Τετάρτη 27 Μαϊου 2020  00:02:30

Σήμερα «ενώπιος ενωπίω» η πρώτη σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο ηγεσίες πιστεύουν ότι έχουν την πλειοψηφία στην Κεντρική Επιτροπή. Κύριο

Η «ανταρσία» κατά Τσίπρα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Εσπευσμένως συγκαλείται η Κεντρική Επιτροπή την Πέμπτη για να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις.

Δύσκολη και σημαδιακή ημέρα σήμερα. Αντιμέτωπος με αντιδράσεις που φθάνουν στα όρια της εσωκομματικής ανταρσίας βρίσκεται πλέον ο Αλ. Τσίπρας, καθώς όπως φάνηκε στην δεύτερη συνεδρίαση της ΠΓ του κόμματος, η πάλαι ποτέ πλειοψηφία δεν είναι σε θέση να «περάσει» εισηγήσεις και αποφάσεις.

Με δεδομένη την πρόθεση του κ. Τσίπρα να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, η Πολιτική Γραμματεία δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξει σε απόφαση, καθώς η Αριστερή Πλατφόρμα και οι άλλες συνιστώσες ζητούσαν την διακοπή της διαπραγμάτευσης και την λήψη νέων αποφάσεων για την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.

Εν τέλει και αντίθετα από τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα, τα θέματα παραπέμφθηκαν εσπευσμένως σε έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλείται εκτάκτως αύριο Πέμπτη, θα αποφασίσει τις διαδικασίες με τις οποίες θα ληφθούν οι αποφάσεις για το εσωτερικό του κόμματος. Η χθεσινή θυελλώδης συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας δεν κατάφερε να αποφασίσει, καθώς τα δύο μέτωπα, η προεδρική πλειοψηφία και η εσωκομματική αντιπολίτευση, επέμειναν στις θέσεις τους και η σύγκρουση κλιμακώνεται σε πρωτοφανή επίπεδα. Οι πρώτοι έμειναν στη γραμμή που έθεσε ο ίδιος ο κ. Αλέξης Τσίπρας προχθές, ζητώντας τη δρομολόγηση διαδικασιών για έκτακτο συνέδριο. Η εσωκομματική αντιπολίτευση επανέλαβε το αίτημά της να ληφθούν τώρα αποφάσεις, άμεσα, πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, καθώς η βασική στόχευσή της είναι να εμποδιστεί η κυβέρνηση στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το αίτημα που κατέθεσε προς την Πολιτική Γραμματεία, είτε η Κεντρική Επιτροπή είτε το διαρκές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνεδριάσουν άμεσα, το αργότερο μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να αποφασίσουν επί των κυβερνητικών χειρισμών. Η πρόταση αυτή συνάντησε την κάθετη αντίδραση της πλειοψηφίας, που υποστήριξε ότι η Κ.Ε. δεν μπορεί να λάβει μια τέτοια απόφαση. Τελικά, αποφασίσθηκε να συγκληθεί η Κ.Ε. για να καθορίσει μέσω ποιας διαδικασίας θα ληφθούν οι αποφάσεις: μέσω του έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, μέσω του διαρκούς συνεδρίου ακόμη και εντός της επόμενης εβδομάδας ή, τέλος, μέσω ενός δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του κόμματος. Εφόσον προκριθεί η επιλογή του δημοψηφίσματος, ανώτατο κομματικό στέλεχος ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την κομματική βάση να επιλέξει ανάμεσα σε δύο προτάσεις που θα τεθούν στο δημοψήφισμα και θα εκφράζουν τις απόψεις των δύο πλευρών. Ουσιαστικά, πάντως, το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση θα είναι αν η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα ή όχι.

---Τα τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, οι Αντώνης Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σόφη Παπαδόγιαννη, σε κοινή δήλωσή τους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις «που οδηγούν στο Μνημόνιο 3» και να προχωρήσει στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης (η οποία, πάντως, όπως την περιέγραψε προχθές ο Π. Λαφαζάνης είναι η επιστροφή στη δραχμή).

Για το έκτακτο συνέδριο, αναφέρουν ότι δεν μπορεί να συγκληθεί για να επικυρώσει εκ των υστέρων «απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα», ενώ απορρίπτουν και την πρόταση για δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντας «παράδοξο» λίγες εβδομάδες μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος να ζητηθεί από τα μέλη του κόμματος να «εγκρίνουν το "ναι" στο Μνημόνιο 3». Η μάχη μεταφέρεται τώρα στην Κ.Ε., την οποία η πλειοψηφία θεωρούσε ότι ελέγχει, αλλά η τοποθέτηση της πλειοψηφίας των μελών της κατά της συμφωνίας, με κείμενο που συνυπέγραψαν πρόσφατα, δημιουργεί ερωτήματα για ενδεχόμενη αλλαγή συσχετισμών.

Εκεί, όπου ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να ελέγχει την πλειοψηφία, θα αποφασιστούν οι συλλογικές διαδικασίες του Κόμματος την επόμενη περίοδο και θα κριθεί αν θα περάσει η πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, ή αν σύμφωνα με τα σχετικά αιτήματα που κατατέθηκαν, θα διενεργηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες και όχι μετά την παρέλευση κάποιου χρόνου, όπως επιθυμεί ο κ. Τσίπρας.

Κείμενο ρήξης από την Αριστερή Πλατφόρμα

Τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν με κοινή δήλωσή τους υπέρ της διεξαγωγής Διαρκούς Συνεδρίου και απέρριψαν την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα και Έκτακτο Συνέδριο.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Αντ. Νταβανέλος, Στάθης Λεουτσάκος και Σοφία Παπαδόγιαννη που εντάσσονται στην Αριστερή Πλατφόρμα και καλούν αρχικά την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο «Mνημόνιο 3» και να προχωρήσει, ενεργοποιώντας τον λαϊκό παράγοντα, στον σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

«Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις και μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Προσθέτουν επίσης: «Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός Έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή. Όσο , δε, αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο "ΟΧΙ" στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το "ΝΑΙ" στο Μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline