Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020  00:14:23

Ασύμμετρη ήττα 7,5 μονάδων στη Συγγρού, όταν ορισμένοι πίστευαν σε ισοπαλία, τουλάχιστον. Σημαντική η συμβολή του Ε. Μεϊμαράκη στο αποτέλεσμα, αλλά αναγκαίες οι αλλαγές στη στρατηγική της ΝΔ. Κύριο

Στρατηγική σύμφωνα με το νέο εκλογικό αποτέλεσμα, που οδηγεί στη ΝΔ στη θέση της αντιπολίτευσης.


Με κλειστό το όποιο εσωκομματικό πρόβλημα, η ΝΔ πρέπει να καθορίσει τη στάση της στη νέα κρίσιμη φάση, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να εφαρμόσει πλέον το σκληρό Μνημόνιο όχι απλώς να το έχει υπογράψει , όπως μέχρι σήμερα. Λίγο μετά τις 20.30 έφτασε στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε:

«Ολοκληρώθηκε μια εκλογική μάχη την οποία δώσαμε σε σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, πολιτισμένα. Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο ίδιος συνεχάρη τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και σημείωσε σχετικά:
«Τον καλώ να έρθει στη Βουλή και να σχηματίσει την κυβέρνηση που πρέπει».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν παρέλειψε να διαπιστώσει:
«Το Γενάρη κάποιοι νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και ότι θα μας τελειώσουν, όμως τους διαψεύσαμε».
-Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «πάγωσε» την ηγεσία της ΝΔ

Μεϊμαράκης: Συγχαρητήρια στον Τσίπρα για την πρωτιά του - «Να έλθει στη Βουλή και να σχηματίσει την κυβέρνηση που πρέπει»

Με μια πρωτοφανή κίνηση, ανώτερη πολιτικά που δεν συνηθίζεται, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, πριν υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση του 25% των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας από το υπουργείο Εσωτερικών, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του και την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Μείναμε όρθιοι» είπε με δυνατή φωνή, μόλις μπήκε στα γραφεία της Ν.Δ. λίγο μετά τις οκτώμιση το βράδυ, λίγα δευτερόλεπτα μετά την δημόσια παραδοχή της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και εμφανώς πικραμένος από την εξέλιξη της εκλογικής βραδιάς, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε έμφαση στη φράση: «Το Γενάρη κάποιοι νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και όμως θα μας τελειώσουν. Όμως τους διαψεύσαμε».
Η κίνηση να τονώσει τον κομματικό πατριωτισμό κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς το κόμμα υπέστη δεύτερη ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ εντός 8 μηνών, παράλληλα με την επισήμανση ότι η Ν.Δ. απέδειξε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ένας πυλώνας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Για τον κ. Μεϊμαράκη το μείζον είναι να υπάρξει κυβέρνηση από αύριο και γι' αυτό κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη του, «να έλθει στη Βουλή και να σχηματίσει την κυβέρνηση που πρέπει»

Σχετικά με τα σενάρια διαδοχής στην ηγεσία της ΝΔ μετά την εκλογική ήττα, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι «πιστεύαμε πως το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα χειρότερο. Όμως σε έξι μήνες οι πολίτες δεν άλλαξαν γνώμη. Τις τελευταίες εβδομάδες η ΝΔ ανέβασε τα ποσοστά της και αυτό το οφείλουμε στους ανώνυμους υποστηρικτές του κόμματος».

Σύμφωνα με τον κ. Μεϊμαράκη οι πολίτες έδειξαν ότι η ΝΔ είναι εγγύηση για το μέλλον και πλέον το ζητούμενο είναι για μια σειρά από κορυφαία στελέχη πως θα εξελιχθεί η εσωκομματική διαδικασία στην συντηρητική παράταξη.Η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίστηκε μετά τον πρόεδρο της ΝΔ στα γραφεία του κόμματος και όταν ρωτήθηκε για το εάν υπάρχει θέμα ηγεσίας, είπε ορθά - κοφτά: απολύτως όχι.

Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα «πάγωσε» την ηγεσία της ΝΔ που προφανώς δεν ανέμενε ήττα τέτοιας έκτασης καθώς έκανε πολύ μεγάλη προσπάθεια. Πλέον υπάρχει προβληματισμός, στις τάξεις της ΝΔ γενικότερα για το μέλλον της κεντροδεξιάς και μένει να φανεί πότε θα ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά κυρίως για το τι πιστεύει και ποιοι θα εκπροσωπήσουν την παράταξη.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως είπε ο κ. Μεϊμαράκης, απέδειξε ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ένας πυλώνας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Στο εξής, υπογράμμισε ο ίδιος, θα πρέπει «να σχηματιστεί μία κυβέρνηση και από τη Δευτέρα να δούμε τα προβλήματα της χώρας».
Όσον αφορά στην ήττα της Νέας Δημοκρατίας και στα σενάρια της διαδοχής του, ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε:

«Το αποτέλεσμα πιστεύαμε πως θα είναι ακόμη χειρότερο, όμως σε έξι μήνες οι πολίτες δεν άλλαξαν γνώμη. Τις τελευταίες εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία ανέβασε τα ποσοστά της και αυτό το οφείλουμε στους ανώνυμους υποστηρικτές του κόμματος. Οι πολίτες έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι εγγύηση για το μέλλον» κατέληξε ο ίδιος.

Ντόρα Μπακογιάννη: Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας

«Ο ελληνικός λαός έδωσε στον κ. Τσίπρα εντολή να εφαρμόσει το Μνημόνιο το οποίο διαπραγματεύτηκε.
Τη ΝΔ την κατέταξε στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Συντεταγμένα και ενωμένοι θα ανταποκριθούμε στο ρόλο αυτό» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ, απάντησε:
«Απολύτως όχι».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline