Τετάρτη 27 Μαϊου 2020  05:41:03

«Θα διασπασθούν μέχρι τις 18- 20 Αυγούστου. Δεν θα προλάβουν το Συνέδριο του Σεπτεμβρίου». Διαπιστώσεις ξένων διπλωματών στην Αθήνα. Κύριο

Βέβαιη θεωρούν τη διάσπαση μετά την τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ - Επόμενος «σταθμός» βαθειάς κρίσης το Κοινοβούλιο με τις αναγκαίες ψηφοφορίες για την έγκριση της συμφωνίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την παράταση που επιθυμούσε - Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης προανήγγειλε την απομάκρυνσή του, με πρώτους τους 17 της Κ.Ε.( ανάμεσα τους τρείς βουλευτές του ΟΧΙ).

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεπέρασε έναν δύσκολο εσωκομματικό σκόπελο και ωθεί τους αντιφρονούντες του ΣΥΡΙΖΑ σε έξοδο. Παράλληλα, προχωρεί χωρίς άλλα εμπόδια στην ολοκλήρωση της συμφωνίας εί δυνατόν εντός του υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος και εν συνεχεία προετοιμάζεται για την επισημοποίηση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Βέβαιο και αναπόδραστο γεγονός. Νωρίτερα θα συμβεί προεξοφλούν διπλωμάτες στην Αθήνα, καθώς θα υπάρξουν οι κρίσιμες ψηφοφορίες στις 18-20 Αυγούστου και οι νέες καταψηφήσεις, κόντρα στην επίσημη γραμμή. Παράλληλα εν όψει του Συνεδρίου το επιτελείο Τσίπρα θα μεθοδεύσει την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και αντιπροσώπων από τις οργανώσεις όλης της Ελλάδος ,που θα αντικαταστήσουν τον κομματικό μηχανισμό του 2013, στα . «σημερινά δεδομένα».

Αυτές οι αναπόφευκτες, διαιρετικές εξελίξεις προδιαγράφονται έπειτα από την επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΕ την Πέμπτη, όπου με διάφορες εσωκομματικές διευθετήσεις ο κ. Τσίπρας κατόρθωσε να πάρει αυτό που ήθελε: μία προθεσμία έως τα τέλη Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων σε ένα έκτακτο συνέδριο, όπου θα επιχειρήσει μέσω της εκλογής νέων αντιπροσώπων την «αντιστοίχιση του κοινωνικού και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» - κοινώς: να απαλλαγεί από την αριστερή πτέρυγα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, αφότου ειπώθηκαν και ακούστηκαν όλα στην ΚΕ της Πέμπτης, επί της ουσίας προανήγγειλε την αποχή του από τις διαδικασίες - αν και οι επόμενες κινήσεις του θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας.

Οπως δήλωσε ο ίδιος μετά την λήξη των εργασιών και αφότου δεν κατέβασε καν κάποια πρόταση για ψηφοφορία, γνωρίζοντας ότι οι συσχετισμοί δεν θα ευνοούσαν: «Η σύγκληση Εκτάκτου Συνεδρίου το φθινόπωρο, μετά δηλαδή την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα, αφού οι Σύνεδροι θα κληθούν εκ των υστέρων να επικυρώσουν τετελεσμένα άκρως επιζήμια για τη χώρα».

Κατόπιν αυτών, το επόμενο επεισόδιο της διαμάχης στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται εντός του κοινοβουλίου, όπου οι βουλευτές που έχουν ήδη καταψηφίσει τις επιλογές τα ης κυβέρνησης αναμένεται να επισημοποιήσουν την διαφοροποίησή τους, ενδεχομένως και με δηλώσεις ανεξαρτητοποίησης ή/και σχηματισμού μίας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Καθοριστικό διάστημα για τις εξελίξεις αυτές θα είναι οι αμέσως επόμενες ημέρες - στην περίπτωση που τεθεί ζήτημα από το κουαρτέτο για ψήφιση νέων προαπαιτουμένων και πάντως οι ημέρες αμέσως μετά τον Δεκαπεντάυγουστο, όπου πιθανολογείται ότι θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή.

Εκεί, οι 32 βουλευτές που ήδη έχουν απορρίψει τις επιλογές της κυβέρνησης θα δείξουν τις ακριβείς διαθέσεις τους για το μέλλον. Το μόνο που εκκρεμεί είναι αν έπειτα από τις δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός αυτός θα παραμείνει ή θα αυξηθεί, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς τον κ. Τσίπρα για την λήψη αποφάσεων σε ό, τι αφορά το μέλλον της κυβέρνησης.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline