Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  14:13:18

Ετοιμάζεται η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία

Τη στρατιωτική επέμβαση της Γαλλίας στη Συρίας εντός των επόμενων εβδομάδων, προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν.

Την ίδια ώρα, ενώ ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς τονίζει την ανάγκη μίας συμφωνίας «που θα γυρίσει οριστικά σελίδα στα εγκλήματα» του σύρου προέδρου, ο Μπασάρ αλ Άσαντ επαναλαμβάνει ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί.

Η Γαλλία, η οποία μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, πραγματοποιεί αναγνωριστικές πτήσεις στη Συρία από την προηγούμενη εβδομάδα, με σκοπό να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις θέσεις της οργάνωσης.

Ο Λε Ντριάν επιβεβαίωσε τα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης στη Συρία κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοσταθμό France Inter. Απέφυγε ωστόσο να μπει σε περαιτέρω λεπτομέρειες, «για λόγους στρατηγικής» όπως εξήγησε.

«Όταν θα έχουμε καλά προσδιορισμένους στόχους, θα πραγματοποιήσουμε τις αεροπορικές επιδρομές που πρέπει εναντίον του εχθρού, που είναι το Ισλαμικό Κράτος και το οποίο μας απειλεί», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Άμυνας για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι η παρουσία των τζιχαντιστών στη Συρία έχει αυξηθεί με ταχύτατους ρυθμούς τους τελευταίους μήνες.

Την Τρίτη, ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς μίλησε για «άσκηση αυτοάμυνας» θέλοντας να εξηγήσει την απόφαση της Γαλλίας να παρέμβει στρατιωτικά στη Συρία.

Αν και τόνισε την «αναγκαιότητα» των αεροπορικών επιδρομών, ο Βαλς αναγνώρισε ότι θα συμβάλουν στην ενίσχυση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Σύμφωνα με τον γάλλο πρωθυπουργό, το κλειδί στην επίλυση της κρίσης παραμένει μία σταθερή πολιτική λύση, «η κατεύθυνση προς μία συμφωνία που θα γυρίσει οριστικά σελίδα στα εγκλήματα» του σύρου προέδρου.

Ο Άσαντ από την πλευρά του, σε συνέντευξή του στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, επανέλαβε την Τετάρτη ότι θα παραιτηθεί μόνο εφόσον το θέλει ο λαός της Συρίας και όχι υπό την πίεση της Δύσης.

«Οσο για τον πρόεδρο, έρχεται στην εξουσία με τη συγκατάθεση του λαού μέσω της εκλογικής διαδικασίας και, αν φύγει, θα το κάνει εφόσον το απαιτήσει ο κόσμος και όχι γιατί είναι απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή της Διάσκεψης της Γενεύης», δήλωσε ο σύρος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία, ο Άσαντ τόνισε τη σπουδαιότητα της βοήθειας του Ιράν, ενώ αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της παρέμβασης του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline