Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κανείς δεν πόνεσε για την τελευταία ημέρα της Ζωής στη Βουλή. Ο Βούτσης πλήρωσε τη δυσπιστία για την απερίσκεπτη ψήφο τον Ιανουάριο στην Κωνσταντοπούλου. Πρωταθλητής σε ψήφους προτίμησης ο Νικήτας Κακλαμάνης με ιστορικό ρεκόρ. Κύριο

Κωνσταντοπούλου: Τιμή μου η μη παράδοση στους δανειστές – Βούτσης: Όλοι κρινόμαστε από τον λαό.


Σε ψυχρό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων ανάμεσα στην απερχόμενη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το νέο Πρόεδρο Νίκο Βούτση χωρίς πάντως να υπάρξουν οι εντάσεις του πρόσφατου παρελθόντος.

Με σαφείς αιχμές εκατέρωθεν και σε ψυχρό κλίμα, ολοκληρώθηκε η παράδοση - παραλαβή της Προεδρίας της Βουλής μεταξύ του νέου Προέδρου Νίκου Βούτσης και της απερχόμενης Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Αποτελεί ξεχωριστή τιμή η ολοκλήρωση μιας θητείας, στην προεδρεία μιας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο για την υλοποίηση των μνημονίων καθώς και ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά και τη σφραγίδα Βουλής στους δανειστές» ανέφερε κατά την παράδοση η Ζωή Κωνσταντοπούλου καλώντας παράλληλα τον νέο Πρόεδρο να συνεχίσει το έργο της, κυρίως ως προς τις επιτροπές για τις γερμανικές αποζημιώσεις και για το δημόσιο χρέος. «Προσδοκώ και αναμένω αυτές οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν. Θα με βρείτε αρωγό σας σε αυτό, αλλά δεν θα είμαι αρωγός σε προώθηση μνημονίων και κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας» είπε.

«Είναι σαφές πως η νέα Βουλή θα αποφασίσει για τη συνέχιση ή και για τη νέα ανάθεση σε νέες επιτροπές θεμάτων κρίσιμων, ιδιαίτερα για τις γερμανικές επανορθώσεις η οποία θα πρέπει να εντείνει τις εργασίες της, αλλά η κυβέρνηση που έχει και την εντολή να διαπραγματευτεί θα λάβει υπόψη της όλα τα ντοκουμέντα και τεκμήρια που υπάρχουν για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα» αντέτεινε ο κ. Βούτσης ο οποίος απέφυγε να απαντήσει στις βολές που μέχρι και πρόσφατα δεχόταν από την προκάτοχό του τονίζοντας ότι «δεν θα ήθελα να υπάρξει μια πολιτική αντιπαράθεση γιατί είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο διάστημα ακούστηκαν εκφράσεις που θα οδηγούσαν σε οξύτατες αντιπαραθέσεις. Αυτό δεν έχει σημασία τα έχει αποτιμήσει όλα ο λαός... όλοι θα κριθούμε από το λαό και έπειτα από την ιστορία» κατέληξε.

Νωρίτερα, αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής κατά την πρώτη του ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής από το βήμα του προέδρου, αφού ευχαρίστησε τους βουλευτές τόνισε ότι η ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος, αλλά και τα αντίρροπα μέτρα για την ανακούφιση των φτωχότερων στρωμάτων, το οποίο θα παρουσιαστεί και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης από αύριο (Δευτέρα).

Ωστόσο και από αυτήν την πρώτη επίσημη ομιλία, δεν έλειψαν οι αιχμές για την προκάτοχό του και αναφερόμενος στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, μίλησε για μια Βουλής « χωρίς τυπολατρίες» ζητώντας παράλληλα όσο το δυνατόν ευρύτερες συναινέσεις.

Ο νέος Πρόεδρος έκανε λόγο για αναβάθμιση της Βουλής αλλά σημείωσε ότι «η Βουλή με τις θεματικές που μπορεί να αναπτύξει δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς και μιντιακές λειτουργίες. Δεν είμαστε καναλάρχες, ΜΚΟ, ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης» είπε χαρακτηριστικά, φωτογραφίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια της θητείας της. Επιπλέον ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στις κατηγορίες της τέως προέδρου της Βουλής κατά της κυβέρνησης περί κατάλυσης της δημοκρατίας χαρακτηρίζοντας αυτές τις απόψεις «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες» ενώ έκανε λόγο ακόμη και για παραμορφωτικούς καθρέπτες που δεν μπορούν να διαμορφώνουν το παρόν και το μέλλον.

Αίσθηση πάντως προκαλούν οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στη Βουλή ότι η τέως Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέγραψε –πριν αποχωρήσει από το αξίωμα- απόφαση σύμφωνα με την οποία «δέσμευσε» 12 γραφεία, 6 στο κεντρικό κτίριο της Βουλής και 6 στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως, για τη στέγαση της επιτροπής αλήθειας για το δημόσιο χρέος.
Εξάλλου, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στα οικονομικά των βουλευτών, προανήγγειλε, στο πλαίσιο των σχετικών εισηγήσεων και της κυβέρνησης, μέτρα για την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με το αντίστοιχο όλων των πολιτών καθώς και μειώσεις στις βουλευτικές αποζημιώσεις.

Σε ότι αφορά στα εργασιακά χαρακτήρισε δυνατή την αποκατάσταση ισότιμων όρων όλων των εργαζομένων στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι κανείς δεν πρέπει να έχει εργασιακή ανασφάλεια , «όμως η ισοτιμία και ισονομία θα πρέπει να αποτελούν κίνητρα και αξίες αδιαπραγμάτευτες» προαναγγέλλοντας το τέλος των προνομιακών καταστάσεων – όπως είπε- «που υπονομεύουν και τις συναδελφικές σχέσεις των εργαζομένων». Μάλιστα μεταξύ των προτεραιοτήτων , όπως έθεσε τα ζητήματα, φαίνεται να είναι η αντιμετώπιση των επισφαλειών από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου αλλά και οι αναθέσεις έργων σε εξωτερικές εταιρίες, υποσχόμενος ότι «οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χάσουν τίποτε από τη ρύθμιση αυτών των θεμάτων.

Με καταψήφιση των υποψηφίων της ΧΑ εξελέγη το νέο προεδρείο της Βουλής
Οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες ψήφους για τη θέση ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα του κοινοβουλίου, όμως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε πως το κόμμα θα καταθέσει ένσταση.

Εξελέγη από την Ολομέλεια της Βουλής η νέα σύνθεση του προεδρείου των γραμματέων και των κοσμητόρων του σώματος, με δυο θέσεις ωστόσο να μένουν κενές, καθώς οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής έμειναν πολύ μακριά από την απαιτούμενη πλειοψηφία. Το κόμμα κατέστησε σαφές πως θα καταθέσει ένσταση.

Μετά την εκλογή του Νίκου Βούτση στην προεδρία του κοινοβουλίου, τις τρεις πρώτες θέσεις αντιπροέδρων κατέλαβαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από έναν αντιπρόεδρο εξέλεξαν ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και ΚΚΕ.

• Α΄ Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Αναστάσιος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ), με 197 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.
• Β΄ Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ), με 205 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.
• Γ΄ Αντιπρόεδρος η Αναστασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), με 183 ψήφους υπέρ, 64 λευκά και 6 άκυρα.
• Δ΄ Αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ), με 267 ψήφους υπέρ και 27 λευκά. Αριθμός ψήφων, που είναι ιστορικό ρεκόρ.
• ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός (Δημοκρατική Συμπαράταξη), με 245 ψήφους υπέρ, 40 λευκά και 5 άκυρα.
• Ζ΄ Αντιπρόεδρος ο Γεώργιος Λαμπρούλης (ΚΚΕ), με 229 ψήφους υπέρ, 6 λευκά και 49 άκυρα.

Αντίθετα, η θέση του Ε΄ Αντιπροέδρου της Βουλής δεν πληρώθηκε, καθώς ο προτεινόμενος βουλευτής από τη Χρυσή Αυγή, Ιωάννης Αϊβατίδης, δεν έλαβε την απαιτούμενη πλειοψηφία των 75 ψήφων, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 του Κανονισμού της Βουλής).

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, ο κ. Αϊβατίδης έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 86 κατά, ενώ βρέθηκαν 49 άκυρα ψηφοδέλτια.

Το ίδιο έγινε και για μια θέση γραμματέα, καθώς και ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Κούζηλος, δεν ψηφίστηκε από την απαραίτητη πλειοψηφία, αφού έλαβε μόνο 27 ψήφους υπέρ, έναντι 184 άκυρων και 49 λευκών ψηφοδελτίων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, ανακοίνωσε πάντως, ότι θα καταθέσει ένσταση επί του αποτελέσματος.

Κοσμήτορες της Βουλής, εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, και Γεώργιος Πάντζας, αμφότεροι με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, ο οποίος υπερψηφίστηκε από 268 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 20 λευκά και 12 άκυρα.

Γραμματείς της Βουλής εξελέγησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, Μάριος Κάτσης, Ιωάννης Σαρακιώτης και Γεώργιος Ψυχογιός και οι τέσσερις με 208 ψήφους υπέρ, 66 λευκά και 7 άκυρα και ο βουλευτής της ΝΔ, Ιωάννης Κεφαλογιάννης, με 268 ψήφους υπέρ, 20 λευκά και δύο άκυρα.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα