Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  03:23:43

Η υπουργοποίηση του παλαιού υβριστή Νίκου Φίλη της Ορθοδοξίας ενόχλησε την Ιεραρχία. Γενική δυσφορία αλλά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος εξακολουθεί τη στάση υποταγής στη διακυβέρνηση Τσίπρα. Κύριο

Είχε ειρωνευτεί το προσκύνημα και την τελετή για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας και ομιλήσει ειρωνικά για τα θρησκευτικά αισθήματα του λαού μας. Κανονικά, σχολιάζεται ευρύτερα, η Ιεραρχία και η Αρχιεπισκοπή έπρεπε να θέσουν θέμα επιλογής του, όπως ετέθη για τις απόψεις του δυσσεβούς επίσης Παν. Καμμένου.

Προβληματισμός σε εκκλησιαστικούς κύκλους για τη διαρκή υποχωρητική στάση του Αρχιεπισκόπου απέναντι στην «Κυβέρνηση των αθέων» και βουβή οργή σε πολλούς Ιεράρχες για την υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη. Τον Μάιο είχε σημειωθεί δημόσιος καβγάς της εκκλησίας με τον νυν υπουργό, ο οποίος παρότι υπουργός για θέματα «Παιδείας και Θρησκευμάτων» ορκίσθηκε με πολιτικό όρκο και θεωρείται ως παραδοσιακός άθεος και αγνωστικιστής. Κατά καιρούς ο νέος υπουργός έχει ταχθεί σταθερά υπέρ της πλήρους διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους με μονομερή απόφαση της Κυβέρνησης, ενώ όξυνε την αντίθεση του με την Εκκλησία με αφορμή τις εκδηλώσεις και λαϊκές τιμές ευσέβειας για τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας με ειρωνικό και καταφρονητικό ύφος.

- Πέραν των άλλων, κλίμα δυσφορίας επικροτεί σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή" στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για την υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη στο υπουργείου Παιδείας. Κλίμα όμως ευρύτερο, που πλήττει τον συνεχώς υποχωρητικό και συμβιβαστικό Αρχιεπίσκοπο. Και αυτό διότι ο κ. Φίλης από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, τον περασμένο Μάιο είχε καταφερθεί με οξύτατες δηλώσεις κατά της μεταφοράς του λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας σε νοσοκομεία, ώστε να μπορέσουν να το προσκυνήσουν ασθενείς. Ειρωνικός και για την Εκκλησία και τους πιστούς της.

Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών-ως συνήθως- δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει επισήμως την υπουργοποίηση Φίλη, περιμένοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, καθώς και την αναμενόμενη επίσκεψη του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Μαΐου είναι νωπές. Χαρακτηριστικά, ο κ. Φίλης έκανε λόγο για εμπόριο λειψάνων, με τον κ. Ιερώνυμο να είναι μία από τις ελάχιστες φορές που να σχολιάζεις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, να λέει: "Ακούγονται διάφορα σχόλια από διαφόρους, επισήμους και μη. Δεν θέλω να σχολιάσω, τα αφήνω να περάσουν. Γι' αυτά θα μιλήσει η Ιστορία. Θα ήθελα όμως να πω ότι κυρίως αυτοί οι άνθρωποι είναι άνθρωποι των λόγων και τα λόγια μάς έχουν κουράσει. Τα λόγια έφεραν αυτόν τον τόπο σε αυτήν την κατάσταση, γιατί έλειψε ο Λόγος. Χρειαζόμαστε Λόγο και όχι λόγια".

Από την πλευρά του, ο διευθυντής Τύπου της Αρχιεπισκοπής Χάρης Κονιδάρης τόνισε: "Εμπόριο λειψάνων κάνει ο κ. Φίλης. Εμπορεύεται τα λείψανα ενός δήθεν αριστερού αντικληρικαλισμού, ο οποίος και παραπέμπει σε περιόδους Μεσαίωνα, αφού επιδιώκει να περιορίσει την ελευθερία της θρησκείας".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline