Τετάρτη 27 Μαϊου 2020  00:07:26

ΠΟΤΑΜΙ- Στ. Θεοδωράκης: Επτά προτάσεις διεξόδου από την μεγάλη κρίση και μαζί εξόδου από της Ζωή από την Προεδρία της Βουλής. Κύριο

Επτά ζητήματα αμέσου προτεραιότητας και αμέσου αντιμετωπίσεως-επιλύσεως για το αύριο της χώρας. Τα έθεσε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε Τρίτη.

Όπως σημείωσε, η χώρα ακόμη δεν έχει σταθεροποιηθεί και μέχρι να γίνει αυτό δεν μπορεί να γίνουν εκλογές. Παράλληλα, επιτέθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας ότι είναι εκτός πνεύματος συναίνεσης.

Τόνισε ότι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρέπει να αλλάξει και πώς η σχετική πρωτοβουλία ανήκει στον Πρωθυπουργό. Θέμα το οποίο έθεσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που σημαίνει ότι εφόσον δεν παραιτείται η κ.Κωνσταντοπούλου θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της πανηγυρικής της αποκαθήλωσης-καθαίρεσης από το αξίωμα αυτό, Γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της Ελλάδος αλλά και διεθνώς.
Τα επτά αναγκαία ζητήματα- «προαιτούμενα» που θέτει το Ποτάμι είναι:

-Να αποφύγουμε τις εκλογές μέχρι την πλήρη σταθεροποίηση της χώρας.

-Να συζητήσουμε ανοικτά τον νέο εκλογικό νόμο με γνώμονα την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα.

-Να αλλάξoυμε συναινετικά την πρόεδρο της Βουλής, η οποία δεν χαίρει πια της εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.

-Να υπάρξει άπλετο φως για το πλάνο της δραχμής που υπήρξε από στελέχη της κυβέρνησης.

-Να εκπονηθεί μέσα στον Αύγουστο ένα σχέδιο δράσης για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές.

-Να δημοσιοποιήσει ο κ. Τσίπρας τον οδικό χάρτη κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής δραστηριότητας μέχρι τον Οκτώβριο.

-Nα σταματήσει η κυβέρνηση τις μονομερείς ενέργειες στο Δημόσιο και την Παιδεία.

«Όχι άλλα μνημόνια, χωρίς μεταρρυθμίσεις», ήταν η βασική θέση που ανέπτυξε, τονίζοντας ότι το Ποτάμι θα ψηφίζει «ναι» μόνο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός απέναντι στους εταίρους για τη διασφάλιση της συμμετοχής της χώρας στην ευρωζώνη, αλλά δεν θα συμφωνεί με άλλα νομοσχέδια που θα φέρνει η κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε ότι δεν έχει μετανοιώσει για τη στήριξη που παρέχει το τελευταίο διάστημα στη κυβέρνηση, επικρίνοντας, ωστόσο, τον Αλέξη Τσίπρα ότι έκανε λάθος που υποστήριξε στη Βουλή ότι η συμφωνία που έκανε δεν θα πετύχει.

Κατέστησε σαφές ότι το Ποτάμι στις επόμενες εκλογές θα κατέλθει αυτόνομο κι όχι ως μέρος μιας ευρύτερης εκλογικής συμμαχίας.

«Δεν θα πάει το Ποτάμι ως φτωχός συγγενής οποιουδήποτε. Θα έχει τη δική του πρόταση και απευθύνεται και σ΄όσους ψήφισαν «ναι» και σ΄όσους ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και απέκλεισε το σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

«Δεν μας ενδιαφέρει ο εμφύλιος των Μνημονιών, ποιο είναι καλό και ποιο άσχημο. Μας ενδιαφέρει να πάει ο τόπος μπροστά με μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΟΙ 17 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΊΑ

-Επιπλέον, δεκαεπτά προτάσεις για την άμεση έξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάστηκαν σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Αφορούν το τρίπτυχο Κράτος-Κοινωνία-Οικονομία. Μεταξύ άλλων, το Ποτάμι προτείνει την παύση διορισμού κομματικών διοικητών σε οργανισμούς, την αξιολόγηση η οποία θα στηρίζεται σε κρίσιμα αποτελέσματα, την περικοπή των πρόωρων συντάξεων, την εφαρμογή ηλεκτρονικών τιμολογίων, την υποστήριξη μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα.

Αναλυτικά οι 17 προτάσεις-επιδιώξεις του Ποταμιού:

1. Προγραμματισμός του νομοθετικού έργου: Να μην αιφνιδιάζονται η Βουλή, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις με ξαφνικά νομοσχέδια. Περιορισμός των διαδικασιών επείγοντος, κατεπείγοντος καθώς και της νομοθέτησης με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

2. Παύση διορισμού κομματικών διοικητών σε οργανισμούς: Παύση κάθε διορισμού διοικητών νοσοκομείων, ΔΕΚΟ κλπ μελών των διοικητικών συμβουλίων των δημόσιων νομικών προσώπων (ΝΠΙΔ, ΝΠΔΔ κ.λπ).

3. Τοποθέτηση προϊσταμένων με αξιοκρατικά κριτήρια: Οι προϊστάμενοι που σήμερα υπηρετούν στη δημόσια διοίκηση έχουν επιλεγεί με βάση τις μεταβατικές διατάξεις τον Ν4275/2014. Ακόμα και ικανοί προϊστάμενοι δεν οφείλουν την Θέση τους στην ικανότητά τους αλλά στην εύνοια του υπουργού.

4. Καμία πρόσληψη χωρίς περιγραφή της θέσης εργασίας: Η περιγραφή της θέσης εργασίας θα συνδέεται με την αξιολόγηση, τις προαγωγές και τις αμοιβές.

5. Αξιολόγηση που στηρίζεται σε μετρήσιμα αποτελέσματα: Η αξιολόγηση συνδέεται με το περίγραμμα θέσης και την στοχοθεσία. Την οφείλουμε πρώτα και κύρια στους πολίτες. Την οφείλουμε ομοίως και στα στελέχη, τους ανθρώπους της διοίκησης.

6. Αδειοδοτήσεις από τη διοίκηση - όχι από τους πολιτικούς: Καμία αδειοδοτική αρμοδιότητα σε υπουργό, γενικό γραμματέα ή άλλο αιρετό ή πολιτικό προσωπικό.

7. Περικοπή πρόωρων συντάξεων: 390,065 συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών οι οποίοι λαμβάνουν κάθε μήνα συνολικά 715,935,789 εκ. ευρώ, δηλαδή το χρόνο περί τα 8,5 δις.

8. Καλός Τειρεσίας για τις εξαγωγές: Οι επιχειρήσεις και κυρίως οι εξαγωγικές οι οποίες έχουν περάσει με επιτυχία έναν ικανό αριθμό ελέγχων για επιστροφή ΦΠΑ, να καταχωρούνται σε ένα λευκό μητρώο, ένα είδος λευκού Τειρεσία, με το πέρασμα στον οποίο οι εν λόγω επιχειρήσεις να δικαιούνται επιστροφή ΦΠΑ άνευ περαιτέρω ελέγχων.

9. Ηλεκτρονικά τιμολόγια: Σταδιακή εισαγωγή της χρήσης ηλεκτρονικών τιμολογίων για επιχειρήσεις με τζίρο έως 100.000 ευρώ. Η πλήρης ψηφιοποίηση των τιμολογίων θα είναι το διαβατήριό μας για την πάταξη της φοροδιαφυγής, την εξάλειψη των πλαστών/εικονικών τιμολογίων.

10. Εθνικό σύστημα προμηθειών: Ώστε να μπορούν να κάνουν συμφωνίες πλαίσιο με την γενική γραμματεία εμπορίου περισσότεροι φορείς. Πχ όλα τα σχολεία, οι δήμοι κλπ να προμηθεύονται χαρτί και λοιπά αναλώσιμα μέσο ενιαίας διαδικασίας που θα πετύχει εκπτώσεις στην τιμή.

11. Υποστήριξη μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα: Σε περίπτωση υπερκάλυψης του στόχων εισπραξιμότητας (ΦΠΑ & λοιποί φόροι) να παρέχεται αντίστοιχη ελάφρυνση στις μικρομεσαίες, και νεοφυείς επιχειρήσεις.

12. Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης: Εξέταση μαρτύρων σε δικηγορικά γραφεία με χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στα δικαστήρια.

13. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ των επιχειρήσεων με τζίρο μικρότερο των 30.000 ετησίως: Αφορά το 1/3 των επιχειρήσεων και αντιστοιχεί στο 4% των εσόδων από ΦΠΑ.

14. Προτεραιότητα των εργαζομένων στους πλειστηριασμούς: Σύμφωνα με το υπό συζήτηση σχέδιο του κώδικα Πολιτική Δικονομίας ικανοποιούνται κατά προτεραιότητα οι τράπεζες. Προτείνεται η προτεραιότητα εργαζομένων και κατόπιν η σύμμετρη ικανοποίηση ασφ. ταμείων, Δημοσίου και τραπεζών.

15. Νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων και σύσταση περιουσιολογίου: Μια πατριωτική συμφωνία για την νομιμοποίηση περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων, εντός και εκτός της χώρας που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.
16. Ενα σημείο εξυπηρέτησης για πολίτες και επιχειρήσεις: Υποχρέωση της Διοίκησης να συλλέγει και να τηρεί όλα τα έγγραφα και πιστοποιητικά που είναι απαραίτητα για τις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων σε ένα σημείο.

17. Προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς: Να διασφαλιστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την οριστική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια και για τους καλόπιστους δανειολήπτες.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline