Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:24:45

Νίκος Φίλης: Η μικρή μας πατρίδα Ελλάδα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι μία δύσκολη βραδιά για όλους μας. Και όταν λέω «για όλους μας», εννοώ για τον ελληνικό λαό, γιατί είναι αντιμέτωπος με μία ιδιοτροπία της ιστορίας. Η μικρή πατρίδα μας, η Ελλάδα, αναγκάστηκε να βγει μπροστά. Και δεν είναι η πρώτη φορά που «Οι Γάτες τ᾿ Άι-Νικόλα» -για να θυμηθούμε τον Σεφέρη- φαρμακώνονται, αλλά συνέχισαν να δίνουν τη μάχη τους.


Η μικρή πατρίδα, η Ελλάδα, μπήκε μπροστά για να υπερασπιστεί θεμελιώδη δικαιώματα του σύγχρονου ανθρώπου: τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη, μία Ευρώπη εντελώς διαφορετική από την Ευρώπη των τραπεζών, του νεοφιλελευθερισμού και των πραξικοπημάτων.
Δεν κρυβόμαστε. Κάναμε μία σκληρή διαπραγμάτευση και με λάθη, αλλά έντιμη. Για πρώτη φορά η χώρα μας έκανε διαπραγμάτευση με εντιμότητα. Για πρώτη φορά είπε ότι διεκδικεί την υπερηφάνεια της και αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις.

Να δεχθώ ότι μπροστά σε έναν υπέρτερο συσχετισμό δύναμης που δεν ήταν δυνατόν να αλλάξει μόνο επειδή είχαμε εμείς την πολιτική βούληση -η πολιτική βούληση είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για να ανατρέπει υπέρτερο συσχετισμό δύναμης- αναγκαστήκαμε να προχωρήσουμε σε έναν πολύ σκληρό και επώδυνο συμβιβασμό, όσον αφορά τα ζητήματα που συζητούσαμε τόσο καιρό.

Όμως, υπάρχει το μήνυμα το ευρωπαϊκό, το οποίο παραμένει ενεργό. Για πρώτη φορά τέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο από μία μικρή χώρα -και δεν έκλεισε αυτό το ρήγμα- το θέμα της Ευρώπης. Αυτή η Ευρώπη δεν πρόκειται να προχωρήσει. Θα διαλυθεί, εάν δεν θεμελιωθεί πάνω στις αξίες της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό το μήνυμα στείλαμε στην Ευρώπη και είμαστε υπερήφανοι, γιατί συζητείται παντού, οπουδήποτε αλλού, αλλά όχι εδώ μέσα.
Άλλη μία ιδιοτροπία ελληνική, που παραπέμπει σε άλλα ζητήματα της «φυλής», σε μία διχόνοια, σε μία προσπάθεια διαχείρισης των προβλημάτων όχι μέσα από ένα εθνικό πρίσμα, αλλά μέσα από μία μικροκομματική αντιπαράθεση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι βρεθήκαμε στο στόχαστρο του διεθνούς και εγχώριου κατεστημένου του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων. Γνωρίζουμε ότι κατορθώσαμε να θέσουμε ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την Ευρώπη και το χρέος σε πανευρωπαϊκή διάσταση.
Μόλις χθες υπήρξε νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που μιλάει για χρέος 200% του ΑΕΠ την επόμενη διετία για τη χώρα μας, ζητεί τριάντα χρόνια περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση του χρέους, το οποίο δεν προβλέπεται να είναι κάτω από το 170% του ΑΕΠ το 2022 έναντι του 140%, προϋπολογιζόμενου μέχρι πριν λίγο καιρό.

Τα θέματα αυτά παραμένουν ως παρακαταθήκες για συζήτηση, για αγώνα, για διεκδίκηση και η έκβαση αυτής της διεκδίκησης έχει να κάνει με τη διαμόρφωση των εσωτερικών πολιτικών συσχετισμών, με το αν το πραξικόπημα το οποίο ξεκίνησε στις Βρυξέλλες προχθές θα ολοκληρωθεί, άθελά μας, απόψε εδώ στη Βουλή.
Γιατί το πραξικόπημα αυτό στις Βρυξέλλες είχε ένα στόχο, να τιμωρήσει την Ελλάδα, τιμωρώντας την Κυβέρνησή της, να ρίξει την Κυβέρνηση, ώστε να στείλει ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι το «για πρώτη φορά Αριστερά» στην Κυβέρνηση θα είναι και η τελευταία και μάλιστα σύντομα.

Γιατί αυτό το οποίο διακυβεύεται σήμερα εδώ είναι κάτι περισσότερο από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Σήμερα, αυτό που διακυβεύεται είναι τα συμφέροντα και η δημοκρατική επιλογή των ευρωπαϊκών λαών και το αν θα κλείσει το Διευθυντήριο της Ευρώπης τους λογαριασμούς του με τη δημοκρατία, στέλνοντας ένα μήνυμα ότι απαγορεύεται οι πολίτες και οι λαοί να κάνουν επιλογές έξω από το μονόδρομο των μνημονίων, έξω από το μονόδρομο του νεοφιλελευθερισμού και του ολοκληρωτισμού της ομοιόμορφης πορείας της ανθρωπότητας.

Είναι σαφές ότι πολλοί από εμάς που χρόνια έχουμε θητεύσει και υπάρχουμε στο αγωνιστικό κίνημα της Αριστεράς και δεν έχουμε γίνει γνωστοί μέσα από τη συμμετοχή μας σε δημόσια αξιώματα με μαραγκιασμένες αμαρτίες, πολλοί από εμάς, όλοι μας, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτό που λέει ο Βέμπερ: την «ηθική του φρονήματος» και την «ηθική της ευθύνης».

Η ηθική του φρονήματος έχει σημαδέψει την ιστορία πολλών αιρέσεων στο χώρο του χριστιανισμού. Ήταν εύκολη η απάντηση των αιρέσεων. Συνομιλούσαν με τον Θεό και θεωρούσαν ότι οποιαδήποτε απόφαση πάρουν με βάση το φρόνημα και την πεποίθησή τους, θα κριθεί το αποτέλεσμα από τον Θεό.
Εμείς ανήκουμε όμως σε μία παράδοση του Διαφωτισμού. Πιστεύουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να πάρει στα χέρια του τα προβλήματα του.
Ηθική της ευθύνης, λοιπόν, απέναντι στα προβλήματά μας, απέναντι στα θύματα μίας κοινωνικής καταστροφής του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας, απέναντι στους φτωχούς, στους ανέργους, τους νέους που με εμπιστοσύνη στρατεύτηκαν στη μεγάλη μάχη του δημοψηφίσματος με το «ΟΧΙ», όχι μόνο από ρομαντισμό, αλλά και από συνείδηση των πραγματικών συμφερόντων της γενιάς τους. Ηθική της ευθύνης απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται να πλήττεται βάναυσα καθημερινά το δικαίωμά τους στην πληροφόρηση.

Ηθική της ευθύνης απέναντι στη δημοκρατία. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα είναι ένα πρωτότυπο πείραμα, ένα δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στην ακροδεξιά που καιροφυλακτεί. Τους είδαμε κι εδώ τους υπόδικους εγκληματίες να σηκώνουν κεφάλι για να κλέψουν την αγωνία για να μπορέσουν να αποδειχθούν λαθρεπιβάτες της απόγνωσης και της δύσκολης κατάστασης των λαϊκών μαζών.
Ηθική της ευθύνης για την κάθαρση, για να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα μεγάλα σκάνδαλα που μπορεί το παλαιοκομματικό καθεστώς να τα έχει οδηγήσει σε παραγραφή, αλλά παραμένουν ανοιχτά στη συνείδηση του ελληνικού λαού, ο οποίος ζητεί τη στοιχειώδη αποκατάσταση, τη στοιχειώδη δικαιοσύνη για όσα καλείται συνεχώς ο ίδιος να υφίσταται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν πρέπει απόψε άθελά μας να ολοκληρώσουμε το πραξικόπημα που ξεκίνησε προχθές στις Βρυξέλλες. Ο στόχος του πραξικοπήματος ήταν να πέσει η Κυβέρνηση της Αριστεράς σαν μήνυμα σε όλη την Ευρώπη, σαν μήνυμα απογοήτευσης για τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Βεβαίως, ο καθένας ξεκινάει από διαφορετικές αφετηρίες, αλλά το αποτέλεσμα μετράει στη συγκεκριμένη αυτή στιγμή.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, χωρίς Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το μέλλον των φτωχών, των απόκληρων, των αδικημένων στη χώρα μας θα είναι σκληρό, πολύ πιο σκληρό από όσα προδιαγράφει το μνημόνιο, το οποίο αναγκαστήκαμε «με το πιστόλι στον κρόταφο» να φέρουμε εδώ

Χωρίς Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι θα υπάρξει, εκτός των άλλων, και μία ορμητική εμφάνιση του φαινομένου της αντιπολιτικής, αυτού του φαινομένου που θεωρεί ότι όλοι είναι ίδιοι, αυτού του φαινομένου που είναι το «αυγό του φιδιού». Εκεί μέσα επωάζεται ο ναζισμός και η ακροδεξιά.
Χρειάζεται να σηκώσουμε ψηλά...
(Θόρυβος από την πτέρυγα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ (Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή): Να μείνετε με τον Σόιμπλε να κάνετε συμπεθεριό! Αφήστε τους εθνικιστές!
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Παρακαλώ, τελειώνετε, κύριε Φίλη.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Χρειάζεται...
(Θόρυβος από την πτέρυγα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Παρακαλώ ησυχία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Ακόμα, δεν μπορείτε να επιβάλλετε...
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αλέξιος Μητρόπουλος): Παρακαλώ πολύ!
Κύριε Φίλη, αποφύγετε...
(Θόρυβος από την πτέρυγα του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΙΛΗΣ: Χωρίς Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και αυτή είναι η πράξη που παίζεται απόψε εδώ- σημαίνει ότι θα του περάσει του Σόιμπλε. Θα περάσει στους πιο επιθετικούς κύκλους της Ευρώπης, στους ομογάλακτους των ακροδεξιών και των ναζιστών στη χώρα μας, στους ανθρώπους του παλαιοκομματισμού, ότι δεν υπάρχει ελπίδα στη χώρα μας.

(Ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Νίκος Φίλης είναι βουλευτής Αθηνών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline