Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020  07:51:04

Δύσκολες οι ρυθμίσεις Λαφαζάνη για τους οφειλέτες στη ΔΕΗ. Γενναία προκαταβολή, 36 δόσεις. Χωρίς εκπτώσεις και διαγραφές προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κύριο

Οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ - Η εξόφληση των οφειλών θα γίνεται με έως και 36 δόσεις, ενώ ο αριθμός θα είναι σε συνάρτηση του προφίλ του πελάτη και με βάση την οικονομική του κατάσταση.

Έως 36 δόσεις (από 8) και μειωμένη προκαταβολή -κατά το ήμισυ- 10% προβλέπει το νέο σχέδιο ρυθμίσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ, το οποίο τίθεται σε ισχύ από αύριο. Οι ρυθμίσεις θα είναι έντοκες με το συμβατικό επιτόκιο, που είναι γύρω στο 5,7%, ενώ προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των τρεχουσών λογαριασμών, εκτός από τα ευάλωτα νοικοκυριά. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια προθεσμία.

Ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την ανακοίνωση του νέου σχεδίου, προανήγγειλε σύντομα ανακοινώσεις για μείωση του κόστους ενέργειας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια, όπως ζητούν οι δανειστές.

Σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στην κρίση. Οπως τόνισε, το νέο σχέδιο θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μια δύσκολη στιγμή. Μάλιστα, έδωσε έμφαση στο δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν ήταν δημόσια η ΔΕΗ, δεν θα μπορούσε να κάνει η επιχείρηση αυτή τη διευκόλυνση και πρόσθεσε ότι αυτό το σχέδιο το αγκάλιασαν όλα τα στελέχη και οι εργαζόμενοί της.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης, τόνισε ότι οι οφειλές προς τη ΔΕΗ έχουν ξεπεράσει τα 1,9 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι το νέο σύστημα ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ της ΔΕΗ, καθώς λύνει το θέμα των χρεών προς τη ΔΕΗ και θα ανακουφίσει τους καταναλωτές.

Ειδικότερα, η εξόφληση των οφειλών θα γίνεται με έως και 36 δόσεις, ενώ ο αριθμός θα είναι σε συνάρτηση του προφίλ του πελάτη και με βάση την οικονομική του κατάσταση, δηλαδή με το νέο σχέδιο οι δόσεις, που ήταν περίπου οκτώ, 5πλασιάζονται. Εξαιρούνται οι εποχιακές επιχειρήσεις. Θα υπάρχει προκαταβολή από 10% και από 8 έως 18 δόσεις για τις τουριστικές και εποχιακές επιχειρήσεις, συνάρτηση της συνέχειας λειτουργίας τους.

Σήμερα, με το ισχύον πρόγραμμα, προβλέπονταν οκτώ δόσεις μεσοσταθμικά για τους οικιακούς και για τις επιχειρήσεις 4 - 6 δόσεις.

Επίσης, μειώνεται η προκαταβολή στο 10% από 20%. Για όσους είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου, για τις ευάλωτες ομάδες, θα έχουν από 40 έως 60 δόσεις.

Παροχή δυνατότητας ένταξης τις νέες ρυθμίσεις θα έχουν και οι καταναλωτές οι οποίοι ήδη έχουν διακανονίσει τις οφειλές τους με όρους λιγότερο ευνοϊκούς.

Επίσης, προβλέπεται προκαταβολή μικρότερη και περισσότερες δόσεις σε πελάτες που έχουν μη ορθή συμβατικά συμπεριφορά, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεών τους με την επιχείρηση. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα και σε «κακούς» πελάτες που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να πάρουν δόσεις ή απαιτούσε η ΔΕΗ μεγάλη προκαταβολή.

Στόχος, όπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης είναι να γυρίσει σελίδα, υπογραμμίζοντας ότι θέλει η επιχείρηση να επαναπροσδιορίσει τη σχέση με τους πελάτες σε νέα βάση. Ο κ. Παναγιωτάκης προαναγγείλει και μείωση του κόστους ρεύματος, δηλώνοντας ότι η επιχείρηση και το υπουργείο σύντομα θα είναι σε θέση να προβούν σε ανακοινώσεις.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline