Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020  12:41:15

Ν.Δ: Ποιοί επώνυμοι δεν μπόρεσαν να επανεκλεγούν. Οι ολίγοι εισοδιστές. Οι αποτυχόντες πέντε. Μόνο ένας σε όλη τη Θράκη (Δημοσχάκης στον Έβρο) και κανένας σε Χανιά και Κέρκυρα. Κύριο

Με περιορισμένη αύξηση, μόλις κατά 0,30%, η Νέα Δημοκρατία από το 27,81% του περασμένου Ιανουαρίου έφτασε το 28,10%, αλλά τελικά μείωσε κατά μία, συνολικά, τις βουλευτικές έδρες λόγω του εκλογικού νόμου. Από 76 έγιναν τελικά 75. Κάποιες εσωτερικές ανακατατάξεις έχουν ενδιαφέρον.

Απέτυχαν να επανεκλεγούν ο Τιμολέων Καψαχείλης, βουλευτής Γρεβενών, έδρα που πήρε προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Κοντός (Ξάνθη) και Ευρυπίδης Στυλιανίδης (Ροδόπης) στη Θράκη και επίσης ο πρώην υπουργός Γ. Ορφανός, (Α' Θεσσαλονίκης) και ο Στέφανος Γκίκας (Κέρκυρας) θύματα του εκλογικού νόμου. Επανεκλέχτηκε η Κατερίνα Παπακώστα (Β´ Αθηνών) και στις δύο μονοεδρικές οι Κ. Κοντογιώργης (Ευρυτανία) και Αθαν. Καββαδάς (Λευκάδα).

Μεταξύ άλλων δεν επανεκλέχτηκαν όπως τον Ιανουάριο του 2015 γνωστοί πρώην υπουργοί και παλιοί βουλευτές, όπως οι Κων. Αρβανιτόπουλος, Φ. Πιπιλή, Θάνος Πλεύρης, Αργ. Ντινόπουλος, Γιάννης Μιχελάκης, Χρ. Μαρκογιαννάκης, Γιάννης Λαμπρόπουλος, Ιορδ. Τζαμτζής, Μιχ. Παπαδόπουλος, Φεβρωνία Πατριανάκου.

Μονοεδρικές Περιφέρειες

Πέντε από τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις άλλες δύο την πρωτιά κατέκτησε η ΝΔ. Τρεις από αυτές άλλαξαν χέρια σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές πριν από οκτώ μήνες, ενώ σε ισάριθμες η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων είναι κοντά στο 1%.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε στα Γρεβενά με 34,99 έναντι 32,09% της ΝΔ, (η οποία είχε λάβει την έδρα τον Ιανουάριο), στη Ζάκυνθο με 35,83% έναντι 27,77% της ΝΔ, στην Κεφαλληνία με 33,86% έναντι 27,70% της γαλάζιας παράταξης, στη Σάμο 31,03% έναντι 22,47% και στη Φωκίδα 32,98% έναντι 32,15%.

Η ΝΔ πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ την Ευρυτανία με 34,33% έναντι 33,47% και τη Λευκάδα με 31,81% έναντι 30,78%.

Στις Περιφέρειες αυτές, εκλέγονται οι εξής βουλευτές:

Γρεβενά: Μπγιάλας Χρήστος (ΣΥΡΙΖΑ),που είχε κερδίσει η ΝΔ τον περασμένο Ιανουάριο ο Τιμολέων Κοψαχείλης.
Ευρυτανία: Κοντογιώργος Κωνσταντίνος (ΝΔ)
Ζάκυνθος: Κοντονής Χαράλαμπος (ΣΥΡΙΖΑ)
Κεφαλληνία: Θεοπεφτάτου Αφροδίτη (ΣΥΡΙΖΑ)
Λευκάδα: Καββαδάς Αθανάσιος (ΝΔ)
Σάμος: Σεβαστάκης Δημήτριος (ΣΥΡΙΖΑ)
Φωκίδα: Κωστοπαναγιώτου Ηλίας (ΣΥΡΙΖΑ)

- Ο εκλογικός νόμος άφησε εκτός Βουλής τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και τη Ροδόπη χωρίς χριστιανό βουλευτή.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που έμεινε εκτός Βουλής, λόγω του εκλογικού νόμου και της εφαρμογής του στην τριεδρική περιφέρεια της Ροδόπης

Μία έδρα λιγότερη καταλαμβάνει η ΝΔ σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, βάσει των αποτελεσμάτων.
Η έδρα που χάνει η ΝΔ στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είναι της Ροδόπης, όπου λόγω εκλογικού νόμου, παρότι κατατάσσεται δεύτερο κόμμα, με περισσότερες ψήφους από το τρίτο Ποτάμι, χάνει την έδρα, την οποία θα κέρδιζε ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Πρόκειται για ένα από τα παράδοξα του ισχύοντος εκλογικού νόμου (Παυλόπουλου), που προβλέπει για τριεδρικές Περιφέρειες, λόγω εξομάλυνσης η έδρα από το δεύτερο κόμμα, να πηγαίνει στο τρίτο.

Σημειώνεται, ότι όχι μόνο η ΝΔ ήταν το δεύτερο σε ψήφους κόμμα στη Ροδόπη, αλλά σημείωσε και αύξηση των ψήφων, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ως εκ τούτου, οι βουλευτές που εκλέγονται στη Ροδόπη είναι οι εξής:

ΣΥΡΙΖΑ (2): Μουσταφά Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Το Ποτάμι (1): Αχμέτ Ιλχάν
Σημειώνεται ακόμα, ότι είναι η πρώτη φορά που στη Ροδόπη εκλέγονται βουλευτές τρεις Μουσουλμάνοι και κανένας Χριστιανός.
Τριεδρικές είναι οι περιφέρειες Αρκαδίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αρτας, Δράμας, Κιλκίς, Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Κέρκυρας και Λέσβου.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline