Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δεν βγάζουν τον ένα χρόνο». Εκτιμήσεις ξένων διπλωματών για την Κυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου. Νίκος Βούτσης για πρώτη φορά ανοίγει το θέμα των πρόωρων εκλογών: «Πολύ πιθανό να γίνουν εκλογές το Σεπτέμβριο, ίσως Οκτώβριο..». Κύριο

Με λίστα επιλογής των αρχηγών και με υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

Ουδείς πιστεύει ότι μπορεί η Κυβέρνηση Τσίπρα να έχει ένα δεύτερο, άνετο εξάμηνο και επιπλέον ότι μπορεί να συμπληρώσει δεύτερο χρόνο θητείας, όπως ήδη συνέβη με τη δεύτερη θητεία Κ.Καραμανλή και τις Κυβερνήσεις Γ.Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να διενεργηθούν πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο άφησε ο Νίκος Βούτσης, στενός συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα, κορυφαίος κομματικός παράγοντας και σοβαρός στις δηλώσεις του. Πιθανός νέος πρόεδρος της Βουλής.

Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής –και όχι μόνο από την κυβέρνηση- προσέγγισης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις, τόνισε ο κ. Βούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ ''Στο Κόκκινο''.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι υφίσταται ''ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης, που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία''. Υπάρχουν, όμως, πρόσθεσε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: ''Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε -όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή''.

Παρατήρησε, όμως, ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν ''αντίμετρα κι αντισταθμίσματα''. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στον ευρύτερο στόχο της άρσης αδικιών σε επαγγελματικές κατηγορίες όπως οι αγρότες, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην πίεση που πρέπει να ασκηθεί στους ισχυρούς του χρήματος και τη διαπλοκή.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε χθες τη νύχτα, τρεις μόλις ψήφους μακριά από την πτώση. Όπως είπε, ''το όριο στη χθεσινή ψηφοφορία ήταν τουλάχιστον το 120. Αυτός είναι ο αριθμός-όριο για την υπερψήφιση νομοσχεδίου. Οποιοσδήποτε άλλος αριθμός, δηλαδή αν κατέβεις πιο κάτω από αυτόν, συνεπάγεται για την ηθική της πολιτικής μία σύμπραξη και με άλλο κόμμα, επιπλέον των ΑΝΕΛ.

Ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσουμε σε λογική συγκυβέρνησης ή εθνικής ενότητας. Και σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Το ίδιο όριο φοβάμαι πως ισχύει και ενόψει του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, την επομένη εβδομάδα. Υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τότε. Το κόμμα μας, μέσα από τις συλλογικές και καταστατικές διαδικασίες, καθώς και τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των βουλευτών, θα δώσει τη δυνατότητα βελτιώσεων.

Πιθανόν να γίνει δυσχερέστερη η τάση όσων είναι ή δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο, στηρίζοντας την ευθύνη που πήραν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Δεν πήγαν μόνοι τους στις Βρυξέλλες. Τους στείλαμε με απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, η όποια συζήτηση δεν ξεκινάει από το μηδέν. Αυτό πρέπει όλοι να το λάβουν υπόψη τους. Διότι ό,τι λέμε και κάνουμε έχει τις συνέπειες του''.
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η αδράνεια τέτοιες στιγμές δεν ωφελεί. ''Ο πρωθυπουργός θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις πριν από τις 22 Ιουλίου. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Τα βήματα, τα οποία περιμένει η χώρα, πρέπει να γίνουν''. σημείωσε.

Πετράκος: Σε περίπτωση εκλογών ο Τσίπρας να βάλει στις λίστες και τους 39
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά ζητάμε αλλαγή στρατηγικής»

«Δεν παραδίδουμε τις έδρες» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ένας εκ των 39 που διαφοροποιήθηκαν στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας.

Μιλώντας το πρωί στο Mega, ο κ. Πετράκος που ψήφισε «όχι», είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «είναι υποχρεωμένος στις επόμενες εκλογές να βάλει στη λίστα όλους τους εκλεγμένους σήμερα βουλευτές».

«Στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά ζητάμε αλλαγή στρατηγικής» δήλωσε, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει, ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. «Ζητάμε επανατοποθέτηση με συντεταγμένο τρόπο» είπε.

Ο κ. Πετράκος σημείωσε ότι είναι απόλυτο δικαίωμα και αρμοδιότητα του πρωθυπουργού ο ανασχηματισμός. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ερήμην του κόμματος που τη στηρίζει.

«Η Γερμανία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως οικονομικός δολοφόνος» πρόσθεσε.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα