Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:48:25

Μαστιγωτική η Α. Μέρκελ για την αποτυχημένη διακυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα και το Δημοψήφισμα, που «ζημίωσε πολύ την χώρα». Έπαινοι για τη διακυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, παρά τις ευθύνες των Κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Κύριο

Η πλήρης ταύτιση Μέρκελ- Σόιμπλε και οι αυταπάτες του ΣΥΡΙΖΑ. Πως ψήφισε υπέρ του ελληνικού προγράμματος ψήφισε η γερμανική Βουλή. Αρνητικοί κατά βάση οι κόκκινοι σύμμαχοι του Αλέξη Τσίπρα στο αίτημα για βοήθεια στην Ελλάδα.


Με ψήφους 439 υπέρ, 119 κατά και 40 αποχές επί 598 ψηφισάντων υπερψηφίστηκε πριν από λίγο από την γερμανική Βουλή η εισήγηση της γερμανικής κυβέρνησης για την εξουσιοδότηση προκειμένου να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM.

Προηγήθηκε συνεδρίαση σχεδόν τριών ωρών, κατά την διάρκεια της οποίας η Καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Μέρκελ: Συντρίμμια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - Ευχαριστώ τον Βόλφγκανγκ

«Σκεφτείτε για ένα λεπτό οι γερμανοί συνταξιούχοι να στέκονταν μπροστά σε κλειστές τράπεζες, σε ΑΤΜ και να περιμένουν 120 ευρώ την εβδομάδα... Από εκεί καταλαβαίνουμε πόσο δραματική ήταν η συγκυρία για την Ελλάδα»

«Αν παρατούσαμε την Ελλάδα στην τύχη της η εναλλακτική θα ήταν ένα αναμενόμενο χάος και βία για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα ήταν το τέλος της υπευθυνότητας στην Ευρώπη δεν μπορούμε να φερθούμε κατ' αυτόν τον τρόπο» τόνισε η Άνγκελα Μερκελ κατά την ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

«Ο δρόμος που αποφασίστηκε τη Δευτέρα είναι σκληρός, κυρίως για τους Έλληνες, το κούρεμα θα ήταν ένας τρόπος, αλλά απαγορεύεται» σημείωσε.

«Σκεφτείτε για ένα λεπτό οι γερμανοί συνταξιούχοι να στέκονταν μπροστά σε κλειστές τράπεζες, σε ΑΤΜ και να περιμένουν 120 ευρώ την εβδομάδα... Από εκεί καταλαβαίνουμε πόσο δραματική ήταν η συγκυρία για την Ελλάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν συντρίμμια και ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης χάθηκε η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη», δήλωσε δε.

Χρησιμοποιώντας τη φράση Pacta sunt servanda - οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, η καγκελάριος υπογράμμισε ότι το ευρώ είναι πάνω από κόμματα και σύνορα, τονίζοντας ότι «ακόμη και με έντονες οι διαφοροποιήσεις, εμείς θα πιστέψουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τοπικές εκλογές θα αποφασίζουν ότι δεν ισχύουν οι συνθήκες. Η νέα ελληνική κυβέρνηση συνάντησε 18 άλλες κυβερνητικές απόψεις και πεποιθήσεις.»

Η καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα μονομερώς διέκοψε τις συζητήσεις, και αυτό επέφερε πρόβλημα στο δεύτερο πρόγραμμα και ως αποτέλεσμα αφαιρέθηκε η βάση περαιτέρω βοήθειας. «Η Ελλάδα προσπαθεί και έχει απέναντι της μια δίκαιη Ευρώπη» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε δε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις «ώρες, τις ημέρες, τις νύχτες διαπραγματεύσεων στο Eurogroup» επιχειρώντας να διαψεύσει δημοσιεύματα για ρήξη των σχέσεων μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την καγκελάριο «ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το γερμανικό λαό».

«Η Ευρώπη θα βγει από την κρίση ισχυρότερη» κατέληξε η κ. Μέρκελ την ομιλία της καταχειροκροτούμενη.

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

«Παρά τις μεγάλες πολιτικές διαφορές, εμείς εγγυόμαστε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη (...) Η Γερμανία πηγαίνει καλά όταν πηγαίνει καλά η Ευρώπη - και μάλιστα όλοι στην Ευρώπη», επανέλαβε η κυρία Μέρκελ, κατά την έκτακτη, συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για την εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις για την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα βοήθειας του ESM και για την έγκριση της χρηματοδότησης - γέφυρας από τον EFSM. Η κ. Μέρκελ διευκρίνισε ότι τα 86 δισεκατομμύρια ευρώ του τρίτου πακέτου στήριξης για την Ελλάδα αποτελούν κίνηση αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου και παραδέχθηκε ότι η συμφωνία είναι δύσκολη για τους Έλληνες πολίτες. «Η Ευρώπη χρειάζεται την ικανότητα των συμβιβασμών», τόνισε, αλλά για μία ακόμη φορά επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» χρέους εντός Ευρωζώνης.

«Μια ένωση μεταφοράς χρέους θα ήταν το τέλος της κοινότητας δικαίου και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε η Καγκελάριος και πρόσθεσε ότι "είχαμε τρεις επιλογές: να αλλάξουμε τους κανόνες, να εγκαταλείψουμε την Ευρώπη ή να συνεργαστούμε προκειμένου να βρούμε λύση."

«Η συμφωνία είναι δύσκολη για την Ελλάδα. Η διάσωση της Ελλάδας δεν γίνεται με όποιο κόστος, αλλά εντός του πλαισίου των κανόνων, δήλωσε και ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτελέσματα και φέρνει ήδη», αλλά η αξιοπιστία, όπως είπε, χάθηκε. Ανέφερε δε ότι το αποτέλεσμα των ενεργειών της Αθήνας των τελευταίων μηνών ήταν «συντρίμμια» και σημείωσε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις θα δοθεί μεγάλη προσοχή σε πολύ αυστηρά μέτρα επιτήρησης του προγράμματος, ενώ δήλωσε πεπεισμένη ότι τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας υπερτερούν των μειονεκτημάτων. "Δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για μια ισχυρή Ευρώπη και Ευρωζώνη. Δεν το κάνουμε μόνο για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, αλλά και για τους ανθρώπους στην Γερμανία", κατέληξε και ευχαρίστησε ειδικά τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την προσπάθεια που κατέβαλε.

Σόιμπλε: Σας παρακαλώ να πείτε ΝΑΙ

«Παρακαλώ όλους να πουν 'ναι' στο αίτημα» για εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι «αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια να λύσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα», ενώ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ολοκλήρωση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα "να φέρουμε τις διαπραγματεύσεις σε θετικό αποτέλεσμα".

Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν η Ελλάδα είχε τηρήσει τις υποσχέσεις της, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο. Τώρα πρέπει να γίνουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και πρέπει η ίδια να τις υλοποιήσει. «Στόχος μας είναι να έλθει η Ελλάδα και πάλι κοντά στις αγορές. Μια νομισματική ένωση δεν λειτουργεί χωρίς τις αγορές», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής κατέστησε ομόφωνα σαφές ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ. «Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη», διότι πρέπει να δημιουργήσουμε αξιόπιστες βιώσιμες δομές, δήλωσε.

Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν το αποτέλεσμα δείχνει έναν δρόμο που μπορεί να λειτουργήσει, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε: «Εμείς θα εργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες με όλες μας τις δυνάμεις για μια επιτυχή κατάληξη (...) δεν χρειάζεται να μου κάνει κανείς μάθημα. Εγώ θέλω λύσεις οι οποίες να μπορούν να λειτουργήσουν».

Γκάμπριελ: Το Grexit είναι παρελθόν

«Κάθε συζήτηση για Grexit πρέπει να ανήκει στο παρελθόν», τόνισε ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και σημείωσε ότι «η Ελλάδα παλεύει τώρα για αυτοσεβασμό και αξιοπιστία και για αυτόν τον αγώνα πρέπει να έχουμε σεβασμό - σε αυτόν είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι».

Οι όροι είναι σκληροί, αλλά δεν θα ήταν τόσο σκληροί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να είναι αξιόπιστη και να μην είναι μονίμως αυτός που δέχεται ελεημοσύνη.

Πρέπει να πούμε με κάθε ειλικρίνεια, η Βουλή μας αποφάσισε δύο πακέτα βοήθειας, τα οποία δεν βοήθησαν και δεν βοηθά να στέλνουμε στην Αθήνα μόνο χρήματα, αλλά χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις: «Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να αποδεχθούν την κατηγορία ότι παρακολουθούσαν το παλιό σύστημα για πάρα πολύ καιρό. Δεν επιτρέπεται να μην το δούμε αυτό», δήλωσε. Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν επιτρέπεται να γίνουν καταφύγιο για αντικοινωνικούς πολύ πλούσιους Έλληνες, οι οποίοι αποφεύγουν στην πατρίδα τους τις ευθύνες τους και αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο, στην Γερμανία, στο 'Αμστερνταμ, τόνισε ο ηγέτης του SPD και ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί συνταξιούχους να ζητιανεύουν, συσσίτια και παιδιά να πεινούν. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία και επαίνεσε την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Γκίζι: Η γερμανική κυβέρνηση καταστρέφει την ευρωπαϊκή ιδέα

«Κύριε Σόιμπλε, λυπάμαι, αλλά ετοιμάζεστε να καταστρέψετε την ευρωπαϊκή ιδέα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. της Αριστεράς (Die Linke) Γκρέγκορ Γκίζι και επανέλαβε ότι τόσο η Καγκελάριος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών και ο Αντικαγκελάριος διαπράττουν το μεγαλύτερο σφάλμα της πολιτικής τους καριέρας.
«Η Γερμανία χρειάζεται το ευρώ περισσότερο από την Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε ότι η Αριστερά «παραμένει αλληλέγγυα με την ελληνική κυβέρνηση». Αν ήμουν μέλος, προχθές, της Ελληνικής Βουλής θα ψήφιζα «ναι», για να αποτρέψω την καταστροφή των Ελλήνων, σημείωσε.

«Αυτές τις μέρες ο Καγκελάριος λεγόταν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», δήλωσε ο κ. Γκίζι και κατηγόρησε τον γερμανό υπουργό Οικονομικών ότι ήθελε να ανατρέψει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ η 'Αγγελα Μέρκελ εμφανίστηκε πολύ αδύναμη.

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke αναφέρθηκε ακόμη σε ένα «κούρεμα» χρέους, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο έλαβε η ίδια η Γερμανία και χαρακτήρισε την πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης «αντιδημοκρατική, αντικοινωνική και αντιευρωπαϊκή».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline