Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020  03:09:57

Εκφυλιστικά φαινόμενα από μια πρωταγωνίστρια της αριστερής αντίστασης στη χούντα. Βαλαβάνη: Δεν παραδίδω την έδρα - Δεν αξίζω αυτή την αθλιότητα για τα 200.000 ευρώ της μητέρας μου. Συνηγορία υπέρ και κατά Βαρουφάκη. Κύριο

Μακρηγόρησε, γιατί σχεδόν 40 λεπτά διήρκεσε η ομιλία της στην τελετή παράδοσης και παραλαβής καθηκόντων - Η Νάντια Βαλαβάνη αποχαιρέτησε το υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησε να... αυτοαποθεωθεί για τα επιτεύγματά της, επιτέθηκε σε όσους την επέκριναν για λάθη ή παραλείψεις κατά την εξάμηνη θητεία της και επικαλέστηκε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι «καλός άνθρωπος» κατά την άποψη του Μπρεχτ.

«Αν είχα κάποιες ταλαντεύσεις το τι θα κάνω με την έδρα μου, μετά από αυτό είναι σίγουρο ότι... θα την κρατήσω», ανέφερε στην ομιλία της η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Αντίδραση στο κίνημα στο Διαδίκτυο για την πολιτική της απαξίωση και με το αίτημα να παραιτηθεί από την έδρα του βουλευτού Αθηνών, καθώς καταψήφισε τη συμφωνία, που έκλεισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τη δώσω, πολύ περισσότερο για ένα τέτοιο ζήτημα, γιατί είναι βαρύ να σε κατηγορήσουν για ζητήματα διαφθοράς», τόνισε ο αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο ο κανιβαλισμός χτύπησε κόκκινο. Δεν αξίζει ο Γιανης Βαρουφάκης αυτό που του έκαναν και εγώ δεν αξίζω αυτό που έγινε εις βάρος μου. Ο νέος διευθυντής του Τρύφωνα Αλεξιαδη σήμερα το πρωί μου ειπε: "ήμουν μπροστά την Κυριακή στις 28/07 οταν για πρωτη φορα μας ειδοποίησαν για capital control και αν θέλεις να βγω να πω πότε μας ειδοποίησαν', είπε η κα Βαλαβάνη και συνέχισε: «Δεν θα πω για τις υπόλοιπες αθλιότητες. Θα σας πω για μια πλαστή φωτογραφία που δείχνει την Βαλαβάνη που δεν μιλούσε με την μαμά της και λέει ότι είναι από μια εκδήλωση πριν από 20 μέρες στην Κρήτη. Να σας πως ότι κανείς από όσους την χρησιμοποίησαν πρόσεξε ότι φοράω μια τουρκουάζ μπλούζα ενώ δεν έχω βγάλει τα μαύρα απ' όταν πέθανε ο άντρας μου.

Είναι από μια εκδήλωση το καλοκαίρι του 2012. Δίπλα μου κάθεται ο άντρας μου αλλά είναι κομμένος. Έμαθα επίσης ότι με βάση αυτή τη φωτογραφία φτιάχτηκε μια σελίδα "Διώξτε την Βαλαβάνη από την Βουλή". Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δώσω την έδρα μου μετά από αυτό».

Τι είπε για την ανάληψη 200.000 ευρώ από την μητέρα της - Σχεδόν 40 λεπτά διήρκεσε η ομιλία της στην τελετή παραλαβής - Απαρίθμησε τα επιτεύγματά της, εξήγησε γιατί είναι καλός άνθρωπος - «Κάρφωσε» εμμέσως τον Γ.βαρουφάκη ότι επί έξι μήνες δεν ασχολούνταν με τα θέματα του υπουργείου
Με μια παραληρηματικού τύπου ομιλία, η οποία διήρκεσε σχεδόν 40 λεπτά, η Νάντια Βαλαβάνη αποχαιρέτησε το υπουργείο Οικονομικών, επιχείρησε να... αυτοαποθεωθεί για τα επιτεύγματά της, επιτέθηκε σε όσους την επέκριναν για λάθη ή παραλείψεις κατά την εξάμηνη θητεία της και επικαλέστηκε τους εργαζόμενους στο υπουργείο Οικονομικών για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι είναι «καλός άνθρωπος» κατά την άποψη του Μπρεχτ.

«Την Κυριακή 28 Ιουνίου μας ειδοποίησαν πρώτη φορά για τα capital controls»

Αναφερόμενη στην υπόθεση της ανάληψης 200.000 ευρώ από την μητέρα της λίγο πριν τα capital contols, η Νάντια Βαλαβάνη έκανε λόγο για κανιβαλισμό και επιχείρησε να δώσει κάποιου είδους εξηγήσεις. Επικαλέστηκε την μαρτυρία του διευθυντή στο γραφείο του νέου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη για να προβάλλει τον ισχυρισμό ότι η μητέρα της έβγαλε το τεράστιο ποσό πριν επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. «Ο διευθυντής του κ. Αλεξιάδη μου θύμισε ότι ήμουνα μπροστά την Κυριακή 28 Ιουνίου όταν για πρώτη φορά μας ειδοποίησαν για capital controls, είπε η κυρία Βαλαβάνη» θέλοντας να ισχυριστεί ότι η ίδια δεν θα μπορούσε να γνωρίζει πριν την συγκεκριμένη ημερομηνία ότι οι τράπεζες θα κλείσουν κι ότι θα επιβληθούν έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων. Με τον τρόπο αυτό η κυρία Βαλαβάνη θέλησε να άφησε να εννοηθεί ότι δεν είχε εμπλοκή στην εκταμίευση των 200.000 ευρώ από την μητέρα της αφού -όπως ισχυρίστηκε- η ίδια έμαθε για τα capital controls μόλις στις 28 Ιουνίου...

Με την αιτιολογία ότι της γίνεται... πόλεμος, η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την βουλευτική έδρα.

«Οι καθαρίστριες μου είπαν ότι είμαι καλός άνθρωπος»

Θέλοντας να δείξει ότι είναι διαφορετική από τους προκατόχους της, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε τις καθαρίστριες. «Όχι αυτές που από το 2013 αγωνιστήκαμε να επαναπροσληφθούν αλλά εκείνες που αδιατάρακτα συνεχίζουν να εργάζονται στο υπουργείο» διευκρίνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Μου είπαν ότι είμαστε καλοί άνθρωποι. Οτι είμαστε οι πιο καλοί άνθρωποι που έχουν γνωρίσει στο υπουργείο τα τελευταία χρόνια». Κατά την κυρία Βαλαβάνη αυτή η αξιολόγηση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως καλών ανθρώπων -με την έννοια που έδινε ο Μπρεχτ στον καλό άνθρωπο- είναι πολύ σημαντική για την ίδια αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά.

Βαλαβάνη: «Δεν ζηλεύω ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα»

Η κυρία Βαλαβάνη έκανε απολογισμό του έργου της και ευχήθηκε καλή τύχη όσο στον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφων Αλεξιαδη, όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν τους ζηλεύει. «Ούτε τον Ευκλείδη, ούτε τον Τρύφωνα τους ζηλεύω. Βέβαια αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Όλο το προηγούμενο εξάμηνο, λόγω της διαπραγμάτευσης ο ΥΠΟΙΚ ήταν απών στο εξωτερικό» είπε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη κατά τη διάρκεια παράδοσης - παραλαβής στο υπ. Οικονομικών «καρφώνοντας» εμμέσως τον Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο σε άλλο σημείο είπε ότι δέχεται κανιβαλισμό και ότι δεν αξίζει αυτό που του επιφυλάσσουν.

«Η Γενική Γραμματεία Εσόδων δεν θα γίνει IRS»

Μεταξύ άλλων, η κυρία Βαλαβάνη υπογράμμισε ότι είναι πλέον πολύ δύσκολη η πραγματοποίηση του ονείρου ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος. «Αυτό που μας στέρησε τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας -δεν κάτσαμε να βάλουμε στο χαρτί τι κάνουμε -μας έβαλε τη δυνατότητα να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Τώρα αυτό το όνειρο γίνεται πολύ δυσκολότερο» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δικαιότερο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να γίνει χωρίς βαθιές αλλαγές. Εύχομαι και ελπίζω σήμερα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα τελικά να το κάνουν το δικαιότερο φορολογικό σύστημα» είπε εν συνεχεία.

«Δυστυχώς τα βάρη που επιβάλλονται πάνω σε άλλα δυσβάστακτα βάρη δεν θα μπορεί να αναιρέσει τα βάρη που υφίστανται οι πραγματικοί δημιουργοί του πλούτου. Εμείς δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα σ' αυτή την κατεύθυνση» υπογράμμισε η κυρία Νάντια Βαλαβάνη.

Κάναμε κάποια πράγματα και διευκολύνσεις όμως τα βασικά προβλήματα –φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, ΕΝΦΙΑ- παρέμειναν και υφίστανται και σήμερα, σημείωσε.

«Εμείς κάναμε κλάδεμα κάποιων κλαδιών που εξείχαν, κάτι για τα τεκμήρια κλπ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο δεν έγιναν» παραδέχτηκε η ίδια.

«Κάναμε κάτι για τους αγρότες, αλλά τώρα τα παίρνει όλα η σκούπα του Μνημονίου», τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεών της.

Η υπουργός υπερασπίστηκε επίσης τη ρύθμιση των 100 δόσεων και κάλεσε τους συναδέλφους της Ευκλείδη Τσακαλώτο και Τρύφωνα Αλεξιάδη να υπερασπιστούν και να περιφρουρήσουν τις αλλαγές.
Όπως είπε:

- Τα προηγούμενα χρόνια έκλεισαν 260.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

- Η ρύθμιση χρεών ήταν μια ανάσα για 3,5 εκατ. οφειλέτες από τα 3,9 εκατ. οφειλέτες.

- Εντάχθηκαν περίπου 880.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα

- ρυθμίστηκαν συνολικά χρέη ύψους 6,2 δισ. ευρώ

- εισπράχτηκαν 800 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος 2015 θα φτάσουν στα 1,2 δισ. ευρώ

«Δέχτηκα λάσπη γιατί μπήκαν στη ρύθμιση τα μεγάλα και τα παλαιά χρέη. Μόλις 250 από τους 880.000 ήταν μεγαλοφειλέτες» τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει πόσα πλήρωσαν, πόσα είχαν να πληρώσου και πόσα γλίτωσαν αυτοί οι 250 οφειλέτες.

«Από τα ληξιπρόθεσμα 77-78 δισ. ευρώ, τα 60 δισ. είναι εντελώς νεκρά, αλλά δεν μπορούμε να τα σβήσουμε» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως «ήταν μπλοκαρισμένοι οι εισπρακτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Η κυρία Βαλαβάνη δεν απέφυγε τις αυτοαναφορικές δηλώσεις. Κάποια στιγμή είπε ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα γίνει IRS (εννοώντας την αμερικανική εφορία). «Η ΓΓΔΕ δεν είναι ούτε θα γίνει ποτέ IRS, και στις ΗΠΑ υπάρχει πάντα στενή σχέση με την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο, η κυρία Βαλαβάνη επικαλέστηκε στελέχη του ΣΔΟΕ τα οποία όπως είπε της έδωσαν συγχαρητήρια με το αιτιολογικό ότι είναι (σύμφωνα με αυτά που η ίδια η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι της μετέφεραν) η πρώτη υπουργός από την μεταπολίτευση που δεν παρενέβη σε κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό για να αντιμετωπιστεί θετικά κάποια φορολογική υπόθεση.

Αποκρατικοποιήσεις

Για την δημόσια περιουσία η κυρία Βαλαβάνη είπε πως υπάρχουν τεράστια περιθώρια αξιοποίησης «όταν οι άνθρωποι που τη διαχειρίζονται δεν ντηλάρουν».

Σαν παράδειγμα μεγάλης εξοικονόμησης ανέφερε πως, μόλις ανέλαβε το νέο ΔΣ της Ελληνικο ΑΕ, μετακόμισαν από το γραφείο της πλατείας Συντάγματος και «γλιτώσαμε 3.100 ευρώ το μήνα ενοίκιο (για γραφείο 3 ανθρώπων) και 1.200 ευρώ το μήνα για το πάρκινγκ του αυτοκινήτου του διευθύνοντος συμβούλου.

Είπε ακόμη πως το νέο ΔΣ μείωσε μισθούς ή δεν εισπράττανε τίποτε μέχρι να δούνε τι θα γίνει.

Αντίστοιχα και στην ΕΤΑΔ έκοψαν τα 1900 ευρώ που προβλέπονται συμπληρωματικά για συνεδριάσεις, για όσους είναι εντεταλμένοι να μετέχουν στα ΔΣ.

«Στην ΕΤΑΔ υπάρχουν άπειροι σκελετοί στα ντουλάπια, τεράστιο υλικό τροφοδότησης του Εισαγγελέα, όχι μόνο για τους επόμενους μήνες αλλά και για τα επόμενα χρόνια» τόνισε.

Για τις απόψεις της για τις αποκρατικοποιήσεις είπε πως τις έχει γράψει στο βιβλίο της "Η Αρπαγή της Ελλάδας", αλλά τόνισε πως «οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του ΟΔΙΕ, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διασωθούν ιπποδρομίες, εργαζόμενοι και τα άλογα».

ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Στην αρχική τοποθέτησή της η κα Βαλαβάνη καλωσόρισε το νέο υπουργό Τρύφωνα Αλεξιάδη.
«Παίρνει αυτή τη θέση μια δύσκολη εποχή. Ούτε τον Ευκλείδη ούτε τον Τρύφωνα ζηλεύω. Αυτή η θέση θα επανέλθει στα φυσιολογικά της. Όλο το προηγούμενο εξάμηνο ο υπουργός Οικονομικών ήταν στο εξωτερικό. Δούλευε σαν ένα χωριστό υπουργείο για την φορολογία. Αυτό που μας στέρησε την δυνατότητα μιας ουσιαστικής συνεργασίας και με τους δυο υπουργούς μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε κάποια πράγματα. Να ονειρευτούμε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Όμως τώρα γίνεται πολύ δύσκολη η πραγματοποίησή του. Τα βάρη που επιβάλλονται σήμερα δεν θα αναιρέσουν την αδικία που υφίστανται αυτοί που είναι οι δημιουργοί του πλούτου. Οι κινήσεις που κάναμε ήταν απλώς κλάδεμα κάποιων κλαδιών που ξέφευγαν από το δέντρο. Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ έμειναν και πληρώνονται», είπε.

Πρόσθεσε ότι μια πολυτέλεια που είχε ήταν αυτούς τους έξι μήνες ήταν να ζήσουμε χωρίς τρόικα. Αυτό μας επέτρεψε να νομοθετήσουμε έτσι όπως έπρεπε να κάνουμε. Αναφερόμενη στις δόσεις είπε «Η έκκληση που θέλω να κάνω είναι να κρατήσουν την ρύθμιση όσο μπορούν. Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι προσπάθησαν να ρίξουν λάσπη. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί να μείνει το μέτρο της ρύθμισης».
Η κα Βαλαβάνη αναφέρθηκε στον περιορισμό των σπαταλών που επιτεύχθηκε τους περασμένους έξι μήνες φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι πληρωνόταν θέση πάρκινγκ για εταιρεία του δημοσίου 3.000 ευρώ το μήνα.
Η κα Βαλαβάνη σε προσωπικό ύφος ευχαρίστησε τους αστυνομικούς της που ήταν η συντροφιά που είχε θυμίζοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο έχασε τον σύζυγό της.

«Την ελάχιστη ιδιωτική μου ζωή αυτό το εξάμηνο τις μοιράστηκα με τους αστυνομικούς μου. Μαζί πηγαίναμε σινεμά και πήγαμε σε ελάχιστα αλλά εξαιρετικά κονσέρτα. Εκτίμησα την παρουσία τους και τις ώρες που περάσαμε μαζί», είπε.

Πρόσθεσε ότι φεύγει από αυτό το υπουργείο θεωρώντας ότι έχει πάρει τρία παράσημα.
«Πρώτον από αυτό που μου λέχθηκε ότι συζητήθηκε ότι είμαι η πρώτη υπουργός από την μεταπολίτευση που δεν πήρα τηλέφωνο το ΣΔΟΕ. Από αυτό που μου είπαν οι καθαρίστριες του υπουργείου. Ήρθαν μόνες τους και μας είπαν ότι 18 χρόνια δεν πέρασαν τόσο καλοί άνθρωποι. Τέλος, θα σας πω κάτι που μου είπε μια ανώτατη παράγων από την γ.γ. δημοσίων εσόδων. Είναι λίγοι οι υπουργοί που μπορούν να πουν ότι φεύγουν με το κεφάλι ψηλά.»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline