Τρίτη 26 Μαϊου 2020  13:14:02

Πρόβλεψη Γιάννη Πανούση στη Βουλή για νέους κινδύνους πυρκαγιάς. «Θα έχουμε κύμα πυρκαγιών από τις 5 Αυγούστου (σήμερα Τετάρτη) έως τις 10 του μηνός». Οι δυσκολίες και τα προβλήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Κύριο

Οι δράστες και οι αιτίες των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Οι ελλείψεις, οι διαρκείς κίνδυνοι.Μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συζήτηση στη Βουλή. Αλήθειες αλλά και προκαταλληψεις.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ (βουλευτής Θεσσαλονίκης- ΠΟΤΑΜΙ):
Οι πυρκαγιές δεν μας προειδοποιούν ποτέ. Ξεσπούν ξαφνικά, καίνε τα πάντα και ήδη αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, σήμερα, ξέσπασε φωτιά στο Κερατσίνι σε δασική περιοχή, ενώ τα μποφόρ στην Αττική είναι ανεβασμένα.

Το ξέρουμε όλοι ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όπλο κατά των πυρκαγιών. Και όπως ξέρετε πολύ καλά, η πρόληψη έχει δύο κατευθύνσεις. Έχει τα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την προετοιμασία της κοινής γνώμης, προκειμένου να αποφεύγει ενέργειες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές. Γιατί, κακά τα ψέματα, το μεγαλύτερο μέρος προκαλείται από ανθρώπινες ενέργειες.

Όσον αφορά τα μέσα αντιμετώπισης των πυρκαγιών, αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι πραγματικά ζοφερή. Τα μισά Canadair είναι παροπλισμένα. Η προμήθεια των ανταλλακτικών τους έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Το 1/3 των μέσων που διαθέτει η Πυροσβεστική είναι γηρασμένα. Οι πρόσφατες φωτιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Λακωνία, σε Αττική, σε Σκύρο και σε άλλα σημεία της χώρας μας έδειξαν την αντιπυρική ένδεια στην οποία βρισκόμαστε φέτος το καλοκαίρι.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο φόβος όλων όσοι εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι ότι εάν ξεσπάσουν ταυτόχρονα δύο μεγάλες πυρκαγιές, δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν, γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα. Αυτήν τη στιγμή στηριζόμαστε στο φιλότιμο της Πυροσβεστικής και την επαγρύπνηση όλων όσοι εργάζονται στο ΕΣΚΕ, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο, στο ΚΕΠΠ, Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας, στο 199 και στο ΣΚΕΔ, το Συντονιστικό Κέντρο Δασών.

Από την άλλη πλευρά, οι προπαρασκευαστικές ενέργειες του Υπουργείου που προΐσταστε για την ενημέρωση της κοινής γνώμης στο ζήτημα αυτό ήταν ελλιπέστατες.

Ξέρετε καλά, κύριε Υπουργέ, το ξέρουμε όλοι μας, πότε ξεκινάει η αντιπυρική περίοδος και ξέρετε καλά τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή. Δεν είναι μόνο αυτά που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις υπηρεσίες που εποπτεύετε, την Πυροσβεστική και την Ελληνική Αστυνομία. Έχετε επίσης και την ευθύνη να συντονίσετε ακόμα και την αποψίλωση των αρχαιολογικών χώρων, ακόμα και την αποψίλωση των σιδηροδρομικών γραμμών. Έχετε όμως και την κύρια ευθύνη να ενημερώνετε διαρκώς την κοινή γνώμη, προκειμένου ο κόσμος να αποφεύγει ενέργειες που μπορεί να ανάψουν φωτιές.

Στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου ήσασταν επαναπαυμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν την εποχή εκείνη και είναι και λογικό. Συνήθως έτσι συμβαίνει. Έτσι ξεκίνησε, λοιπόν, η επικοινωνιακή πολιτική για την ενημέρωση της κοινής γνώμης χαλαρά έως ανύπαρκτα. Το κακό, όμως, είναι ότι συνεχίστηκε και τον Ιούνιο το ίδιο ανύπαρκτα, γιατί υπήρξε η ίδια επανάπαυση. Είχαμε πάλι χαμηλές θερμοκρασίες και πολλές βροχές, σπάνιο για μήνα Ιούνιο.

Οι ζέστες του Ιουλίου σταμάτησαν, όμως, αυτήν την αγρανάπαυση κι έδειξαν ακριβώς την έλλειψη στοχευμένης ενημέρωσης της κοινής γνώμης.
Στο θέμα της αντιπυρικής προστασίας είναι λίγο δύσκολο να δεχτούμε δικαιολογίες ότι δεν υπάρχουν χρήματα και ότι τα ταμεία είναι άδεια. Το ξέρουμε αυτό. Είναι μια γενική κατάσταση. Το ακούμε συνέχεια. Ωστόσο, διατίθενται κάθε χρόνο συγκεκριμένα κονδύλια, δεσμεύονται μάλλον, τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες που μπορούν0\\66δνα προκαλέσουν μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές.

Το εξάμηνο αυτό, όμως, είδαμε μεταφορές ποσών από γραμμές του προϋπολογισμού που αφορούν κύρια θέματα της ασφάλειας της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να πληρωθούν δόσεις των δανείων της χώρας, προκειμένου να καλυφθούν άλλες ανάγκες, ακόμα και μισθοί και συντάξεις. Και θέλω να ξέρω αν τα ποσά που είχαν εγγραφεί για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών σε περίπτωση πυρκαγιών βρίσκονται στη θέση τους ή έχουν μεταφερθεί αλλού.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Κυρία Βουλευτή, θα ξεκινήσω με ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το Πυροσβεστικό Σώμα, το Αρχηγείο, κάθε πυροσβέστη και εθελοντή, και το Γενικό Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, γιατί κατάφεραν μέχρι σήμερα με αυτά τα μέσα που είπατε -και που θα επανέλθω- να αντιμετωπίσουν τρακόσιες και πλέον πυρκαγιές και με ιδιαίτερη επιτυχία.
Σας θυμίζω ότι πριν από δύο, τρεις Κυριακές κάθε τρία λεπτά είχαμε μία πυρκαγιά. Θα επανέλθω για τις αιτίες.
Όμως μας αδικείτε. Δεν ξέρω τι είχε γίνει τις άλλες χρονιές. Δεν κάνω πολιτική αντιπαράθεση. Τον Μάρτιο αρχίσαμε την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Τον Μάρτιο! Είχαμε ακραία φαινόμενα το χειμώνα με κατολισθήσεις που δημιούργησαν προβλήματα στους δασικούς δρόμους.

Με το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής γυρίσαμε όλα τα νησιά, γυρίσαμε όλες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες. Μιλήσαμε με όλους τους πυροσβέστες σε όλη την Ελλάδα. Αυτά γίνονται τον Απρίλη και τον Μάιο, ακριβώς για να δούμε τις ελλείψεις, να ανεβάσουμε το ηθικό τους και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας από αυτούς που τρέχουν στις φωτιές δεν μας έβαλε θέματα ούτε στολής ούτε εξοπλισμού ούτε αναδρομικών. Αυτό δείχνει και το υψηλό φρόνημα και το μεράκι –θέλετε να πείτε-, το φιλότιμο –όπως θέλετε πείτε το.

Βγάλαμε την πληρέστερη εγκύκλιο και πολύ νωρίς, γιατί πολλοί περιφερειάρχες και δήμαρχοι ήταν νεοεκλεγέντες και δεν ήξεραν ακριβώς πώς να λειτουργήσουν.
Κυκλοφορούν όλα τα πυροσβεστικά περιπολικά, τα επερχόμενα περίπολα, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Αστυνομία συμβάλλουν, έχουμε όλα τα πυροφυλάκια με πεζοπόρα τμήματα γύρω-γύρω από την Αθήνα.

Πράγματι, ο στόλος είναι και γερασμένος και μικρός. Προσπαθήσαμε να βρούμε τα αεροπλάνα και από αλλού και από τη Canadair και με leasing και με άλλους τρόπους.

Εναέριος στόλος: Δέκα «215», έναντι δώδεκα που είναι η δύναμη, πέντε «415» έναντι επτά, δεκαεπτά μικρά που λέμε, τα «PZL» έναντι δεκαεννιά, πέντε ελικόπτερα, τα δύο είναι Super Puma, δέκα μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα, τρία βαρέως τύπου και επτά μεσαίου τύπου.

Είχαμε τις πυρκαγιές και είχαμε ήδη ενημερώσει Ιταλία και Γαλλία με έγγραφό μου τον Απρίλιο ότι σε περίπτωση που θα έχουμε πρόβλημα, παρόλο που δεν προβλέπεται αυτό στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, να μας έχουν υπ' όψιν τους. Και μόλις εμφανίστηκε το πρόβλημα, ζητήσαμε να έρθουν –και ήρθαν- δύο «415» και ένα αναγνωριστικό με δεκαεξαμελές πλήρωμα, γαλλικά Canadair, που επιχείρησαν στη Ζάκυνθο, στην Αργολίδα και έκλεισαν λίγο τη Νεάπολη.
Θέλω να σας πω ότι 10% με 15% είναι τα φυσικά αίτια. Ως τώρα έχουμε ΔΕΗ, χωματερές, ΟΣΕ, δηλαδή γραμμές που φτιάχνανε, ξυλοκόπους και μελισσουργούς. Τέσσερις, πέντε είναι οι ύποπτες περιπτώσεις –Μαλακάσα, Ζάκυνθος και κάποια άλλα μέρη- όπου εκεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής ασχολείται.

Θα επανέρθω για την πρόληψη, γιατί συμφωνώ απόλυτα για τα μέσα της καταστολής. Βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στον Καναδά, χώρες που έχουν άπειρα μέσα. Και όμως οι πυρκαγιές τούς ξεπερνάνε. Εμάς αυτήν τη στιγμή δεν μας έχουν ξεπεράσει.
Ελπίζω και το νέο κύμα που αναμένεται 5 με 10 Αυγούστου, σύμφωνα με τα καιρικά φαινόμενα από μεθαύριο, να είναι τέτοιο που στην πηγή να το σταματάμε.
Χθες που συζητάμε, τριάντα τέσσερις πυρκαγιές έγιναν. Τις σταματήσαμε στην πηγή. Και αυτή είναι σημαντική επιτυχία στη λογική της πρόληψης και θα επανέλθω.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΤΑΧΙΑΟΥ: Προφανώς έχουμε σταθεί τυχεροί μέχρι στιγμής. Κάπως έτσι φαίνεται πως είναι η κατάσταση για να συνοψιστεί.
Ωστόσο, δεν πήρα σαφείς απαντήσεις. Έχει καθυστερήσει ή όχι η προμήθεια των ανταλλακτικών των Canadair φέτος; Γιατί είπατε ότι είναι δεκαεπτά αντί για δεκαεννιά, αποφεύγοντας να διευκρινίσετε πόσα ακριβώς μπορούν να λειτουργήσουν, πόσα είναι παροπλισμένα και τι ακριβώς συμβαίνει.

Δηλαδή, δώσατε τα νούμερα, αλλά δεν μας είπατε ότι αυτά τα αεροπλάνα που σας λέω μπορούν και πετάνε. Τα ελικόπτερα επίσης μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Πολλά απ' αυτά είναι παροπλισμένα. Έχει γραφτεί και στα ρεπορτάζ. Είναι κάτι που γνωρίζουμε. Πιστεύω ότι θα το πείτε τώρα, αν επανέλθετε. Αυτό όμως δεν προκαλεί προβλήματα στις περιπτώσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών; Υπήρξε ή δεν υπήρξε πρόβλημα επάρκειας μέσων τώρα που είχαμε ταυτόχρονα τις πυρκαγιές αυτές στη Λακωνία, τη Νεάπολη, την Αττική, τις δύο μεγάλες πυρκαγιές, στη Σκύρο κλπ;

Στηριζόμαστε στο φιλότιμο των ανθρώπων και έχετε απόλυτο δίκιο. Υπάρχει αυτό το φιλότιμο. Δεν αμφιβάλω καθόλου ότι πήγατε και κάνατε την έρευνά σας. Το ζήτημα των κατολισθήσεων βέβαια δεν έχει να κάνει με την αντιπυρική περίοδο, αν δεν κάνω λάθος. Είχαμε και στη γειτονιά μου, τη Χαλκιδική, κατολισθήσεις που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα.

Βρισκόμαστε στο μέσον του καλοκαιριού. Και εσείς γνωρίζετε, το είπατε και από μόνος σας, ότι έχουμε ακόμα πολύ μέλλον και μπορούν να ανάψουν πυρκαγιές. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να εκδηλωθούν πυρκαγιές. Άρα, λοιπόν, η ενημέρωση της κοινής γνώμης δεν θα έπρεπε να γίνεται; Αυτήν τη στιγμή είναι ανύπαρκτη. Μας δώσατε και τα αίτια. Ίσως θα έπρεπε να το πάρουμε πολύ πιο σοβαρά αυτό το πράγμα. Φαίνεται σα να έχουν αδρανήσει τα πάντα. Έχει αδρανήσει η ομάδα ΗΡΑΚΛΗΣ της ΕΛΑΣ που ήταν επιφορτισμένη με την επόπτευση των δασών σε περιόδους υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών. Τη στιγμή που στην Αττική επικρατούσαν εξαιρετικά δυνατοί άνεμοι στις προηγούμενες πυρκαγιές τις κινητοποιήσατε τις δυνάμεις αυτές;

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιούσε για κίνδυνο πυρκαγιάς. Κινητοποιήθηκαν όμως οι άνθρωποι αυτοί που πάντοτε τρέχουν; Η κοινή γνώμη ενημερώθηκε να αποφύγει ενέργειες; Όχι. Αντίθετα όμως ακούσαμε πάλι κάποιες φωνές περί «ασύμμετρων απειλών» και όχι μόνο από εσάς. Το ακούσαμε και από την περιφερειάρχη Αττικής, την κ. Δούρου, που μίλαγε για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού. Υπήρχε όλη αυτή η ρητορική από εκείνη την πλευρά. Την ίδια στιγμή όμως οι πολύ ικανές ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έκαναν κατευθείαν τη δουλειά τους. Συνέλαβαν δυο μελισσοκόμους οι οποίοι ήταν και οι υπεύθυνοι για τις πυρκαγιές αυτές.

Επίσης, ενώ φυσούσαν τρομερά δυνατοί άνεμοι στο Αιγαίο και την Αττική, δεν προβήκατε σε προληπτικές ενέργειες. Δεν αποκλείσατε την πρόσβαση στα δάση και κυρίως τα περιαστικά όπως του Υμηττού. Δεν κινητοποιήσατε τις αστυνομικές δυνάμεις για να ελέγχουν την εφαρμογή κάποιων απαγορεύσεων. Δεν κάνατε καμία ουσιαστική ενέργεια δυνατής ενημέρωσης του κοινού, πώς να αποφεύγει να ανάβει φωτιές στην ύπαιθρο, να μην πετά αναμμένα τσιγάρα. Είναι αυτά που κάθε χρόνο τα βλέπουμε να επανέρχονται απειλητικά.

Θα θέλαμε μια σωστή και με ειλικρίνεια ενημέρωση του κοινού. Η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα επιτελούν ένα σοβαρό και υπεύθυνο έργο. Επίσης, δεν απαντήσατε καθόλου για το ζήτημα των χρημάτων, κατά πόσον προκειμένου να έχουν και τα μέσα να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν τα κονδύλια διαθέσιμα. Είναι ένα ενδιαφέρον σημείο, στο οποίο ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, θα περίμενα μια απάντηση για να ξέρουμε ακριβώς τι μας γίνεται. Θα περιμένω.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΟΥΣΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης): Μας αδικείτε. Και θα δείτε γιατί μας αδικείτε.
Προμήθειες. Οι προμήθειες πάνε μέσα από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Οι διαγωνισμοί είναι άγονοι, δεν τελεσφορούν ή αργούν. Προσπαθούμε να το απεμπλέξουμε.

Χρήματα. Κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας: 18.400.000 ευρώ. Προληπτικός καθαρισμός, συντήρηση και βελτίωση δασικού δικτύου, που έχει μεγάλη σημασία, διότι οι κατολισθήσεις απαγορεύουν την πρόσβαση, άρα δεν μπορείς να πας.
Ενίσχυση εθελοντικών δράσεων στους ΟΤΑ, εξοπλισμός, βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι.
Λειτουργικά έξοδα: καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κλπ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού: 53.000.000. Είναι 10.000.000 λιγότερα απ' όσα μας χρειάζονται. Τα 17.000.000 είναι συνολικά για τη μίσθωση των δέκα ελικοπτέρων δασοπυρόσβεσης.
Εκεί όμως που μας αδικείτε πάρα πολύ είναι η ενημέρωση. Ακούστε.

Έχει εκδοθεί ενημερωτικό μονόφυλλο για τις δασικές πυρκαγιές σε 900.000 αντίτυπα. Έχουν σταλεί παντού. Στα matrix των εθνικών οδών θα τα δείτε. Έκδοση τηλεοπτικού σποτ. Το παίζουν τα κανάλια.
Ηλεκτρονικά φυλλάδια: έντυπο «Ξέρεις πώς να προστατευθείς».

Ενημερωτική επιστολή στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και ο Γενικός Γραμματέας πήγαν στον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησαν τις Κυριακές στις εκκλησίες να λένε στο κήρυγμα «προσέξτε τις πυρκαγιές». Αυτά γίνονται τον Απρίλιο, τον Μάιο, όχι τώρα με τις πυρκαγιές.

Έχουμε βάλει αφίσες σε όλα τα πλοία, στις ακτοπλοϊκές εταιρείες, έχουμε βάλει προβολή στις οθόνες των πλοίων, ενημερωτικές ομιλίες αξιωματικών του Πυροσβεστικού στα σχολεία. Έχουμε κάνει τα πάντα. Δεν είναι μόνο τύχη, είναι ορθολογικός καταμερισμός των δυνάμεων, κατανομή. Αν τα βάλεις όλα σε ένα σημείο και όπως είπατε γίνουν πέντε πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, δεν θα προλάβεις τίποτα. Ο τρόπος που κατανέμουμε τις δυνάμεις είναι σημαντικός.

Ξέρετε κάτι όμως; Εκεί που μας αδικήσατε ιδιαίτερα είναι για το θέμα της απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων. Μαζί με τζιπ του στρατού η Αστυνομία τα βράδια έκλεινε τα πάντα, εξ ου και δεν είχαμε άλλα φαινόμενα. Δηλαδή, όταν είχαμε στον Βύρωνα την πυρκαγιά, δεν συνέβη τίποτα στα περιαστικά δάση, διότι τα φυλάμε συνέχεια και η Αστυνομία και ο Στρατός. Τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και αυτοί τρέχουν και οι Δήμοι τρέχουν. Όχι πάντα με επιτυχία και όχι πάντα όλοι. Αλλά δεν έχουμε αφήσει τίποτα που να μην κάνουμε πραγματικά και θα χαρώ να δοθούν και νέες ιδέες.

Η Πολιτική Προστασία, αγαπητή συνάδελφε, σημαίνει πολιτική συναίνεση, σημαίνει συνέργεια και σημαίνει και συνευθύνη με όσα περνάει η χώρα μας και με όσα μέσα διαθέτουμε. Θέλω να ελπίζω ότι θα περάσουμε αυτήν την αντιπυρική περίοδο ομαλά, αποτελεσματικά. Εγώ είμαι τις περισσότερες φορές στο Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο Γενικός Γραμματέας κοιμάται εκεί, ο κ. Μαυρόπουλος. Ο Αρχηγός μαζί μου γυρνάει όλες τις περιοχές. Νομίζω ότι θα πάμε καλά.

Τώρα σε αυτό που έχετε δίκαιο είναι ότι αν όλα πάνε καλά για τη χώρα μας -και όχι μόνο στο αντιπυρικό- τον Οκτώβριο πρέπει να σχεδιάσει μια άλλη πολιτική πια, άλλη πολιτική για όλα αυτό που λέγεται Πυροσβεστικό Σώμα, δασοπυρόσβεση, προστασία των δασών, του φυσικού και ιστορικού πλούτου της χώρας.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline