρόταση των τριών Θεσμών προς την Αθήνα, για να επιτευχθεί συμφωνία.
Αυτοί είναι η αξιόπιστη δημοσιονομική προσαρμογή, τα μέτρα για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, η στρατηγική για τα «κόκκινα» δάνεια, οι μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα.

Την πρόταση των θεσμών παρουσίασε η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «μια δέσμη ουσιαστικών, ισορροπημένων και με οικονομικό αποτέλεσμα προτάσεων».

Η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε ότι οι προτάσεις των θεσμών ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού, της ελληνικής κυβέρνησης και των 18 υπόλοιπων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, που είναι επίσης δημοκρατικά εκλεγμένες.

Συνοπτικά, για τους πέντε βασικούς πυλώνες, η πρόταση προβλέπει:

• Δέσμευση της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016 και 3,5% ως το 2018.
• Ιδρυση ενός ανεξάρτητου φορέα φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
• Στρατηγική αντιμετώπισης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
• Μεταρρυθμίσεις για την αγοράς εργασίας και μείωση των τιμών μέσα από το άνοιγμα της αγοράς προϊόντων.
• Εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, μεταξύ άλλων, μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί, συνάδουν με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και έχουν συζητηθεί εκτενώς στο Brussels Group.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω, όπως ανέφερε η Ανίκα Μπράιτχαρτ. Οι θεσμοί ζητούν στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% του ΑΕΠ, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον στόχο του 3% του ΑΕΠ που έθετε το πρόγραμμα. Επιπλέον, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος έχει και αυτός αναθεωρηθεί προς τα κάτω από το 4,5% του ΑΕΠ στο 3,5% του ΑΕΠ και η επίτευξή του παρατάθηκε κατά δύο χρόνια, έως το 2018. «Αυτό είναι τεράστια παραχώρηση» ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί. Η ίδια τόνισε ότι προβλέπονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.
Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν με αυτούς τους στόχους, τόνισε η Μπράιτχαρτ, αλλά, συμπλήρωσε, το ερώτημα είναι πόσο αξιόπιστες είναι δεσμεύσεις τους για να τους επιτύχουν.

Συντάξεις

Η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί τόνισε πως οι Θεσμοί δεν ζητούν περικοπές των συντάξεων, αλλά υπογράμμισε ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι σχετικώς το πιο δαπανηρό στην Ευρώπη και ως εκ τούτου η αναδιάρθρωσή του θεωρείται από τους θεσμούς αναγκαία.
Η αναδιάρθρωση αφορά την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα. Οι Θεσμοί, σύμφωνα με την κοινή τους αξιολόγηση, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού πρέπει να αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ η πρόταση των ελληνικών αρχών αφορούσε, όπως είπε, εξοικονόμηση 71 εκατ. ευρώ το 2016 (0,04% του ΑΕΠ).

Μισθοί

Σύμφωνα με τα όσα είπε η Μπράιτχαρτ για την πρόταση, οι Θεσμοί δεν ζητούν μείωση των μισθών, αλλά ζητούν τον εκσυγχρονισμό του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο και τη διατήρηση των μισθολογικών πρακτικών στον ιδιωτικό τομέα, σε συνάρτηση με τα διεθνή πρότυπα και λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας στην Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα περικοπές μισθών αλλά ότι οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται σε συνάρτηση με τις ανάγκες της οικονομίας για παραγωγή και ανταγωνιστικότητα.
Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι οι θεσμοί ζητούν τον εκσυγχρονισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις συμβάσεις, εμπλέκοντας ανεξάρτητους φορείς και διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ο ΙLO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας)..

Στρατούλης: Οι δανειστές ζητούν μείωση 20% κύριων και επικουρικών συντάξεων
«Είναι μέτρα εξόντωσης και απορριπτέα»

«Μας ζητούν να αφαιρεθούν από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, απαίτηση η οποία οδηγεί σε νέα μείωση κατά 20% κύριων και επικουρικών συντάξεων. Μας ζητούν επίσης, 1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα εξόντωσης και οδηγούν σε εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού. Είναι απαράδεκτα και ως εκ τούτου απορριπτέα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης.

Συνεχίζοντας απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μείωσης των λεγομένων υψηλών συντάξεων. «Δεν υπάρχουν υψηλές συντάξεις», τόνισε, και πρόσθεσε ότι «με τις συνεχείς μειώσεις κύριων και επικουρικών που έφθασαν έως 50%, ενδεχόμενη νέα μείωση θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη ύφεση».

Ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε επίσης, ότι είναι εξασφαλισμένη η απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων στο τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης και έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

«Άλλωστε», κατέληξε, «η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θέτει σε προτεραιότητα τις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και των συνταξιούχων και όχι έναντι των δανειστών».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline