Σάββατο 11 Ιουλίου 2020  20:00:59

Αιχμές Ήσυχου κατά Καμμένου. Ο πρώην αναπληρωτής κατά του νυν ΥΠΕΘΑ, βαρέως. «Αδειάζει» Καμμένο και Τσίπρα ο Ήσυχος για την σπατάλη των 500 εκατ. ευρώ σε αμερικάνικα αεροσκάφη. Κύριο

«Ούτε ευρώ κέρδος για την ΕΑΒ» καταγγέλλει για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3. Τι ακριβώς υποστηρίζει.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος «άδειασε» τον Πάνο Καμμένο και την προηγούμενη κυβέρνηση Τσίπρα για την απόφαση της να εγκρίνει δαπάνη 500 εκ. δολαρίων για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών P-3.

Ο κ. Ήσυχος, ο οποίος έχει προσχωρήσει στη Λαϊκή Ενότητα χαρακτήρισε «εξαιρετικά μεγάλο λάθος» την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι εμπεριέχει «επιμέρους σττρατιωτικά, οικονομικά και γεωπολιτικά λάθη».

«Ήταν αγορά που κινήθηκε στο "modus Vivendi" αγοράζουμε πρώτα και σχεδιάζουμε μετά. Δεν είναι δυνατόν να δώσει η χώρα 500 εκ. δολάρια τα επόμενα χρόνια. Μόνο φέτος πρέπει να δοθούν 75 εκ. δολάρια ως προκαταβολή για να ξεκινήσουν οι εργασίες που θα ολοκληρωθούν το 2022» σημείωσε μιλώντας στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους της Βουλής.

Μάλιστα, κατήγγειλε πως η ΕΑΒ δεν θα έχει ούτε ένα ευρώ κέρδος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα: «Ο αντίλογος που υπήρξε ήταν πως τα αεροσκάφη θα ενταχθούν σε άλλα επιχειρησιακά προγράμματα. Όμως, ζήτησα από την ΕΑΒ και πήρα τους οικονομικούς δείκτες που δείχνουν ότι δεν κερδίζουμε ούτε ένα ευρώ από την επανασυναρμολόγηση».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη πρέπει να αποσυναρμοληθούν και να φτιαχτούν εκ αρχής προκειμένου να είναι λειτουργικά καθώς κάποια είναι πάνω από 60 ετών, ενώ υπήρχαν και αεροσκάφη με ανάλογες δυνατότητες στο 1/3 του συνολικού κόστους.

Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας και νυν στέλεχος της ΛΑΕ επισήμανε ότι τα 500 εκατ. ευρώ της σύμβασης ήταν ένα υψηλό ποσό για να διατεθεί την εποχή της κρίσης. Παράλληλα σημείωσε ότι η συναρμολόγηση των αεροσκαφών στα εργοστάσια της ΕΑΒ δεν θα επιφέρει ουσιαστικά οφέλη στην εταιρεία.

Ο Κ. Ήσυχος υπογράμμισε ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι φτιαγμένα για πολύωρες πτήσεις πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό κι όχι για τη Μεσόγειο, ενώ μπορούσαν να ανευρεθούν άλλου τύπου αεροσκάφη σε χαμηλότερη τιμή, επιλογή που δεν έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των προμηθειών αμυντικού υλικού ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθν. Άμυνας ισχυρίστηκε ότι εταιρείες διαμεσολάβησης αμυντικού υλικού τον προσέγγισαν, αλλά σταμάτησαν όταν πρότεινε οι συνομιλίες τους να καταγράφονται. Ο Κ. Ήσυχος επισήμανε ότι διαχρονικά η Ελλάδα έχει αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια στην εισαγωγή όπλων.

Συζήτηση για τις αυτοκτονίες

Παράλληλα η Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους ακροάστηκε δημοσίως τα μέλη του Δικτύου για τις Αυτοκτονίες. Ο Φ. Σαγόνας σημείωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινε «συνειδητή προσπάθεια αποσύνδεσης της φτωχοποίησης από τις αυτοκτονίες». Τον λόγο πήρε και η Έμ. Χριστούλα, κόρη του Δ. Χριστούλα, που είχε συγκλονίσει με την αυτοκτονία του στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει διερεύνηση του ζητήματος των αυτοκτονιών και της σύνδεσής τους με τις μνημονιακές πολιτικές. Επίσης αναφέρθηκε στο συνολικό έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους δηλώνοντας για ακόμη μια φορά «πραγματικά περήφανη» και τονίζοντας ότι «η επιτροπή θα συνεχίζει να κάνει το έργο της σε πείσμα όσων επιχειρήσουν να τη φιμώσουν».

Κώστας Παπαγιάννης

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline