Τρίτη 26 Μαϊου 2020  13:03:53

Αινιγματική δήλωση Παν. Καμμένου περί «εσωτερικής ασφάλειας» από τον Στρατό, με σιωπηλό τον Αλ. Τσίπρα. Βάρυνε την ατμόσφαιρα της ειδικής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Πεντάγωνο, χωρίς άλλο σοβαρό λόγο. Κύριο

Εμφύλιος και διαγραφές στους ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα. Βαθειά κρίση στο κόμμα Καμμένου με 5-6 βουλευτές συνολικά προβληματισμένου για το ΟΧΙ και το Δημοψήφισμα με κλειστές Τράπεζες...

Χθες σημειώναμε τα διάφορα σενάρια ,τα οποία άρχισαν να κυριαρχούν για την ασυνήθιστη επίσκεψη αυτή για ένα παρεμβατικό ρόλο της Κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις με βάση διάφορα προσχήματα και ιδεοληψίες. Κάτι που αποδείχθηκε από τις δηλώσεις Καμμένου, με έντονο χρώμα αυταρχισμού.

Χθρς σημειώναμε

-Η εισαγωγή του Πάνου Καμμένου, στις κοινές του δηλώσεις με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο, ότι «για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό...» προκάλεσε προβληματισμό, καθώς σε όλες τις δημοκρατίες οι ένοπλες δυνάμεις εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από εξωτερικές απειλές και όχι φυσικά στο... εσωτερικό.

Η αναφορά του Υπουργού Άμυνας ενδεχομένως διέλαθε της προσοχής του Πρωθυπουργού, ο οποίος πάντως απέφυγε να διορθώσει τον Υπουργό του. Ωστόσο, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο διαδίκτυο αλλά και μία σκληρή αντίδραση από τον τομεάρχη Άμυνας της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλα. «Ο σαστισμένος από τις διαφοροποιήσεις υπέρ της Ευρώπης βουλευτών του κ. Καμμένος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ, τον διαβεβαίωσε πως ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας!

Και ο πελαγωμένος Πρωθυπουργός, αντί να τον απολύσει επιτόπου, έκανε πως δεν κατάλαβε!» σημειώνει ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας το αυτονόητο ότι δηλαδή «στις δημοκρατίες ο Στρατός εγγυάται τα σύνορα της χώρας από εξωτερικές απειλές. Την ασφάλεια στο εσωτερικό την εξασφαλίζει η Αστυνομία». «Η πολιτική του κολιγιά με το ΣΥΡΙΖΑ τον μετέτρεψε σε οπαδό σοβιετικού τύπου καθεστώτων, όπου πράγματι ο Στρατός ελέγχει την εσωτερική ασφάλεια. Ο Πρωθυπουργός, για να μην αντιδράσει, προφανώς συμφωνεί! Πρόκειται για βάναυση αντιδημοκρατική ομολογία στον αέρα» καταλήγει ο κ. Τασούλας σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν σχετίζεται μόνον με την Ευρώπη αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία».

Αντίδραση ΝΔ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καμμένου ο Συντονιστής ΟΔΕ Εξωτερικών και Εθνικής Αμύνης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Τασούλας, ανέφερε:

"Ο σαστισμένος από τις διαφοροποιήσεις υπέρ της Ευρώπης βουλευτών του κ. Καμμένος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ, τον διαβεβαίωσε πως ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας! Και ο πελαγωμένος Πρωθυπουργός, αντί να τον απολύσει επιτόπου, έκανε πως δεν κατάλαβε! Στις δημοκρατίες ο Στρατός εγγυάται τα σύνορα της χώρας από εξωτερικές απειλές. Την ασφάλεια στο εσωτερικό την εξασφαλίζει η Αστυνομία. Αυτό που ακούστηκε είναι προσβολή κατά του στρατεύματος δια στόματος του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης .Η πολιτική του κολιγιά με το ΣΥΡΙΖΑ τον μετέτρεψε σε οπαδό σοβιετικού τύπου καθεστώτων, όπου πράγματι ο Στρατός ελέγχει την εσωτερική ασφάλεια. Ο Πρωθυπουργός, για να μην αντιδράσει, προφανώς συμφωνεί! Πρόκειται για βάναυση αντιδημοκρατική ομολογία στον αέρα. Την Κυριακή, ο λαός με το ΝΑΙ, δεν κατοχυρώνει μόνο τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, προστατεύει και τη δημοκρατία".

Ποτάμι

Ευθεία επίθεση κατά του Π. Καμμένου εξαπολύει το Ποτάμι με αφορμή τις δηλώσεις του παρουσία του πρωθυπουργού, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

"Όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε ενημερώνει ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις '...διασφαλίζουν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας..' παρουσία του πρωθυπουργού, το μόνο που μπορεί να νιώσει ο Ελληνικός λαός είναι τη ραχοκοκαλιά του να παγώνει", αναφέρει το Ποτάμι.

Το κόμμα της αντιπολίτευσης αναφέρει πως σε καιρό ειρήνης ο η εσωτερική ασφάλεια είναι θέμα δημόσιας τάξης και η εμπλοκή του στρατού σε εσωτερικά θέματα λέγεται αλλιώς.

"Το κλίμα πόλωσης και ανασφάλειας που ηθελημένα καλλιεργείτε, οι εντυπώσεις που αφήνετε να αιωρούνται, και η υφέρπουσα κινδυνολογία του διαγγέλματος είναι αποτέλεσμα ανευθυνότητας ή σχεδίου σε εξέλιξη; Και μόνο με την προκήρυξη του δημοψηφίσματος κινείστε έξω από τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας.Μην συνεχίζετε. Αρκετά." καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.
ΠΑΣΟΚ

«Συγχαρητήρια Πρωθυπουργέ κ. Αλέξη Τσίπρα που ενώ ήσουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας στο παραλήρημα του Υπουργού Άμυνας και συγκυβερνήτη κ. Καμμένου ότι οι "Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας" δεν αντέδρασες. Δεν είπες τίποτα,» τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ζητεί την αποπομπή του υπουργού Αμυνας.

«Αυτή η φράση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Είναι μια ανοικτή απειλή για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού και του κάθε πολίτη ξεχωριστά.Αυτή η φράση φέρνει στο μυαλό μας αλήστου μνήμης εποχές, με αυταρχισμούς, γύψους και χούντες.

Μετά από αυτό θεωρούμε ως πρόκληση προς τον Ελληνικό λαό, την παραμονή του κ. Καμμένου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας.Κύριε Τσίπρα. Εάν δεν παραιτηθεί σήμερα ο κ. Καμμένος μετά το ολέθριο για την Δημοκρατία ολίσθημά του ή δεν τον παραιτήσεις εσύ, είναι σαν να αποδέχεσαι εμπράκτως μοιραίες αντιλήψεις και σχέδια ανωμαλίας απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι μάσκες του κ. Καμμένου έπεσαν. Η αριστερά δεν μπορεί να σιωπά με το «Σοκ και Δέος» για την Δημοκρατία.»
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολίασε ότι "η επίσκεψη (του πρωθυπουργού) δεν έγινε απλώς προς εξευμενισμό Καμμένου". "Επικρατεί επικίνδυνη ακροδεξιά αντίληψη περί θεσμών, Ενόπλων Δυνάμεων, κ.ο.κ. Ιδεολογική ηγεμονία Καμμένου επί της πρώτης φοράς αριστερά".

-Εμφύλιος και διαγραφές στους ΑΝΕΛ για το δημοψήφισμα

Σε περιδίνηση μπαίνει η συμπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στη Βουλή καθώς η απόφαση για δημοψήφισμα και οι εξελίξεις που πυροδότησε (ρήξη με εταίρους, κλείσιμο τραπεζών, capital controls) αναγκάζουν πολλά στελέχη της συμπολίτευσης σε δεύτερες σκέψεις. Με δημόσιες δηλώσεις τους 4 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν ναι κι ένας τάχθηκε εναντίον του δημοψηφίσματος. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, τοποθετήθηκε δηλώνοντας πως «έχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Όποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει» και διέγραψε τον βουλευτή Ηρακλείου, Κώστα Δαμαβολίτη, ο οποίος κατέθεσε στην πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Την θέση του καταλαμβάνει ο Γρηγόρης Μακαρώνας. Οπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Δαμαβολίτης είχε εκφράσει εδώ και δύο μήνες στον πρόεδρο του κινήματος τις διαφωνίες του για την τακτική της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα το διακύβευμα του δημοψηφίσματος που κατά την άποψή του είναι ευρώ ή δραχμή. Επίσης, επισημαίνει στην επιστολή ότι σε περίπτωση που ο λαός επιλέξει το «όχι» αυξάνονται οι πιθανότητες εξόδου από το ευρώ, κάτι στο οποίο δεν μπορεί όπως λέει να συνηγορήσει.

Ο Πάνος Καμμένος υποδέχτηκε σήμερα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη δήλωση του ανέφερε ότι «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή οικονομική δυσκολία, οφείλουμε να διατηρήσουμε τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας μας. Θα αποφασίζουμε εμείς πώς θα διανέμουμε τους πόρους, θα αποφασίζουμε εμείς πού θα κάνουμε περικοπές, θα αποφασίζουμε εμείς για το αν και το πώς, τον τρόπο με τον οποίο θα διατηρούμε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποτελεί προϋπόθεση για την εθνική μας κυριαρχία». Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως «η χώρα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες διατηρεί και αυξάνει τη γεωπολιτική της δυναμική» και πως «δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του γεωπολιτικού μας προσανατολισμού».

Οσον αφορά στη στάση βουλευτών ενόψει δημοψηφίσματος, με δημόσιες δηλώσεις τους οι Βασίλης Κόκκαλης (Λάρισας), ο Κώστας Δαμαβολίτης (Ηρακλείου), ο Δημήτρης Καμμένος (Πειραιάς) και ο Νικόλαος Μαυραγάννης (Εύβοια) δήλωσαν ότι δεν έχουν εντολή για κλείσιμο των τραπεζών και κούρεμα καταθέσεων και θα ψηφίσουν ναι, ενώ εδώ και αρκετές ώρες υπέρ της ακύρωσης του δημοψηφίσματος έχει ταχθεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (Β' Αθηνών).

Την αρχή έκανε, το πρωί, ο βουλευτής Λάρισας των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος τόνισε (ΑΝΤ1) το εξής: «Εγώ όταν ψήφισα το Σάββατο για τη διενέργεια δημοψηφίσματος είχα τη διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν capital controls. Η εντολή που έχω λάβει δεν είναι για κλειστές τράπεζες. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, εκπροσωπώ τον μέσο Έλληνα, τον νοικοκύρη με τις 5.000 ή 10.000 ευρώ στην τράπεζα που φοβάται. Δεν έχω εντολή να κουρευτούν οι καταθέσεις».

Ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τον Πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα. «Πρότεινα στον πρωθυπουργό να το ακυρώσει, στην πολιτική δεν πρέπει να υπάρχουν εγωισμοί. Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αυτό το δημοψήφισμα μόνο θα διχάσει» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως ίδιος θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα «ανοικτές τράπεζες».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Κ. Δαμαβολίτης δήλωσε (9,84 Ηρακλείου) κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν ναι. «Η επιλογή είναι μεταξύ μιας συμφωνίας με μέτρα επώδυνα ή με ρήξη», τόνισε ο κ. Δαμαβολίτης, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος, αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης, δείχνει να είναι υπέρ της συμφωνίας. «Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», επισήμανε, λέγοντας ότι αν τη Δευτέρα το πρωί πάρουμε «αυτό το περήφανο "όχι" και πάμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη και μάλιστα με τις αγορές να μην έχουν πάθει ζημιά... αν λοιπόν πάμε και μας ξαναπούνε "όχι", τι ακριβώς θα κάνουμε;», είπε ο κ. Δαμαβολίτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για το μέλλον.
«Είμαι υπέρ του "ναι"», ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας ότι «την Κυριακή καλώ τον κόσμο να ψηφίσει "ναι"».

-Ακολούθησε η δήλωση του Δημήτρη Καμμένου, ο οποίος ζητά την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος.

"Το Σάββατο 27 Ιουνίου το Ελληνικό Κοινοβούλιο με βάση τα μέχρι εκείνη τη στιγμή αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης και την εγγύηση της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls ψήφισε υπερ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με βάση το οποίο ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έπαιρνε την τύχη της διαπραγμάτευσης στα χέρια του και θα αποφάσιζε ο ίδιος για το μέλλον του" δήλωσε ο κ. Καμμένος. "Την παραπάνω απόφαση δημοψηφίσματος ακολούθησαν δυστυχώς δύο πολύ άσχημες εξελίξεις: το κλείσιμο των τραπεζών με την ταυτόχρονη επιβολή capital controls και η μη αποδοχή της παράτασης του προγράμματος από τους δανειστές κάτι που οδήγησε στη λήξη του στις 30 Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός απέστειλε δύο επιστολές στους θεσμούς στις 30 Ιουνίου όπου αιτείται νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 29 δις αποδεχόμενος ως βάση συνέχισης διαπραγμάτευσης την τελευταία (βελτιωμένη) πρόταση των θεσμών της 28ης Ιουνίου 2015 και προτείνοντας πλέον συγκεκριμένες βελτιώσεις επ' αυτής. Είναι προφανές, ότι με βάση την παραπάνω πρόταση-επιστολή του Πρωθυπουργού δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος καθώς σε συνθήκες πόλωσης καλείται πλέον ο ελληνικός λαός να αποφασίσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ πάνω σε μια πρόταση των θεσμών που η ίδια η Κυβέρνηση την έχει ήδη αποδεχτεί ως βάση συνέχισης της διαπραγμάτευσης.

Με βαθύ αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ψηφοφόρους μου, συναισθανόμενος απόλυτα την αβεβαιότητα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά τις παραπάνω εξελίξεις και συντασσόμενος απόλυτα με τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σύμφωνα με την οποία «Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους - Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό.»

"Ζητώ την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το αργότερο τις 20 Ιουλίου (ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής ομολόγου ΕΚΤ ύψους 3,5 δις με συνέπεια άμεση χρεωκοπία με ενεργοποίηση του όρου cross default, σε περίπτωση μη πληρωμής του) που είναι η τελευταία δυνατή ημερομηνία ώστε να αποφεύγει μέγιστα δεινά ο τόπος μας..."

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline