Δευτέρα 25 Μαϊου 2020  16:12:52

Η άφρων τακτική της Τασίας και των ανοικτών θυρών. Γέμισε ο Ελαιώνας, χωρίς τους πραγματικούς πρόσφυγες και θύματα πολέμου στη Συρία. Φιλοξενεί περίπου 700 πρόσφυγες, το 90% από το Αφγανιστάν, που δεν έχουν τέτοιο δικαίωμα ως απλοί μετανάστες. Κύριο

Προσωρινά μόνο και πρόχειρα, μεταφέρθηκαν οι αυθεντικοί πρόσφυγες από το Πεδίο του Αρεως, αλλά σύντομα μετακινήθηκαν προς χώρες της Ευρώπης τη θέση τους μπήκαν ανεξέλεγκτα απλοί μετανάστες, χωρίς χαρτιά, χωρίς δικαιώματα, χωρίς δυνατότητα για μετακίνηση σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Το Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα έχει ήδη γεμίσει, λιγότερο από έναν μήνα αφότου άρχισε να λειτουργεί. Αρχικά φιλοξενούσε 250 αφγανούς πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί από το Πεδίον του Αρεως. Σήμερα φιλοξενεί περίπου 700 πρόσφυγες, το 90% από το Αφγανιστάν. Μεγάλη αλλαγή και σκάνδαλο.

«Το Βήμα» βρέθηκε στον χώρο την ώρα που γινόταν η διανομή του πρωινού. Οι περισσότεροι πρόσφυγες περίμεναν στην ουρά για να πάρουν το φαγητό τους. Τα πιο νεαρής ηλικίας άτομα ήταν συγκεντρωμένα όλα μαζί.

Εξοδος για Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη

Ο 17χρονος Σατό, από τους λίγους που μιλούν αγγλικά, λέει στο «Βήμα» ότι ήρθε στην Ελλάδα με τον αδελφό του και τις δύο αδελφές του. Οι γονείς τους έμειναν στο Αφγανιστάν. Έχουν επικοινωνήσει μαζί τους λίγες φορές από τότε που έφυγαν. Η τελευταία ήταν πριν από 15 ημέρες και ανησυχούν για εκείνους. Ήρθαν στην Ελλάδα μόλις το βράδυ της Τρίτης. Εγκαταστάθηκαν αμέσως στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

Ο Σατό δηλώνει ικανοποιημένος με τις συνθήκες φιλοξενίας. Το μόνο που γνωρίζει από την Αθήνα είναι αυτό το κέντρο, καθώς δεν έχει κάνει ούτε μία βόλτα στην πόλη. Στόχος του νεαρού Αφγανού και της οικογένειάς του όμως δεν είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα, αντίθετα, επιθυμούν να φύγουν άμεσα. Δεν είναι σίγουροι για το πού θέλουν να πάνε - πιθανόν στη Γερμανία. Αυτό που τους ενδιαφέρει πάντως είναι να φύγουν οπωσδήποτε από την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

Φεύγουν όσοι έχουν χρήματα

Στο κέντρο φιλοξενίας παρουσιάζεται κινητικότητα. Οι περισσότεροι από όσους διαμένουν εκεί φεύγουν ύστερα από λίγες ημέρες. Ελάχιστοι παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα και αυτοί επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φύγουν.
Η είσοδος στο Κέντρο Φιλοξενίας δεν επιτρέπεται στον οποιοδήποτε. Δεδομένης της κατάστασης, οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς. Στη λειτουργία του βοηθούν πολλές ΜΚΟ που συνδράμουν στη διανομή του φαγητού, στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διερμηνέων και γενικότερα στην εξασφάλιση καλύτερης δυνατής διαβίωσης. Η συμβολή τους στη λειτουργία του κέντρου είναι σημαντική. Οι εθελοντές των ΜΚΟ αναπτύσσουν προσωπικές σχέσεις με τους πρόσφυγες. Στο κέντρο παρέχονται υπηρεσίες βασικής ιατρικής περίθαλψης. Οταν ένας εκ των παραμενόντων χρειάζεται περισσότερη ιατρική φροντίδα, πηγαίνει σε δημόσιο νοσοκομείο κατόπιν συνεννόησης των υπευθύνων.

Την ώρα που έμπαινε «Το Βήμα» στο Κέντρο Φιλοξενίας, μια οικογένεια προσφύγων ετοιμαζόταν να βγει για να μεταβεί σε κάποιο νοσοκομείο προκειμένου να εξεταστεί η γυναίκα για οφθαλμολογικό πρόβλημα. Μαζί τους ήταν τα δύο μικρά παιδιά τους, τα οποία έπαιζαν. Είχαν κανονίσει να τους συνοδεύσει μια άλλη πρόσφυγας που γνώριζαν. Δεν μπορούσαν όμως να τη βρουν από το πρωί και την έψαχναν μαζί με μέλη ΜΚΟ. Κοίταξαν στα χαρτιά καταγραφής εξόδου και εισόδου, ρώτησαν συγγενείς της και πληροφορήθηκαν πως το προηγούμενο βράδυ έφυγε οριστικά με κάποια μέλη της οικογένειάς της.

Ελεγχος στην είσοδο - έξοδο

To «Βήμα» επισκέφθηκε το Κέντρο Φιλοξενίας την Τετάρτη. Εκείνη την ώρα κάποιοι πρόσφυγες έφευγαν για βόλτα και ενημέρωναν τους υπεύθυνους για την έξοδό τους. Το κέντρο είναι ανοιχτό και οι πρόσφυγες που διαμένουν σε αυτό μπορούν να βγαίνουν και να επιστρέφουν όποτε επιθυμούν. Η είσοδος και η έξοδός τους ελέγχονται απόλυτα. Στην πύλη βρίσκονται υπεύθυνοι που καταγράφουν την κινητικότητα των προσφύγων είτε πρόκειται για απλή έξοδό τους είτε για οριστική αποχώρηση.

Αρκετοί πρόσφυγες, ωστόσο, μας δήλωσαν ότι δεν βγαίνουν επειδή δεν έχουν χρήματα. Κατά τους υπεύθυνους, το μεσημέρι βρίσκεται εκεί το 1/3 των προσφύγων, διότι οι υπόλοιποι είναι έξω. Οσα παιδιά μένουν εκεί πάντως μπορούν να απασχοληθούν στον παιδότοπο, όπου οργανώνονται δραστηριότητες για αυτά.

Μια νεαρή πρόσφυγας είπε στο «Βήμα» ότι αν και η οικογένειά της δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποια ακριβώς χώρα της Ευρώπης θέλει να εγκατασταθεί, επιθυμεί να φύγει από την Ελλάδα. Σκέφτονται να πάνε σε κάποια χώρα του Βορρά, όπως στη Γερμανία, στη Σουηδία ή στη Νορβηγία.
Ολοι οι πρόσφυγες που είδε «Το Βήμα» δήλωσαν ότι προτεραιότητά τους είναι να πάνε σε κάποια χώρα της Δυτικής Ευρώπης και πως δεν σκέπτονται καν να παραμείνουν στην Ελλάδα, παρά τις αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας στον Ελαιώνα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline