Τετάρτη 1 Απριλίου 2020  11:48:52

Πλήγμα για όλα τα φροντιστήρια ο ΦΠΑ απευθείας στο 23% για όλα τα μαθήματα και διδασκαλίες. Θα αυξηθεί η φοροδιαφυγή και επιπλέον η ανεργία στους καθηγητές και δασκάλους. Κύριο

Ο κλάδος των διδασκόντων συνολικά αριθμεί περί τους 80.000 εργαζόμενους πτυχιούχους ΑΕΙ, ΤΕΙ και άλλους. Διδάσκοντες σε φρονιστήρια ξένων γλωσσών, ιδιωτικά φροντιστήρια, κέντρα εκμάθησης και σεμιναρίων, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ.

Από το μηδενικό ΦΠΑ στη γιγαντιαία αύξηση του 23%. Σε όλο τον κύκλο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ακόμα και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία της επαρχίας, τα εργαστήρια τέχνης μέχρι τα κάθε είδους φροντιστήρια, κέντρα σπουδών και ειδικά σεμινάρια. Πλήγμα στην μόρφωση και την επιμόρφωση σε όλη την Ελλάδα. «Τα μέτρα μάς οδηγούν στη μαύρη παραοικονομία» λένε οι ιδιοκτήτες - Απώλειες και στην αγορά των βιβλιοπωλείων και εκτυπώσεων

Οι αυξήσεις-φωτιά με μετάταξη του ΦΠΑ από το 0% στο 23% στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών που φέρνει το νομοσχέδιο της νέας συμφωνίας προβλέπει ότι τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν συμπεριλαμβάνονται στην εξαίρεση από τον συγκεκριμένο φόρο. Ως αποτέλεσμα αναμένονται απολύσεις εκπαιδευτικών αλλά και μειώσεις αποδοχών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Οι εκπαιδευτικοί υπογραμμίζουν οτι το «χτύπημα» στην εκπαίδευση θα είναι πολύ βαρύ στην εποχή της πλήρους εξειδίκευσης και της παγκοσμιοποιημένης παιδείας, οι μαθητές χωρίς πολλά εφόδια και χωρίς το προνόμιο της εκμάθησης ξένων γλωσσών θα «χάσουν το τρένο» της παιδείας.

«Οικονομικά ατελέσφορο και κοινωνικά άδικο» χαρακτηρίζει το μέτρο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα οδηγήσουν στην παραοικονομία και τη μείωση, τελικά, των εσόδων για το κράτος. Οπως επισημαίνει ο εκπαιδευτικός, το μόνο βέβαιο είναι οτι πολλά φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών θα βάλουν «λουκέτο» με αποτέλεσμα πολλοί καθηγητές να οδηγηθούν στην ανεργία.

Αυτή τη στιγμή ο κλάδος συνολικά αριθμεί περί τους 80.000 ανθρώπους, καθηγητές σε φροντιστήρια αλλά και καθηγητές πληροφορικής και ξένων γλωσσών.

Ο εκπαιδευτικός επισημαίνει τον κίνδυνο οι μαθητές να στραφούν στα λεγόμενα μαύρα ιδιαίτερα, αλλά στην ουσία κανένας, ούτε το κράτος θα κερδίσει, αφού δεν θα μπορεί να φορολογεί τα έσοδα.

«Αυτό που πλήττεται στην ουσία» επισημαίνει ο καθηγητής «είναι η λαϊκή οικογένεια που στέλνει το παιδί στο φροντιστήριο και στα κέντρα ξένων γλωσσών για μία καλύτερη μόρφωση. Θεωρώ πιθανό οτι αν γίνουν ακριβές αυτές οι υπηρεσίες αρκετοί μαθητές θα εγκαταλείψουν το σχολείο ή την προσπάθεια να μπουν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα».

Τα τελευταία χρόνια και όσο μεγάλωνε η οικονομική κρίση και οι γονείς με δυσκολία έβαζαν το χέρι στην τσέπη, τα φροντιστήρια αλλά και τα κέντρα ξένων γλωσσών στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν έκαναν «βροχή» προσφορών προκειμένου να κρατήσουν τους μαθητές τους, αλλά και να τους αυξήσουν.

Ηδη στο εκπαιδευτικό «τοπίο» έχουν κάνει την εμφάνισή τους οικοδιδασκαλεία τα οποία έχουν μετατραπεί παράνομα σε φροντιστήρια και όπως εκτιμά η εκπαιδευτική κοινότητα θα ξεφυτρώσουν σαν... μανιτάρια καθώς δεν φαίνεται να επηρεάζονται από την αύξηση του ΦΠΑ. Επιπλέον είναι ευκολότερο να δοθεί άδεια για να λειτουργήσει κάποιο οικοδιδασκαλείο.

Ο κ. Βαφειαδάκης υπογραμμίζει ότι ο κλάδος είναι αποφασισμένος να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ θεωρεί ότι και οι οικογένειες πρέπει να μπουν «στη μάχη» καθώς η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι παράλογη. Τα φροντιστήρια, επισημαίνει, δεν μπορούν να απορροφήσουν το ΦΠΑ που πηγαίνει από το 0% στο 23%, με αποτέλεσμα να γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών που θα οδηγηθούν στην ανεργία αλλά και μειώσεις αποδοχών. Παράλληλα πολλά συνεργαζόμενα καταστήματα, όπως βιβλιοπωλεία και εκτυπωτικά κέντρα θα έχουν πρόβλημα καθώς συνεργάζονται στενά με τα φροντιστήρια.

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι «επιλεκτικά και διακριτικά απαλλάσσονται τα ιδιωτικά σχολεία και η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων καθώς και τα ΙΕΚ, Κολλέγια κλπ. Δηλαδή πλήττονται μόνο οι μικρές επιχειρήσεις και βασικά τα λαϊκά στρώματα (πελάτες τους) που καταφεύγουν σε αυτά λόγω προσιτών διδάκτρων. Είναι βέβαιο ότι τα λαϊκά νοικοκυριά θα πληγούν άμεσα γιατί είναι γνωστό ότι ο Έλληνας γονιός θα κόψει και από το ψωμί του προκειμένου να μη στερήσει το παιδί του από τη γνώση που χρειάζεται η αγορά».

Οι καθηγητές επισημαίνουν οτι «η συσσώρευση φορολογικών βαρών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών εξ αυτών με άμεσο επακόλουθο την ανεργία ιδιοκτητών και εργαζομένων, τη μη καταβολή από αυτές φόρων, εισφορών και τελών με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται ο επιδιωκόμενος σκοπός περισσοτέρων εσόδων. Αν δεν είναι εφικτό, παρόλο που το θεωρούμε επιβαλλόμενο, από τις αντικειμενικές συνθήκες να απαλειφθεί τελείως η θέσπιση ΦΠΑ για τον κλάδο μας, θεωρούμε τελείως απαράδεκτο και ζητάμε να απαλειφθεί ο συντελεστής 23% εφόσον πρόκειται για υπηρεσία που αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των λαϊκών στρωμάτων και να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ανωτέρω για την αποφυγή των βέβαιων τραγικών επιπτώσεων».

Σε ό,τι αφορά στο «παρασκήνιο» της υπόθεσης, από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ξεκινήσει κύκλο έντονων πολιτικών παρεμβάσεων για την αποσαφήνιση των πρώτων συγκεχυμένων πληροφοριών περί ένταξης των φροντιστηρίων στο καθεστώς Φ.Π.Α. Με συντονισμένες προσπάθειες όλων των μελών του Δ.Σ. το υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις της Ο.Ε.Φ.Ε. έφτασε από νωρίς στα χέρια του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενώ παράλληλα δεχόταν πιέσεις από συμπολιτευόμενους και αντιπολιτευόμενους βουλευτές για την εξαίρεση του κλάδου από το μέτρο του Φ.Π.Α. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη και πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ο κλάδος είχε εξαιρεθεί. Το νομοσχέδιο, όμως, ψηφίστηκε και αναρτήθηκε με τις τροποποιήσεις, όπου και τα φροντιστήρια υπάγονται στην κατηγορία των υπηρεσιών με Φ.Π.Α. 23%. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, παύει η απαλλαγή από το ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται από τα φροντιστήρια όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Το Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε. τονίζει:
Πρόκειται για εξοντωτικό μέτρο, το οποίο συνιστά κατάφωρη αδικία σε βάρος ενός κλάδου της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Ειδικότερα:
1. Ενώ μέχρι πρότινος ο κλάδος είχε εξαιρεθεί με το άρθρο 22 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) αυτόματα και προφανώς εσπευσμένα με το νομοσχέδιο εντάσσεται στην υψηλότερη κλίμακα του 23%.
2. Με την υπαγωγή στο καθεστώς του Φ.Π.Α. απειλείται με οικονομική εξόντωση ένας κλάδος, ο οποίος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης ήδη έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση και σίγουρα θα ισοπεδωθεί. Αυτό σημαίνει κλείσιμο φροντιστηρίων, απώλεια θέσεων απασχόλησης, απώλεια φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για το κράτος.
3. Η οικογένεια, η οποία επιλέγει το νόμιμο φροντιστήριο είναι αδύνατο να ανταπεξέλθει στην επιβάρυνση των διδάκτρων πλέον Φ.Π.Α. 23%, τα δε φροντιστήρια ως μικρές επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν το προστιθέμενο ποσό. Αυτό σημαίνει στροφή των γονιών στην παραοικονομία των παρανόμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα οργιάσουν προσφέροντας αδήλωτες υπηρεσίες. Άρα θα συντελεστεί τεράστια και ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή.
4. Ενώ στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία μετακινήθηκε ο κλάδος των φροντιστηρίων ως προς τις δομές, τα προγράμματα, την ασφάλιση των εργαζομένων στο Υπουργείο Παιδείας από το Υπουργείο Εργασίας με το νομοσχέδιο αυτό εξαιρείται από άλλους φορείς εκπαίδευσης και υπάγεται σε καθεστώς Φ.Π.Α. εμπορικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης. Αυτό είναι άδικο και αδόκιμο. Για το λόγο αυτό θα προχωρήσουμε στην ανάδειξη των νομικών και αντισυνταγματικών πτυχών του ζητήματος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στο πλαίσιο των ισοδύναμων μέτρων που αναμένεται να καταθέσει το Ποτάμι εκτιμάται ότι θα είναι και η αύξηση στο 23% στα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών καθώς, όπως εκτιμήθηκε αρχικώς, θα οδηγήσει στα ιδιαίτερα μαθήματα και στα μαύρα φροντιστήρια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline