Παρασκευή 10 Απριλίου 2020  10:41:42

Φλαμπουράρης με ανοικτά χαρτιά: Ζητάει (μάταια) υποταγή από τους 39 αντάρτες. Απειλεί (σοβαρά) με πρόωρες εκλογές. Προτείνει «ανοιχτό Συνέδριο για νέο πολιτικό σχέδιο ενότητας», ενώ διαβλέπει σύγκρουση και ρήξη. Κύριο

Παρά τις προσεκτικές του διατυπώσεις και ορισμένα μισόλογα οι δύο συνεντεύξεις του υπουργού Επικρατείας δείχνουν ότι το Μαξίμου έχει αποφασίσει και τις πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο και τη ρήξη με τους αντάρτες, που συνεχίζουν να αμφισβητούν τις επιλογές του Αλ. Τσίπρα. Με βεβαιότητα για τη σύγκρουση που έρχεται, αν και δεν το ομολογεί ευθέως.


"Σύντομα ενδέχεται να χρειαστεί να πάμε σε εκλογές", υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα "Εποχή".

"Οι εκλογές, όπως και το δημοψήφισμα, είναι μια δημοκρατική διαδικασία που είναι αναγκαία όταν υπάρχουν προβλήματα, ώστε να απαντήσει σε αυτά ο λαός. Ενδέχεται, λοιπόν, να χρειαστεί σύντομα να πάμε σε εκλογές", αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Εποχή» ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκος Φλαμπουράρης.

Ο κ. Φλαμπουράρης δεν παραλείπει μάλιστα να υπογραμμίζει πως οι εκλογές είναι αναγκαίες όταν υπάρχει αναγκαστική αλλαγή προγραμματικών κατευθύνσεων ή όταν χαθεί η εμπιστοσύνη από ένα κομμάτι της κυβερνητικής πλειοψηφίας. «Ας μην δαιμονοποιούμε τη διαδικασία. Αυτό το έκανε πάντα η δεξιά, για να παραμένει στην εξουσία. Η αριστερά, όμως, έχει άλλη κουλτούρα. Είναι δυνατόν όταν υπάρχουν προβλήματα ή αναγκαστική αλλαγή προγραμματικών κατευθύνσεων ή χάσιμο εμπιστοσύνης από ένα κομμάτι, να μην πάμε σε εκλογές; Διαφορετικά πώς θα μπορεί να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική;», είναι η χαρακτηριστική απάντηση που δίνει ο κ. Φλαμπουράρης. Σαφώς οπαδός και εισηγητής των πρόωρων εκλογών το συντομώτερο, μετά την υπογραφή της συμφωνίας τέλη Αυγούστου.

Ανοιχτό συνέδριο

Στο ερώτημα με ποιο πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει σε εκλογές ο υπουργός Επικρατείας δεν αρνείται πως είναι πρωτόγνωρη εμπειρία να έχει η αριστερά τη διακυβέρνηση και να πρέπει να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία. Γι΄ αυτό, σημειώνει πως, «είναι ανάγκη να συζητήσουμε, σε ένα ανοιχτό συνέδριο με τον κόσμο και τον κοινωνικό χώρο που συνέβαλε να φτάσει ως εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το νέο πολιτικό σχέδιο στις συγκεκριμένες συνθήκες. Και από τη στιγμή που θα το συνδιαμορφώσουμε, οφείλουμε και να το υπηρετήσουμε όλοι μαζί».

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει, οι σύνεδροι πρέπει να εκλεγούν από μια ευρεία βάση, ύστερα από μια καμπάνια εγγραφών. «Θέλουμε να συμμετέχουν και να έχουν λόγο οι κοινωνικές δυνάμεις που στήριξαν και ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Φυσικά δεν εννοώ να γίνουμε σαν το ΠΑΣΟΚ που έλεγε πως όλοι είναι μέλη και πρέπει να ψηφίσουν. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μόνιμα ανοιχτός στην κοινωνία, και στις δυνάμεις εκείνες που τον στήριξαν», αναφέρει ο κ. Φλαμπουράρης.

H άρση εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης στη Βουλή δεν είναι νοητή

Για τους κραδασμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της συμφωνίας ο υπουργός δηλώνει: «Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι κυβέρνηση. Μπορεί κάποιες αποφάσεις να πάσχουν σε ένα βαθμό από δημοκρατικές λειτουργίες και ευαισθησίες, αλλά όταν φτάνεις στη Βουλή, κατά τη γνώμη μου η άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι νοητή. Θεωρώ πως ήταν λάθος από πλευράς των συντρόφων».

Ο υπουργός Επικρατείας περιγράφει το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο προσπαθεί να κινηθεί η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας. «Η κυβέρνηση έχει εντατική δουλειά μπροστά της. Από τη μία, να πετύχει μια συμφωνία, η οποία θα είναι -όσο μας επιτρέπουν οι συνθήκες- όσο το δυνατόν κοντύτερα στους ανθρώπους του μόχθου και από την άλλη, να προγραμματίζει αλλά και να εφαρμόζει πολιτικές και νομοσχέδια που ετοιμάζονται, ώστε να μειώνουν τα αρνητικά από την εφαρμοζόμενη πολιτική της συμφωνίας», αναφέρει ο κ. Φλαμπουράρης και σημειώνει πως η κυβέρνηση «παρά τις ρωγμές», θα προσπαθήσει να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

«Όπως και να έχει, η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε τα 84 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται για να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχουμε. Ζητούμενο δεν είναι πώς θα απεγκλωβιστούμε, αλλά αν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα παράλληλο σύστημα, το οποίο θα παρέχει στην κοινωνία ανάσες», αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας.

Ο υπουργός αναφέρεται στο στόχο αξιοποίησης του πακέτου των 35 δις ευρώ για την εφαρμογή αναπτυξιακής πολιτικής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εξηγεί ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός θέτει στο επίκεντρο την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και αποκαλύπτει ότι σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών που θα αξιοποιούν ανεκμετάλλευτα στρέμματα του δημοσίου ή της Εκκλησίας, τα οποία θα καλλιεργήσουν οι αγρότες, με τη στήριξη του κράτους στα πρώτα τους βήματα. «Αντίστοιχα θα προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές , ο τουρισμός και άλλα. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και αφετέρου θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας», δηλώνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να αναζητήσει άλλες μορφές διακυβέρνησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υπάρχουσες δυσκολίες», δηλώνει ο κ. Φλαμπουράρης και τονίζει: «Ήρθε η ώρα όλοι μας να σκεφτούμε τη νέα κατάσταση και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, να αναζητήσουμε τις νέες μορφές πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Έτσι θα αποδείξουμε πως η Αριστερά, η οποία ποτέ δεν κυβέρνησε, μπορεί να το κάνει και μάλιστα με επιτυχία».

Φλαμπουράρης για τις διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάγκη πειθαρχίας : «Ή φεύγεις από την κυβέρνηση ή αγωνίζεσαι»

Έκκληση στους διαφωνούντες να "συνέλθουν" έστω και την τελευταία στιγμή έκανε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Μάλλον απαισιόδοξος βλέπει πιθανότερη τη σύγκρουση και ρήξη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Φλαμπουράρης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά υπάρχει αριστερή, ριζοσπαστική κυβέρνηση στην χώρα και την Ευρώπη και είναι «unfair» τα ίδια τα στελέχη της να μην της δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης.

«Κι εμένα με πίκρανε και τον Πρωθυπουργό ακόμη περισσότερο, παρόλα αυτά είναι σύντροφοί μου ακόμη και τους κάνω έκκληση την τελευταία στιγμή να επανέλθουν, να συνέλθουν, να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, η Αριστερά είναι στην κυβέρνηση, δεν είναι αντιπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, «οι επιλογές είναι ή φεύγεις από την κυβέρνηση ή αγωνίζεσαι μέσα σε αυτές τις συνθήκες να διευκολύνεις αυτούς που πλήττονται περισσότερο».

Για εκλογές

Για το ενδεχόμενο εκλογών είπε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν ετοιμάζεται για εκλογές και ότι προέχει το κλείσιμο μιας όσο το δυνατόν συμφερότερης για το λαό συμφωνίας.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση και θα πάρει τις αποφάσεις της μετά την ψήφιση της συμφωνίας. «Αν έχουμε ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία γιατί να πάμε σε εκλογές», επισήμανε.

Απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline