Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020  09:27:48

Εξακολουθεί να παραμένει μικρόψυχη και βλακώδης η στάση του ΥΠΠΟ- ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στo «δεξιό εύρημα της Αμφίπολης». Οργή και αγανάκτηση στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών και της Μακεδονίας. Κύριο

Η δόλια πολεμική και η μεθόδευση της από το υπουργείο Πολιτισμού και ανώτερα στελέχη, κατά της εθνικής σημασίας του μνημείου αλλά και της διακεκριμένης αρχαιολόγου κ.Περιστέρη.


Ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κώστας Μελίτος, μιλάει για «στοχοποίηση» της ανασκαφής και προειδοποιεί πως «θα μας βρουν δυναμικά απέναντί τους όσοι προσπαθούν να την απαξιώσουν». Στο ίδιος μήκος κύματος, η τοπική κοινωνία εμφανίζεται εξαγριωμένη «με τα παιγνίδια των αρχαιολόγων» και υψώνει ασπίδα προστασίας στο αρχαιολογικό εύρημα, που έκανε γνωστό τον τόπο τους στα πέρατα του κόσμου.

Ενα χρόνο μετά την αποκάλυψή του, ο τάφος της Αμφίπολης έχει περιπέσει στη δίνη διαμάχης αρχαιολόγων με κίνδυνο, όπως φοβούνται οι ντόπιοι που τον βλέπουν ως μελλοντικό πόλο έλξης τουριστών, να απαξιωθεί. Τα πρώτα γενέθλιά του «γιορτάστηκαν» με «κεράκι» τη διαρροή πορίσματος που συνέταξε για λογαριασμό του υπουργείου Πολιτισμού ομάδα αρχαιολόγων, μέλη της οποίας εξαρχής ανήκαν στους πολέμιους της κ. Περιστέρη. Με αυτό επιχειρείται η αποδόμηση των συμπερασμάτων τής έχουσας την ευθύνη της ανασκαφής αρχαιολόγου, που θέλουν τον τάφο μακεδονικό, ανήκοντα σε σπουδαίο πρόσωπο της εποχής, και γίνεται λόγος για ταφικό μνημείο των «ύστερων ελληνιστικών χρόνων».

Στην κόντρα των αρχαιολόγων ενεπλάκη ανοιχτά και το υπουργείο Πολιτισμού, που με επίσημη ανακοίνωσή του «καρφώνει» την αρχαιολογική ομάδα της κ. Περιστέρη υποστηρίζοντας ότι «στην περίπτωση του ταφικού μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης επιβλήθηκαν πρακτικές ταχείας αποκάλυψης χάριν της ειδησεογραφικής κάλυψης της ανασκαφικής διαδικασίας σε συμπιεσμένο τηλεοπτικό χρόνο»! Σκληρή ήταν η απάντηση της ίδιας της κ. Περιστέρη, η οποία σε δήλωσή της, αλλά και στη συνέντευξή της στην «Κ», αντικρούει τους ισχυρισμούς και δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει και νέα στοιχεία που τεκμηριώνουν την επιστημονική της εκτίμηση πως ο τάφος έγινε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, στην εποχή δηλαδή της μακεδονικής δυναστείας.

Οι άνθρωποι στην Αμφίπολη εξέλαβαν ως «πισώπλατη μαχαιριά» την όλη επιχείρηση «αποδόμησης της ανασκαφής», και μάλιστα κάποιοι σπεύδουν να πολιτικοποιήσουν το θέμα. Θεωρούν πως εάν δεν επιταχυνθούν οι εργασίες ώστε να καταστεί επισκέψιμο το «αρχαιολογικό κόσμημα» και δεν σταματήσει ο «πόλεμος» των αρχαιολόγων, κινδυνεύουν να ενταφιαστούν στα μπάζα του τύμβου του Καστά τα όνειρά τους για τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής με επίκεντρο τις αρχαιότητες και πρωτίστως τον τάφο με τις Καρυάτιδες, τις σφίγγες, το ψηφιδωτό της αρπαγής της Περσεφόνης.

«Απαιτούμε σεβασμό στο μνημείο και συνιστούμε υπομονή, ας μη βιάζονται, η ανασκαφή θα δικαιωθεί», λέει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αμφίπολης, Αλέξανδρος Κοχλιαρίδης, που είναι αρχιφύλακας στο αρχαιολογικό μουσείο και στην ανασκαφή του Καστά, στην οποία δραστηριοποιείται από την εποχή του Λαζαρίδη. «Η κυβέρνηση αν συνεχίσει να απαξιώνει τον τάφο θα ψάχνει στα χωριά μας να βρει την ψήφο της», μας λέει ένας κάτοικος του Ροδολίβους.

Αύξηση επισκεπτών

Κόσμος πολύς εξακολουθεί να συρρέει στην Αμφίπολη ακόμη και σήμερα, μολονότι οι προβολείς της δημοσιότητας έχουν πάψει να λούζουν τον τύμβο και το εκπληκτικό λιοντάρι στην όχθη του Στρυμόνα. Οι επισκέψεις στο μουσείο, αναφέρει ο κ. Κοχλιαρίδης, έχουν αυξηθεί 100% από πέρυσι. «Περνάνε πολλοί τουρίστες, καθημερινά τώρα το καλοκαίρι στέλνω στο μουσείο και στον τύμβο του Καστά περισσότερους από πεντακόσιους τουρίστες. Ολοι ρωτούν γιατί ο τάφος δεν έγινε ακόμη επισκέψιμος», μας λέει ένας μικροπωλητής από το Οφρύνιο της Καβάλας, ο Γιώργος Καραβίδας, ο οποίος έχει στήσει πάγκο και πουλάει ελιές Καλαμάτας και Χαλκιδικής μπροστά στο μαρμάρινο λιοντάρι.

«Εχουμε τεράστια αύξηση της επισκεψιμότητας, αποκτήσαμε αναγνωρισιμότητα, έμαθε όλη η Ελλάδα και όλος ο πλανήτης πού είναι η Αμφίπολη. Πρακτικά όμως τα οφέλη είναι ελάχιστα μέχρι τώρα και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι εργασίες έχουν διακοπεί και δεν έχει αναδειχθεί το μνημείο», τονίζει ο δήμαρχος.

«Περιμένουμε τις μελέτες»

Τι γίνεται σε επίπεδο ανασκαφής σήμερα στον τύμβο Καστά; «Περιμένουμε το συντομότερο δυνατό τις μελέτες συντήρησης και στερέωσης, που εκπονεί το υπουργείο Πολιτισμού, για να προχωρήσουμε στις αναγκαίες εργασίες. Προέχει η προστασία του μνημείου πριν από την έλευση του χειμώνα. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι μπορεί να δώσει η επόμενη ανασκαφική περίοδος», είπε στην «Κ» η κ. Περιστέρη.

Ο δήμαρχος μιλάει για «τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις» στην ανάθεση και παραλαβή μελετών. «Τηρούμε στάση αναμονής λόγω των γενικότερων δυσμενών συνθηκών με την ελπίδα ότι τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου θα τηρηθούν και δεν θα αναγκαστούμε ως δημοτική αρχή να ζητήσουμε τη διαχείριση και εκτέλεση των εργασιών με στόχο την προστασία και ανάδειξη του μνημείου», δηλώνει.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «μετά σειρά συσκέψεων στην κεντρική υπηρεσία, υπό τον γενικό συντονισμό της αν. γενικής γραμματέως, προς το παρόν έχει εγκριθεί και βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος συνολικό ποσόν 200.000 ευρώ για επείγουσες μελέτες και έργα, ποσό που έχει αρχίσει να εκταμιεύεται σταδιακά, μετά την άρση της αδυναμίας πληρωμών κατά το αμέσως προηγούμενο διάστημα». Για την τοπική κοινωνία αυτό που προέχει είναι τώρα η προστασία του μνημείου.

Η ΜΙΚΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Το μνημείο στην Αμφίπολη γίνεται πάλι αντικείμενο νέας αντιπαράθεσης. «Στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τρώμε τις σάρκες μας», λέει η κ. Περιστέρη και αναγκάζεται τελικά, μετά μεγάλη υπομονή και καλή πίστη, να υπερασπισθεί το σπουδαίο μακεδονικό μνημείο, την σπουδαία ανασκαφή και τους συνεργάτες της.

Επιμένει η αρχαιολόγος κ. Κατερίνα Περιστέρη ότι ο τάφος που έφερε στο φως στην ανασκαφή της Αμφίπολης είναι μακεδονικός του τελευταίου τετάρτου του 4ου αιώνα π.Χ., μιλώντας προχθές στην «Κ», και θεωρεί αβάσιμα τα περί διαφορετικής χρονολόγησης του μνημείου από συναδέλφους της, υποστηρίζοντας πως οι εκτιμήσεις τους στηρίζονται σε φωτογραφική υλικό ή ημίωρες επισκέψεις στον τάφο.

– Τι ακριβώς έγινε με το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου;

– Κατ' αρχάς δεν είχε οριστεί επιτροπή. Στις 30 Μαΐου ήρθε στην Αμφίπολη η αναπληρώτρια γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μ. Βλαζάκη, μαζί με τις συναδέλφους κ. Α. Κοτταρίδη και κ. Π. Βελένη με τον άνδρα της, στο πλαίσιο μιας εντελώς φιλικής επίσκεψης. Τους ξενάγησα και στο μουσείο και στον τάφο, μετά πήγαμε για φαγητό και έφυγαν. Αυτό ήταν, μια φιλική παρέα που είδε για μισή ώρα τον τάφο και αποχώρησε...

– Είχατε ενημερωθεί για την έλευσή τους, σας ζητήθηκε να τους διευκολύνετε;

– Την ίδια ημέρα το πρωί μού τηλεφώνησε η κ. Μ. Βλαζάκη και μου είπε ότι έρχεται στην Αμφίπολη, και όταν έφτασε, είδα με έκπληξη τις κυρίες Α. Κοταρίδη και Π. Βελένη, οι οποίες στο παρελθόν με επέκριναν για το ανασκαφικό μου έργο με συνεντεύξεις και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν εμφανίστηκαν ως επιτροπή που θα αποφαινόταν για το έργο μου. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να διοριστούν ως μέλη μιας επιτροπής ειδικών που θα αποφαίνονταν για τον Τύμβο Καστά άτομα τα οποία ανήκαν στους σφοδρούς επικριτές μου και μάλιστα είχαν κατ' επανάληψιν εκφράσει δημοσίως τις απόψεις τους; Και φυσικά δεν μου είπαν κάτι τέτοιο.

– Σας εξέπληξε το πόρισμα της «φιλικής παρέας», όπως τη χαρακτηρίσατε;

– Μόνο στο σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Αυγής» είδα έκπληκτη να γίνεται λόγος για επιτροπή και πόρισμα και να γράφονται ψεύδη και ανακρίβειες. Για τον λόγο αυτό εξάλλου αναγκάστηκα για πρώτη φορά να απαντήσω στους επικριτές μου για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι εκπεφρασμένη γνώμη και άποψη δικαιούται να έχει μόνο ο ανασκαφέας και όχι ο ασκών τηλεαρχαιολογία. Αρχαιολογία εκ του μακρόθεν δεν υπάρχει.

– Εχετε καινούργια στοιχεία που να ενισχύουν τα συμπεράσματά σας; Σκοπεύετε να τα εμφανίσετε άμεσα;

– Τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, καινούργια και παλιά, θα παρουσιαστούν επίσημα λίαν συντόμως. Αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι η ανασκαφή πραγματοποιήθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θεωρείτε τυχαίο το γεγονός ότι βραβεύεται στην Ιταλία τον ερχόμενο Οκτώβριο με το «Διεθνές βραβείο αρχαιολογικής ανακάλυψης»; Ατυχώς, στην Ελλάδα έχουμε την τάση να τρώμε τις σάρκες μας. Προσωπικά ασχολούμαι με το ανασκαφικό έργο μου και χαρίζω στους επικριτές μου τη χολή και τη μικροπρέπειά τους. Ο χρόνος και τα ευρήματα θα με δικαιώσουν.

– Είναι θέμα επιστημονικής διαμάχης αυτός ο θόρυβος ή μήπως ανιχνεύετε και πολιτικές προεκτάσεις;

– Τις πολιτικές προεκτάσεις δεν τις έδωσα εγώ σε καμία περίπτωση. Το Μνημείο του Καστά είναι μοναδικό και οικουμενικό. Δεν έχει σχέση με κόμματα και πολιτικές σκοπιμότητες. Εύχομαι να το αντιληφθούν κυβερνώντες και μη και να πάψουν να εκμεταλλεύονται την ανασκαφή και τα ευρήματά της για λογαριασμό τους. Αυτό για το οποίο θα έπρεπε να πασχίζουν είναι να ολοκληρωθεί η ανασκαφική έρευνα του τύμβου και να γίνει το μνημείο άμεσα επισκέψιμο.

– Ωστόσο ο τέως πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έδωσε πέρυσι τέτοιες μέρες, κατά την επίσκεψή του στον τύμβο, τον τόνο της επικοινωνιακής πολιτικής, με τη δήλωσή του ότι η γη της Μακεδονίας «κρύβει εκπλήξεις».

– Ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι η γη της Μακεδονίας κρύβει εκπλήξεις; Το γεγονός ότι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη ως υπουργός Πολιτισμού είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, επισκέπτεται μια αρχαιολογική ανασκαφή δεν μπορεί να αποβαίνει σε βάρος του μνημείου. Ο πολιτισμός οφείλει να είναι πάνω απ' όλα. Μακάρι και ο νυν πρωθυπουργός να έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον και να επισκεπτόταν την Αμφίπολη ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη.

– Επιμένετε, παρά τον «πόλεμο» μερίδας συναδέλφων σας.

– Δεν με αφορά ο πόλεμος οιουδήποτε. Δικό τους θέμα οι μικρότητες και οι άστοχες επιθέσεις. Εγώ συνεχίζω νηφάλια το τεράστιας σημασίας έργο που έχω να διεκπεραιώσω.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline