Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020  08:15:36

Η Ζωή παραλογίζεται και ξοδεύει. «Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαπράξει αδίκημα εσχάτης προδοσίας». Η Βουλή ξόδεψε 112.000 ευρώ για την αστεία Επιτροπή περί «επονείδιστου Χρέους της χώρας». Κύριο

Μαγκωμένη μέχρι την τελευταία ημέρα από την ανύπαρκτη εξουσία της-καθαρά τυπική-πολύ περισσότερο όταν δεν έχει εκλεγεί ούτε καν βουλευτής. Αφήνει πίσω της απλήρωτους υπαλλήλους και αιματηρές περικοπές σε υπερωρίες και αργίες.

«Η Επιτροπή είναι ανοιχτή. Αυτό σημαίνει και αυτό καταγράφεται και στην απόφαση συγκρότησής της. Μισό λεπτό να τη βρω για του λόγου το αληθές, γιατί μου αρέσει πάντοτε να τεκμηριώνω αυτά που λέω. Είπαμε, λοιπόν, ότι: «Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί και θα στελεχωθεί με ειδική πράξη της Προέδρου της Βουλής. Η συγκρότηση δύναται να τροποποιείται κατά τη διάρκεια των εργασιών λειτουργίας της Επιτροπής σύμφωνα με τις ανάγκες της Επιτροπής». Έχει αναρτηθεί στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια από τις 4 Απριλίου, από το Σάββατο, είναι η απόφαση της συγκρότησής της».

Ως ένοχο εσχάτης προδοσίας χαρακτήρισε ουσιαστικά χθες τον πρωθυπουργό η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τη σύναψη του τρίτου μνημονίου. Αυτό έγινε σε εκδήλωση που προσέλαβε επ' ολίγον και το χαρακτήρα συνέντευξης Τύπου τη απερχόμενης Προέδρου της Βουλής, θέμα της οποίας ήταν η παρουσίαση των έως τώρα αποτελεσμάτων της λεγόμενης Επιτροπής Αλήθειας Χρέους.

Τέλος, σημείωσε ότι ισχύει και σήμερα η γνωστή από ετών θέση της ότι όσοι συνυπογράφουν μνημόνια είναι ένοχοι εσχάτης προδοσίας.

Η αμετακίνητη, σχεδόν καρεκλοκολλημένη, πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έδωσε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να κάνει τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, ενώ αποκάλυψε πως το κόστος της Επιτροπής έφτασε τις 112.000 ευρώ.

Μάλιστα απάντησε με το γνωστό αυστηρό ύφος σε όσους είχαν σχολιάσει επικριτικά την Επιτροπή και το έργο της. Η κα Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως η Επιτροπή λοιδορήθηκε «γιατί ενόχλησε, είναι πρόβλημα γι' αυτούς που δεν ξέρουν τι να την κάνουν» και εκείνοι που «έχουν συγκροτήσει τους πυλώνες του συστήματος δεν σταματούν να λυσσομανούν». Τόνισε μάλιστα «δεν είναι τυχαίο πως πέντε μέρες αφού ξεκίνησε η Επιτροπή έσκασε το λάστιχο, ούτε ότι μέχρι και σήμερα ασχολούνται με την Επιτροπή».

Ωστόσο αυτό που έκανε εντύπωση είναι πως η Βουλή για την Επιτροπή αυτή ξόδεψε 112.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, σπαταλήθηκαν 25.000 ευρώ για διερμηνείες, περίπου 50.000 ευρώ για διαμονή και σίτιση των συμμετεχόντων στην Επιτροπή και 5.500 ευρώ για μεταφράσεις (για τις μετακινήσεις δεν είπε ποσό, ωστόσο από τα... συμφραζόμενα υπολογίζεται ότι κόστισαν 31.500 ευρώ). Η ίδια πάντως δεν θεωρεί μεγάλο το ποσό για μία επιτροπή που ακόμα και η κυβέρνηση έβαλε στην άκρη και μάλιστα είπε πως όσοι πήγαν στην επιτροπή άφησαν τα σπίτια και τις δουλειές τους χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ.

Θα συνεχίσει το έργο της η επιτροπή χρέους
«Το χρέος μπορεί και πρέπει να αποκηρυχθεί», επέμενε

Ειδικότερα, τον απολογισμό του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος παρουσίασε χθες η- άνευ ουδεμιάς εξουσίας και αρμοδιότητας- Ζωή Κωνσταντοπούλου, υποστηρίζοντας για ακόμη μία φορά ότι το χρέος μπορεί και πρέπει να αποκηρυχθεί, ενώ προανήγγειλε τη συγκρότηση δομών «που θα επιτρέπουν να μην πεθάνει το έργο της επιτροπής ακόμη κι αν κάποιοι προσπαθήσουν να την σκοτώσουν».

«Το χρέος μπορεί και πρέπει να αποκηρυχθεί. Αυτή είναι η μόνη βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη χώρα. Αυτό στοιχειοθετεί η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους. Το προκαταρκτικό πόρισμα του λογιστικού ελέγχου αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη που αφήνει η Επιτροπή στον ελληνικό λαό και τις επόμενες γενιές, προκειμένου κάποτε να χρησιμοποιηθεί».

Αυτό δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, διαβεβαιώνοντας ότι «το έργο και το αντικείμενο της Επιτροπής θα συνεχιστεί, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται», χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο με ποιον τρόπο, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρώντας στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου παραιτήθηκε από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Η κ. Κωσταντοπούλου υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η Επιτροπή κατασυκοφαντήθηκε και λοιδορήθηκε σκόπιμα, διέψευσε ταυτόχρονα τις κατηγορίες περί υπέρογκων δαπανών όσων συμμετείχαν στις εργασίες της, αντιτείνοντας ότι ούτε ένα ευρώ αμοιβή δεν πήρε κανείς τους και επεσήμανε ότι στη δική της 9μηνη θητεία εξοικονομήθηκαν συνολικά 12,5 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.

Παρουσιάζοντας μαζί με τον ειδικό οικονομολόγο Ερίκ Ντουσέν και με παρόντα όλα τα μέλη, το τελικό συμπέρασμα των εργασιών της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους, η πρόεδρος της Βουλής, επέμεινε στους χαρακτηρισμούς για επονείδιστο, επαίσχυντο και μη βιώσιμο χρέος.

«Η Επιτροπή στους πέντε μήνες λειτουργίας της απέδωσε στη Βουλή και στον ελληνικό λαό αυτά που δεν έγιναν ποτέ στη χώρα ή στην Ευρώπη. Απέδωσε την πρώτη δημόσια και επίσημη καταγραφή όλων των νομικών επιχειρημάτων για αποκήρυξη του χρέους ως παράνομου, επονείδιστου, επαχθούς και μη βιώσιμου χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για απροθυμία των υπουργείων να ανταποκριθούν στο αίτημα της Επιτροπής για να της διαβιβαστούν στοιχεία που αφορούν το αντικείμενο της έρευνας της.

«Παρότι αρχικά είχαμε την δέσμευση των υπουργείων για να στείλουν στην Επιτροπή στοιχεία, μέχρι τώρα δεν έχουν διαβιβαστεί. Ειδικότερα αυτά τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στις 16 Ιουνίου και αφορούν τις έρευνες για τις συμβάσεις των εξοπλιστικών», σημείωσε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για γεγονότα που δυστυχώς μεσολάβησαν από τον Ιούνιο και μετά, αλλά και για διαδικασίες που δρομολογήθηκαν από τότε, «με τις οποίες απορρίφθηκε η διαγραφή του χρέους», καθώς και για «μνημόνιο τρία, που εξουσιοδότησε τους δανειστές με ρήτρες διάλυσης του κοινωνικού ιστού».

«Τα συμπεράσματα της Επιτροπής δεν έγιναν καν αντικείμενο επίκλησης για διαγραφή του χρέους. Αντίθετα, υπήρξε από την κυβέρνηση, με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, παραίτηση από κυριαρχικά θεμελιώδη και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.

«Η Επιτροπή είναι ένα πρόβλημα για αυτούς που δεν ξέρουν τι να την κάνουν. Εμείς θα συνεχίσουμε όμως το έργο της όσο και αν ενοχλούνται. Είναι βέβαιο ότι το έργο και το αντικείμενο της Επιτροπής θα συνεχιστεί.

» Είμαστε στη διαδικασία συγκρότησης εκείνων των δομών που θα επιτρέψουν να μην πεθάνει το έργο της, ακόμα και αν κάποιοι θελήσουν να σκοτώσουν την Επιτροπή» συμπλήρωσε.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, απέρριψε παράλληλα κατηγορίες περί σπατάλης και υπέρογκα έξοδα της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι κανείς από τους συμμετέχοντες στις εργασίας δεν πήρε ούτε ένα ευρώ για αμοιβή, ενώ έκανε λόγο για σκόπιμη κατασυκοφάντηση και λοιδορία από εκείνους που ενοχλούνται και ανησυχούν από το έργο της.

«Για να τελειώνουμε με τις άμεσες και έμμεσες απειλές γιατί η επιτροπή λοιδορήθηκε και συκοφαντήθηκε αρκετά. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και σήμερα ενοχλούνται κάποιοι και ανησυχούν από το έργο της. Τελευταία κάποιοι, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, επιτίθενται και μιλάνε για το κόστος.

» Κανένα από τα μέλη της Επιτροπής δεν δέχθηκε ούτε ένα ευρώ σε αμοιβή. Όλοι αυτοί που συμμετείχαν άφησαν τα σπίτια, τις ζωές τους, τις οικογένειες τους, την καθημερινότητα τους, προκειμένου να επικουρήσουν τη χώρα μας, να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο που θα επιτρέψει να αποτινάξουμε το χρέος.

» Δεν τα άφησαν για να μένουν σε πολυτελή ξενοδοχεία, να τρώνε και να πίνουν και να 'καναλαναρχούν' τους υπουργούς πως θα πάρουν μέτρα κατά της κοινωνίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Κανένας δεν έλαβε με οποιοδήποτε τρόπο αμοιβή. Τα μόνα έξοδα που έγιναν αφορούσαν μετάβαση, διαμονή, διατροφή και διερμηνεία».

Ειδικότερα, όπως ανέφερε δαπανήθηκαν 112.000 ευρώ, από αυτά τα 25.000 αφορούσαν τη διερμηνεία, 50.000 διαμονή και σίτιση και 5.500 ευρώ τις μεταφράσεις.

Στο σημείο αυτό, τόνισε ότι από τον απολογισμό πορείας του προϋπολογισμού της Βουλής, που ζήτησε και πήρε για το τελευταίο εννεάμηνο, δηλαδή από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, εμφανίζεται να έχουν εξοικονομηθεί 12,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

«Δεν έχει υπάρξει πουθενά υπέρβαση του προϋπολογισμού της Βουλής ούτε έγιναν οποιεσδήποτε άλλου είδους υπερβάσεις. Υπάρχουν μάλιστα κονδύλια που έγινε 100% εξοικονόμηση. Η Βουλή και όχι το ίδρυμα της, πλήρωσε ακόμα και το κόστος της Βουλής των Εφήβων.

» Όπου υπάρχει μεγαλύτερο κονδύλι δαπανών οφείλεται σε προηγούμενες πάγιες τιμολογήσεις που έχει η Βουλή και σε συμφωνίες που έγιναν σε προηγούμενες περιόδους. Αυτά για τους κακόπιστους», σημείωσε.

Κληθείς να ξεκαθαρίσει με ποιο τρόπο θα συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της και το αντικείμενο της η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε:

«Θα φανεί από τη διαχείριση της επόμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και τις προθέσεις της. Ανεξάρτητα από την βούληση, τις πράξεις ή τις παραλείψεις της επόμενης ηγεσίας της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής θα συνεχίσουν να υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συγκροτήθηκε, και με άλλες νομικές μορφές και μέσα».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline