Παρασκευή 10 Απριλίου 2020  22:33:29

Ο νέος υπουργός και αρχιεφοριακός υπόσχεται σύντομα μεγάλα έσοδα από την κλοπή ΦΠΑ και τη φοροδιαφυγή. Το σχέδιο του. Τα μαγαζιά – στόχοι. Σαρωτικοί έλεγχοι σε αγορά, θέρετρα, νησιά. Κύριο

Φαίνεται να είναι συνολικά κοντά στα δυο δις ευρώ η συνολική υστέρηση στα δημόσια έσοδα το τελευταίο δίμηνο και το ξεχαρβάλωμα του ελεγκτικού μηχανισμού, μέσα σε ένα κλίμα αποθάρρυνσης εφοριακών και υπαλλήλων του ΣΔΟΕ.

Μετά την μεγάλη υστέρηση δεν έχουν πολλά περιθώρια αποτυχίας ή και απλής καθυστέρησης. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχει τώρα υπουργός φυσικής ηγεσίας .Αποφασισμένοι για τη μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής εμφανίζονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υψηλή παραβατικότητα και να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία.

Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός, καθώς μόνο για τον μήνα Ιούνιο η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα ανήλθε στα 2 δισ. ευρώ.
Ο πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής έχει ήδη αρχίσει, όπως άφησε να εννοηθεί, από χθες κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης που αντικατέστησε τη Νάντια Βαλαβάνη.
Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Αικ. Σαββαΐδου, έχει ήδη εκδώσει σχετική εγκύκλιο για την εφαρμογή μπαράζ ελέγχων στην αγορά.

Η εγκύκλιος της Αικ. Σαββαϊδου προβλέπει τα εξής:
- Οι φοροελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και όλες τις ημέρες της εβδομάδας για την εξακρίβωση των φορολογικών υποχρεώσεων από την πλευρά των επιχειρήσεων.
- Οι ελεγκτές θα ζητούν αποδείξεις και από τους πελάτες που εξέρχονται της επιχείρησης.
- Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο, τότε οι φοροελεγκτές θα διενεργούν έλεγχο εντός της επιχείρησης, επιδεικνύοντας ταυτότητα και εντολή ελέγχου.
- Σε επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, πιτσαρίες, καφενεία) είναι απαραίτητη η είσοδος των ελεγκτών στο κατάστημα ή στους εξωτερικούς χώρους, για να διαπιστωθεί η επιτόπια κατανάλωση φαγητών, ποτών κ.λπ. Ανάλογοι έλεγχοι θα γίνονται σε συνεργεία αυτοκινήτων, κέντρα αισθητικής κ.ά.
- Σε περίπτωση μη απόδοσης ή ανακριβούς απόδοσης φόρου, θα υποδεικνύεται εγγράφως η πρόσκληση της εφορίας για καταβολή του φόρου με τις προσαυξήσεις.

Οι αποφάσεις επιβολής προστίμων θα εκδίδονται από τις εφορίες, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών.
Μπορεί ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών να κήρυξε με το... καλημέρα τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και να έδωσε εντολή για ελέγχους κατά... ριπάς, ωστόσο η κατάσταση των υπηρεσιών είναι μάλλον απογοητευτική και ως εκ τούτου ο πήχης μπαίνει εκ των πραγμάτων πολύ χαμηλά.

Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες ελεγκτών και των επικεφαλής τους, η ψυχρή αλήθεια των αριθμών είναι αδυσώπητη και δικαιώνει όσους τονίζουν εδώ και καιρό ότι η έλλειψη έμπειρων στελεχών έχει αποδυναμώσει τις υπηρεσίες, οι οποίες εξακολουθούν να ψάχνουν τα... πατήματα τους ανάμεσα στη διάχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τρανό παράδειγμα το ΚΕΦΟΜΕΠ, που ξεκίνησε ως αιχμή του δόρατος των ελεγκτικών υπηρεσιών, με αρμοδιότητα το... ξετίναγμα των "εχόντων και κατεχόντων" αλλά κατέληξε να διαχειρίζεται όλες τις... αμαρτίες ήτοι μικρές και μεγαλύτερες λίστες φοροδιαφυγής και μάλιστα με ελάχιστο προσωπικό. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Με τη συμπλήρωση του 6μήνου ολοκληρώθηκαν 283 έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, offshore και εμβάσματα και βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 185,89 εκατ. ευρώ ενώ εισπράχθηκαν μόλις 33,90 εκατ. ευρώ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο αν όχι απίθανο ο ελεγκτικός μηχανισμός να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί ήτοι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί 900 έλεγχοι, να έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 325 εκατ. ευρώ και να έχει εισπραχθεί το 77% των βεβαιωμένων ποσών!

Ανάλογη η εικόνα και στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ολοκληρώθηκαν 238 φορολογικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπου βεβαιώθηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 296,85 εκατ. ευρώ, ποσό που απέχει σημαντικά από το στόχο των 2,5 δισ. ευρώ που έχει τεθεί για το σύνολο του έτους. Από τα ποσά που βεβαιώθηκαν εισπράχθηκαν 181,43 εκατ. ευρώ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline