Τρίτη 4 Αυγούστου 2020  23:22:41

Δεν κάνουν πια τα λιοντάρια. Τώρα, εγκαρδιότητα, ανοικτή ατζέντα και εγκάρδιοι Υπουργοί προς τους «τέσσερις θεσμούς» της Τρόικας. Κύριο

Αμοιβαία προθυμία για συνεννόηση και κοινές αποφάσεις. Στόχος η γενική συμφωνία σε 15 μέρες.

Με ηγετικά στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Υγείας συναντώνται οι εκπρόσωποι των θεσμών, όπως ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι, ενώ αναβλήθηκε η συνάντηση με εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ..Με προθυμία, ευγένεια και διάθεση καλής συνεργασίας μετά από εντολή από το Μαξίμου. Οι παλαιοί λεονταρισμοί ξεχάστηκαν.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα επιχειρήσει με μαραθώνιες συναντήσεις να βρει κοινό τόπο πριν από τις 15 Αυγούστου κυρίως γιατί η νέα συμφωνία δεν πρέπει να περάσει μόνο από την ελληνική Βουλή αλλά και από άλλα εθνικά κοινοβούλια, το αργότερο ως τις 19 του μήνα.

Στόχος είναι να φτάσουν εγκαίρως στα κρατικά ταμεία τα πρώτα ευρώ από το τρίτο δάνειο καθώς η Αθήνα χρειάζεται την "ένεση" ρευστότητας με την 20η Αυγούστου να θεωρείται μέρα ορόσημο από τη στιγμή που πρέπει να πληρωθούν 3,2 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Ακολουθεί η υποχρέωση εξόφλησης εντός του Σεπτεμβρίου 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ αλλά και του δανείου - «γέφυρα» των 7,16 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει πως δεν έχει τεθεί ζήτημα νέων προαπαιτούμενων, ωστόσο αυτά τα περίπου 12 δισ. ευρώ που πρέπει να φτάσουν εγκαίρως, δύσκολα θα εκταμιευθούν χωρίς όρους, ειδικά από τη στιγμή που και επισήμως η Κομισιόν έχει ζητήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και η απελευθέρωση στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών ενώ κρίσιμες είναι οι αποφάσεις για το πώς θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δηλαδή για το αν θα λάβει η Αθήνα προκαταβολή σε ρευστό ή όχι.

Η πρώτη συνάντηση

Χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης είχαν το πρώτο τετ - α - τετ με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, όπου διαπιστώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες ότι η επιδείνωση της οικονομίας ανέτρεψε τις προβλέψεις για πρωτογενή πλεονάσματα με αποτέλεσμα να χρειάζεται πλέον μεγαλύτερη προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν αρχικά στο βάθος της ύφεσης, της ζημιάς που θα προκαλέσει αυτή στη συνέχεια, ενώ αμέσως μετά θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος για τα πρωτογενή πλεονάσματα ώστε στο τέλος του προγράμματος μετά από τρία χρόνια να υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η μεγάλη «μάχη» πάντως θα δοθεί στο ποια θα είναι τα μέτρα αλλά και ποια μορφή θα έχουν καθώς οι δανειστές δεν αποκλείεται να ζητήσουν περικοπές και φόρους. Εντύπωση πάντως έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι δανειστές ζήτησαν επιτακτικά ελαφρύνσεις για τον μεγάλο πλούτο, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται στα "σκαριά" περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στη συνάντηση «υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα,ενώ η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί».Χθες το απόγευμα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών μετέβησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπου συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις εξελίξεις στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Φορολογία, δικαιοσύνη και διαφθορά, ΤΑΙΠΕΔ και κόκκινα δάνεια: η ατζέντα των τεχνικών κλιμακίων
Διέρρευσε το πρόγραμμα συζητήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών και της ελληνικής πλευράς για τις αμέσως επόμενες και κρίσιμες, δύο ημέρες Δευτέρα και Τρίτη.
Share on emailShare on print

Η ατζέντα των συναντήσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών και των αρμόδιων υπουργείων θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες τα ακόλουθα θέματα:

Αύριο, Δευτέρα, ζητήματα καταπολέμησης της διαφθοράς αλλά και ζητήματα της δικαιοσύνης.
Περαιτέρω αναμένεται να τεθούν τα περί φορολογικής διοίκησης και πολιτικής.

Για την Τρίτη, 4 Αυγούστου, αναμένεται να συζητηθούν το ΤΑΙΠΕΔ καθώς και τα «κόκκινα δάνεια», τα οποία συνδέονται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

-Γενικά, καθοριστική είναι η ερχόμενη εβδομάδα για την πορεία της διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο (ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, ESM), ενώ ήδη εκφράζονται επιφυλάξεις από ευρωπαϊκές πηγές για τo πόσο επαρκή είναι τα χρονικά περιθώρια.

Η Αθήνα, που πιέζεται για εισπράξει τα 20 με 25 δισεκ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν τα 3,2 δισεκ. ευρώ, που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην ΕΚΤ αλλά και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της χώρας, θεωρεί ότι ο χρόνος είναι αρκετός.

Το κουαρτέτο πιέζει επιτακτικά για την κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία, την αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ και την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Φαίνεται πάντως να μην έχει αντίρρηση να μετατεθούν για το Οκτώβριο ή κι αργότερα οι αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου ασκεί πιέσεις για 16 προαπαιτούμενα. Εκτός από τα συνταξιοδοτικά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στα εργασιακά και το δημόσιο, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών για τους αγρότες, την απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Επίσης, ζητούν να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ ώστε να διασφαλιστεί η είσπραξη του ποσού που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline