Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020  02:19:38

Η «Αυγή» τον σφυροκοπεί ότι δεν κάνει για πολιτικός. Βαρουφάκης: Δηλώνει έτοιμος να επιστρέψει στη μάχιμη πολιτική της χώρας. Επιπλέον δηλώνει ότι είναι και παραμένει «συνεπής ΣΥΡΙΖΑ», επίμονος αντιμνημονιακός. Κύριο

Παραπλανηθείς ο Αλ. Τσίπρας κατά Βαρουφάκη αλλά και υποταχθείς ε.ύκολα στον εκβιασμό των δανειστών, όπως δεν συνέβη με τους «υπερήφανους 39» του ΌΧΙ.

«Είμαι ο πρώτος βουλευτής της χώρας σε σταυρούς», είπε ο τέως υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει πως δεν φεύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ΑΥΓΗ της Κυριακής συνεχίζει την πολεμική εναντίον του.

Συγκεκριμένα, ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης παραχώρησε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, η οποία δημοσιεύτηκε με τον τίτλο: «Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω», αναφερόμενος στούς 142.000 σταυρούς που έλαβε ως υποψήφιος βουλευτής της Β΄. Αθηνών και στην απόφαση του να παραμείνει στην μάχιμη πολιτική.

Στην εν λόγω συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι «η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία πριν αναλάβει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και όσα συνέβησαν στη συνέχεια ήταν μία πολιτική επιλογή για να ανατραπεί η εκλογή αυτή».

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έβαλαν την κυβέρνηση στη γωνία από την πρώτη ημέρα. Σε ερώτηση της εφημερίδας αν θεωρεί ότι φέρει κάποια ευθύνη, απαντά: «Απολύτως όχι. Όλοι κάνουμε λάθη, αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε».

Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι δεν υπάρχουν τώρα περιθώρια για να ζητηθεί περικοπή του χρέους και εκτιμά πως «όποιος υποστηρίζει αυτή τη θεωρία δεν έχει κατανοήσει τι συνέβη. Από το 2010 το ελληνικό κράτος είναι οικονομικά αφερέγγυο». Εκτιμά δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία» και τονίζει: «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ένα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι «δεν υπάρχουν τεχνικά μέτρα που μπορούν να κάνουν να λειτουργήσει ένα μη εφαρμόσιμο πρόγραμμα» στο οποίο κατά την άποψή του δεν πιστεύει ούτε ο Σόιμπλε και που επιβλήθηκε στην Ελλάδα για εκδίκηση.

Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα αποσαφηνίζει ότι παραιτήθηκε τη νύχτα του δημοψηφίσματος, «γιατί η κυβέρνηση έκανε λάθος να μην χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμά του για να ασκήσει πίεση επί των πιστωτών». Αλλά εξηγεί επίσης ότι «δεν είμαι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή».

Σε σχέση, τέλος, με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο σε σταυρούς βουλευτή της χώρας». Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι σκοπεύει να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.
- Το δυνατό, εντυπωσιακό ξεκίνημα, η αυταπάτη της δημιουργικής ασάφειας, η προβληματική φωτογράφηση στο «Paris Match» - Οι παλινωδίες για capital controls και δημοψήφισμα - Reuters: Ήταν ο πιο «ακριβός» υπουργός Οικονομικών της ιστορίας

Η «Αυγή» κατακεραυνώνει τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη! Επιλέγοντας τον τίτλο «Από γκουρού των οικονομικών... μετεξεταστέος της πολιτικής», στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, κάνει αναδρομή στην πορεία του «αδειάζοντας» τις κινήσεις του.

«Το ξεκίνημα φάνταζε ιδανικό...», ξεκινά να σχολιάζει. «Όλα τα ΜΜΕ και τα social media αποθέωναν τον υπουργό, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν πολιτικό που αντιτίθετο στους δανειστές», γράφει χαρακτηριστικά.

«Το πρώτο ισχυρό θετικό σοκ ήρθε από την ελπιδοφόρα παρουσία του ήταν με την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον δεύτερο να αναφωνεί: ''Μόλις σκότωσες την τρόικα"», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το κείμενο σχολιάζει ότι η συνέχεια για τον «μαθητευόμενο» πολιτικό δεν ήταν ανάλογη. «Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία χρεώθηκε, στιγματίστηκε από τη δημιουργική ασάφεια την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε, βάζοντας σε μπελάδες την κυβέρνηση».

«Από τότε ο Βαρουφάκης επισώρευσε μια πληθώρα ζημιογόνων αντιφάσεων τόσο σε επικοινωνιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο», επισημαίνει η εφημερίδα.

Επικοινωνιακό φάουλ η φωτογράφηση στο «Paris Match»

Η φωτογράφηση στις 13 Μαρτίου στο «Paris Match» τις ημέρες που υποστήριζε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση ήταν ένα μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ για τον υπουργό, τονίζεται.

Από τότε, ξεκίνησε πλήθος μπρος-πίσω δηλώσεων του τότε ΥΠΟΙΚ για το τι γινόταν...

Από τις διφορούμενες (είπα-ξείπα) δηλώσεις σε ξένα μέσα για τα ΑΤΜ, τις τράπεζες, capital controls, μέχρι και το δημοψήφισμα.

Γράφει η εφημερίδα: «Ο ίδιος φέρεται να ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των εισηγητών του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πριν, δήλωνε: Θα είναι ανοησία να πάμε σε δημοψήφισμα». «Κακά τα ψέματα, ένα δημοψήφισμα θα είναι δραχμή ή ευρώ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και δεν αφορούσε το δίλημμα».

«Σύνηθες για τον Βαρουφάκη να διαψεύδει... τη διάψευση»

Συνεχίζοντας τις ευθείες βολές στο πρόσωπο του «γκουρού» του «Game of Theory», όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα «Αυγή», αναφέρεται και στον τρόπο που χειρίστηκε τις καταστάσεις την ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας. «Στην κρίσιμη χρονική στιγμή του δημοψηφίσματος για εξουσιοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση άδειασε τους ψηφοφόρους του επιλέγοντας να πάει στην Αίγινα για να είναι με την κόρη του. Ανέφερε δε πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε "Ναι". Λίγες μέρες αργότερα ψήφισε "Οχι"...»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline