Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:55:52

Ισπανία: Ανεβαίνουν οι συντηρητικοί του Ραχόι, πέφτουν διαρκώς οι Podemos. Έχουν χάσει τη μισή τους λαϊκή δύναμη από πέρυσι. Κύριο

Σύμφωνα με πολικούς παρατηρητές πληρώνουν τα δικά τους πολιτικά λάθη (μετά τις δημαρχίες στις μεγάλες πόλεις, όπου δεν πρόσφεραν τίποτα ανανεωτικό) αλλά και σον αρνητικό αντίκτυπο από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την κυβερνητική του αποτυχία αλλά και τον ιδεολογικό και πολιτικό συμβιβασμό Τσίπρα με την υπογραφή του Τρίτου Μνημονίου.

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αυξάνει το προβάδισμά του στην πρόθεση ψήφου μερικούς μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ ο σχηματισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos υποχωρεί, δείχνει δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.
Σύμφωνα με την έρευνα του κυβερνητικού Κέντρου Κοινωνιολογικών Ερευνών (CIS), το PP συγκεντρώνει 28,2% της πρόθεσης ψήφου, μεγαλώνοντας την απόσταση που το χωρίζει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), παραδοσιακό αντίπαλό του, που συγκεντρώνει 24,9%.

Η προηγούμενη δημοσκόπηση του CIS διενεργήθηκε τον Απρίλιο και έδινε στο PP ποσοστό 25,6% και 24,3% στο PSOE.

Το Podemos παραμένει τρίτο κόμμα στην Ισπανία, πλέον όμως δεν εξασφαλίζει περισσότερο από το 15,7% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 16,5% τον Απρίλιο. Τον Ιανουάριο το Podemos συγκέντρωνε το 23,9%, ξεπερνώντας ακόμη και το PSOE που συγκέντρωνε 22,2%.

Οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos, τέταρτης πολιτικής δύναμης στην Ισπανία, χάνουν επίσης έδαφος στην πιο πρόσφατη έρευνα της κοινής γνώμης, με 11,1% στις προθέσεις ψήφου, έναντι 13,8% τον Απρίλιο.

Η ανεργία παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ισπανών. Το 78% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ανησυχεί για την ανεργία και το 43,7% για τη διαφθορά και τις απάτες. Τα σκάνδαλα διαφθοράς που αγγίζουν όλη την πολιτική τάξη, αλλά κυρίως το κυβερνών κόμμα, αποτελούν σχεδόν καθημερινά πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ισπανία, το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από εκείνο της Ελλάδας, φθάνει το 22,37%.
Η επόμενη δημοσκόπηση του CIS, που αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ισπανία, αναμένεται να διεξαχθεί τον Οκτώβριο. Η ημερομηνία των εκλογών δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, αναμένεται όμως ότι θα προκηρυχθούν για τον Νοέμβριο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline