Δευτέρα 25 Μαϊου 2020  18:01:29

Μουζάλας, κλείνει τα «ανοικτά σύνορα» της Τασίας: Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Θα φιλοξενούμε μόνο όσους προωθούνται σε άλλες χώρες. Κύριο

Η αλλαγή στην αρχική, ανόητη και επιπόλαιη για τη χώρα, τακτική των ανοικτών συνόρων και της ελεύθερης εισόδου. Θα επηρεάσει σημαντικά τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους απλούς μετανάστες, τους οποίους δεν δέχονται για μετεγκατάσταση οι χώρε της Ευρώπης.

Ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τονίζει με έμφαση στην ΑΥΓΗ (και αυτό έχει την αξία του) ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Θα γίνεται με όρους και προϋποθέσεις. Έτσι, επισημαίνει ότι η χώρα θα δημιουργεί ξενώνες " μόνο στο βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει για τη μετεγκατάσταση 160.000 χιλιάδων προσφύγων". Δηλαδή με συγκεκριμένους όρους μια για συγκεκριμένους διερχόμενους πολιτικούς πρόσφυγες.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή», ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η δημιουργία ξενώνων «στο βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει για τη μετεγκατάσταση 160.000 χιλιάδων προσφύγων». Δηλαδή μόνο με τον όρρο αυτό θα γίνεται η είσοδος και η φιλοξενία στην Ελλάδα. Τακτική τελείως διαφορετική από εκείνης της προκατόχους του κ.Τασίας Χριστοδουλοπούλου και χωρίς να περιλαμβάνει τους απλούς μετανάστες από διάφορες χώρες.

Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας είπε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από την πίεση του προβλήματος η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της, μετατρέποντάς την σε μία πιο φιλόξενη ήπειρο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας στη χώρα μας, αναφέρει ότι «έχουμε ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις» και ειδικότερα σε περιοχές της Αττικής και στο Λαύριο, ενώ διαρκώς αναζητούνται νέοι χώροι.
Τέλος, ο κ. Μουζάλας κάνει γνωστό ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον UNHCR του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και τονίζει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν ή να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Μουζάλας: Φτιάχνουμε ξενώνες,μόνο στον βαθμό που η Ευρώπη προχωρά με τη μετεγκατάσταση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

Τι σημαίνουν για τις Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής οι αποφάσεις της συνόδου

Λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την ορκωμοσία του, μιλήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για μια σύντομη αποτίμηση της Συνόδου και των ευθυνών που έχει αναλάβει η χώρα μας.

"Η σύνοδος κορυφής και οι προηγούμενες δορυφόροι σύνοδοι των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε. μετά από πολύ προσπάθεια και μέσα και από διαφωνίες κατέληξαν σε μερικά θετικά συμπεράσματα, παρ' ότι αυτό έγινε με καθυστέρηση, θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Αυτά τα θετικά συμπεράσματα επικυρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής και πρώτ' απ' όλα ότι η Ευρώπη αποδέχεται πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και όχι θέμα της Ελλάδας. Είναι κάτι, όπως λέμε εμείς, που συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό άρα δεν μπορεί παρά να είναι και η ευθύνη ευρωπαϊκή. Έγινε η αρχή με κάποια θετικά βήματα, όπως είναι η μετεγκατάσταση, όπου έχουν ήδη ψηφιστεί 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Ευρώπη, αποδεχόμενη την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει θα μοιράσει αναλογικά τους πρόσφυγες στα κράτη μέλη. Δεν είναι πολλοί οι 160.000 αλλά είναι μια αρχή", αναφέρει ο Γ. Μουζάλας.

Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα στρατόπεδο προσφύγων

Ο υπουργός τονίζει σχετικά με τις ευθύνες της χώρας μας:"Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε στην ταυτοποίηση των προσφύγων, να φτιάξουμε κάποιους ξενώνες ώστε να μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε μέχρι να μετεγκατασταθούν και αυτά θα πρέπει να γίνουν σε συνδυασμό με τη μετεγκατάσταση.

Δηλαδή εμείς θέσαμε το θέμα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Θα φτιάξουμε ξενώνες για τους πρόσφυγες στον βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει τη συνθήκη αυτή για τη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων. Επίσης στα θετικά πρέπει να βάλουμε το ότι ζητήθηκε και δόθηκε αυξημένη χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή. Στηλιτεύθηκε η βία ενάντια στους πρόσφυγες, κάτι που είναι πάρα πολύ καλό και πρέπει κανείς να πει ότι έχουμε μια αλλαγή. Τα τελευταία δύο χρόνια, κάτω από την πίεση του προβλήματος, η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της για μια Ευρώπη - φρούριο σε μια πιο φιλόξενη Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων, ποιος θα κερδίσει, τι θα κερδίσει".

Ο ξενώνας στην Αττική

Σχετικά με νέους χώρους φιλοξενίας, μας απαντά πως "έχουμε ξεκινήσει, νομίζω μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για την Αττική, για το Λαύριο, ψάχνουμε συνέχεια για χώρους. Κάνουμε μια συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τοUNΗCR, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε κάποια βήματα της δικής μας ευθύνης. Προχωράνε τα hot spot. Μην φαντάζεστε εγκαταστάσεις για χιλιάδες ανθρώπους, αυτό ήταν η αρχική σκέψη κάποιων, που εμείς δεν την θέλουμε. Επίσης οι προσφυγικές ροές ακολουθούν τους δρόμους τους, δεν μπορεί να τις ανακόψει κανείς παρά μόνο με κίνητρα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν, ούτε στρατό να μην τους αφήνει να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επομένως αυτό που μάλιστα τόνισε και ο πρωθυπουργός είναι ότι εμείς φτιάχνουμε ξενώνες στο βαθμό που εσείς προχωράτε τη μετεγκατάσταση, ώστε να υπάρχει μια ανακύκλωση, δεν μπορούμε να φτιάξουμε 200.000 θέσεις".

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline