Τετάρτη 8 Απριλίου 2020  07:54:48

Γιάννης Δραγασάκης αναγνώριση με κόστος: «Χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ δεν θα είχε επιτευχθεί συμφωνία». Ικανοποίηση στη Ουάσιγκτον για τη δήλωση. Η επίθεση εναντίον του από τον Π. Λαφαζάνη. Κύριο

Δυσαρέσκεια στο Παρίσι για την παράλειψη να αναφερθεί η συμβολή του Γάλλου Προέδρου.

Την άποψη ότι «η συμφωνία ακόμη δεν είναι βέβαιη, υπάρχουν δυνάμεις που τη βλέπουν ως ήττα τους, ακόμη και αν δεν είναι η συμφωνία που θα θέλαμε» εξέφρασε το πρωί της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ταυτόχρονα ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι χωρίς την βοήθεια της Ουάσιγκτον δεν θα είχε επιτευχθεί συμφωνία. «Πρέπει να ευχαριστήσω δημόσια την κυβέρνηση της Αμερικής και τον κ. Ομπάμα καθώς χωρίς την βοήθεια και την επιμονή τους ότι η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει το θέμα του χρέους, δεν θα είχαμε επιτύχει».

«Έχοντας συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, δεν αντιλαμβάνομαι αυτό που συμβαίνει ως ήττα μας, αλλά ως ήττα της φοβικής Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πέρασαν από το πεδίο των επιχειρημάτων σε εκείνο του εκβιασμού. Αρνήθηκαν να δουν την αποτυχία των προγραμμάτων του παρελθόντος, θέλοντας να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ειδική περίπτωση» σημειώνει και προσθέτει: Είδαν ως ήττα την επιτυχία της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκη τόνισε ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται, δεν σταματά. Εκείνο που επιχειρούσαμε κι επιχειρούμε είναι η αλλαγή υποδείγματος σε Ελλάδα και Ευρώπη. Αυτή η προσπάθεια δεν είναι στιγμιαία, δεν είναι μονόπρακτο, αλλά μια εξελικτική διαδικασία. Στην προσπάθεια για αλλαγή υποδείγματος υπάρχει εσωτερικό και εξωτερικό όριο.

«Σήμερα όμως δημιουργούμε ρωγμές επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Συγκρούονται δύο μοντέλα, εκείνο της μεγέθυνσης δια της φτωχοποίησης και της βελτίωσης οικονομικών μεγεθών μέσα από την ανάπτυξη.
Πλέον υπάρχουν ρωγμές, οι συνθήκες στην Ευρώπη δεν είναι 18-1» επεσήμανε.

Παράλληλα ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «υπάρχει πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής. Όταν έλεγα να "κρατάμε μικρά καλάθια" δεχόμουν σφοδρή κριτική. Σήμερα όμως δεν έχει νόημα να ξαναγράψουμε την ιστορία. Πλέον έχει σημασία να δούμε τι θέλουμε να κάνουμε στο μέλλον. Τα πολιτικά θέματα πρέπει να συζητηθούν με τρόπο συγκροτημένο και μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Η Επιτροπή Προγράμματος παρέδωσε στην ΚΕ τη δουλειά της και τον απολογισμό της το καλοκαίρι του 2014. Αυτή η δουλειά της Επιτροπής Προγράμματος ποτέ δεν αποτιμήθηκε»

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης: «δεν ήταν το όλο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια εκλαΐκευση των θέσεών του σε ορισμένους τομείς. Το λάθος ήταν ότι θεωρήθηκε πως το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης μπορούσε να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Η συλλογική ευθύνη δεν είναι το αντίθετο της ατομικής ευθύνης. Δεν είναι ώρα της αποτίμησης. Υπάρχει όμως μία διαδικασία μάθησης.
Χρειάζεται να αντιληφθούμε πλήρως το οργανωμένο σύστημα εξουσίας που βρήκαμε απέναντί μας. Οι προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου έχουν αποφέρει αποτελέσματα.

Και προσθέτει: Η κρίση στην Ελλάδα ήταν κρίση του ιδιόμορφου καπιταλιστικού συστήματος της χώρας και προ μνημονίων. Το μνημόνιο και η τρόικα κατέστρεψαν τα πράγματα. To φάρμακο που δόθηκε ήταν χειρότερο από την ασθένεια. Είναι λάθος που πιέζουν και τώρα σε παρόμοια μέτρα. Δεν πρέπει όμως να γυρίσουμε στο προηγούμενο καθεστώς που ήταν και η αιτία της κρίσης

«Aπό ένα σημείο και μετά, χάνοντας τη μάχη των επιχειρημάτων, oι δανειστές στηρίχθηκαν στη δύναμη ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Αν όμως υπάρξει συμφωνία και συμφωνήσουμε επ' αυτής, χρειάζεται η επιβεβλημένη αναδίπλωση για να σχεδιάσουμε πως θα προχωρήσουμε. Kάποια στιγμή οι προθέσεις κάποιων δυνάμεων ήταν πολιτικές, ήθελαν να "ρίξουν" την κυβέρνηση. H κυβέρνηση προχώρησε σε ενέργειες ελεγχόμενων συγκρούσεων, δεν είχε όμως εντολή ρήξης. H συμφωνία έχει αρκετά αρνητικά, και στην ουσία και στις διατυπώσεις, έχει όμως και θετικά που ο Αλέξης Τσίπρας τα πάλεψε.

«Εάν δεν φθάναμε σε συμφωνία εντός συγκριμένων χρονικών πλαισίων, υπήρχαν κίνδυνοι και η χώρα θα έμενε έκθετη σε αυτούς» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης.

Όσον αφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη ο Γ. Δραγασάκης δήλωσε: «Δεν είναι σωστό να λέμε δημοσίως όσα συζητούνται σε κλειστές κυβερνητικές συσκέψεις. Οι σοβαρές κυβερνήσεις είναι αυτές που κάνουν plan b και όχι αυτές που μιλούν για plan b. Από τις εκλογές του 2012 και όχι τώρα, εξετάσαμε όλα τα δυνατά ενδεχόμενα, ακόμη και την έξοδο από το ευρώ, το διπλό νόμισμα ή τα IOU. Οι επιλογές που κάναμε τώρα ενσωματώνουν και αυτή την εμπειρία». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ούτε κόμμα του ευρώ, ούτε κόμμα της δραχμής. Αλλά ένα κόμμα της αριστεράς που επιδιώκει τον κοινωνικό μετασχηματισμό»

Επεισόδιο ανάμεσα σε Δραγασάκη και Λαφαζάνη

Ένταση αναφορικά με τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε χθες μεσημέρι ανάμεσα στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αναλυτικά ο κύριος Δραγασάκης αναφέρθηκε στο εναλλακτικό σχέδιο για τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ στο οποίο είχε αναφερθεί νωρίτερα ο κύριος Λαφαζάνης, τονίζοντας πως τα συγκεκριμένα χρήματα δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν καθώς θα θεωρούνταν πλαστά.

Ο κύριος Λαφαζάνης του απάντησε από τη θέση του φωνάζοντας πως υπάρχουν ευθύνες και ότι φτάσαμε σήμερα εδώ επειδή δεν ήμασταν οχυρωμένοι.

Λαφαζάνης προς Δραγασάκη: «Εσύ έφερες το τρίτο μνημόνιο!»

Ειδικότερα, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για φιάσκο της διαπραγματευτικής τακτικής και επέρριψε την ευθύνη για την υπογραφή του νέου μνημονίου στην ομάδα που μετέβη στις Βρυξέλλες και στον κ. Δραγασάκη.

Σε εκείνο το σημείο ο δεύτερος ζήτησε τον λόγο και επιχείρησε σημείο προς σημείο να αποδομήσει την κριτική Λαφαζάνη.

Ωστόσο, η ρητορική της ερωταπόκρισης που χρησιμοποίησε ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως εκνεύρισε ακόμα περισσότερο τον κ. Λαφαζάνη με αποτέλεσμα να του αναφέρει πως «έπρεπε να έχεις λάβει υποψη σου την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικής στην στρατηγική».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline