Τετάρτη 8 Απριλίου 2020  08:00:43

Ελιγμός ή πρόταση απόγνωσης του Γ. Δραγασάκη: Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος. Ίσως απότοκος μιας εσωτερικής σύγκρουσης στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Κύριο

«Ζητήσαμε από το ΔΝΤ παράταση για την πληρωμή των δόσεων».


Ανοιχτό ενδεχόμενο για την ακύρωση του δημοψηφίσματος άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σημείωσε, πάντως, ότι τις πρωτοβουλίες και τις αποφάσεις στην κυβέρνηση τις λαμβάνει ο πρωθυπουργός. Αιφνιδιαστικά προκαλώντας μεγάλα ερωτηματικά, γιατί συνέβη, ποιός την προκάλεσε και για ποιούς βαθύτερους λόγους. Αποτελούσε άραγε απλό ελιγμό της Κυβέρνησης(μέσα στους τόσους εφήμερους που έχει κάνει η Κυβέρνηση) ή αντίθετα είναι αποτέλεσμα απόγνωσης του αντιπροέδρου. Δεν φαίνεται όμως να υπήρξε ως αποτέλεσμα σοβαρής και συλλογικής κυβερνητικής απόφασης.

Ωστόσο, ο κ. Δραγασάκης έριξε «βόμβα» καθώς άφησε ορθάνοιχτο το ζήτημα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.
«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για την αναβολή της δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία έληξε χθες Τρίτη τα μεσάνυχτα.

Ο κ. Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, είπε ότι η Ελλάδα ζήτησε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή των δόσεων των 1,56 δισ. ευρώ, η οποία λήγει απόψε.

Επιβεβαιώνει, έτσι, πληροφορίες που είχε νωρίτερα μεταδώσει η γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο κ. Δραγασάκης είπε, ακόμη, ότι η Αθήνα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εξετάσει την δυνατότητα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι απαιτείται ένας νέος σχεδιασμός για το χρέος, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Τόνισε ότι η πρόταση των θεσμών δεν ήταν βιώσιμη.

«Για να βρούμε λύση πρέπει να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα» είπε, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα απέτυχε και είχε τελματώσει από τον περασμένο Αύγουστο. «Σήμερα λήγει πρακτικά» σημείωσε.

Τόνισε ότι η Ελλάδα επιζητεί μία λύση που δεν θα συνιστά υποταγή, αλλά και δεν θα αποποιείται τις ευθύνες της χώρας.

«Το πρόγραμμα πρέπει να είναι της Ελλάδας, όχι να της το δίνουν με σκονάκι και να υποκρινόμαστε ότι είναι δικό της» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Προτείνω κάτι απλό, αλλά ουσιαστικό. Τα προγράμματα πρέπει να εμπεριέχουν εκτίμηση κοινωνικών επιπτώσεων των προτάσεών τους, σημειώνοντας ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για τη μείωση μισθών και συντάξεων ως μέτρο εξόδου από την κρίση.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline