Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020  04:10:50

Μαζεύτηκε και ο Νίκος Φίλης: «Την Άνοιξη οι αλλαγές στην Παιδεία, πρώτα εθνικός διάλογος». Υποχώρηση και στα θέματα Εκκλησίας και ΑΕΙ. Η Εconomist για τη μεταστροφή Τσίπρα- Φίλη. Κύριο

Η Κυβέρνηση κλείνει τα άλλα μέτωπα, μετά τους δύσκολους μήνες σε φορολογικά, εισοδηματικά, περιουσιακά, δημοσιονομικά, που έχει ανοίξει. Με επίκεντρο τη Βουλή και όλες τις κοινωνικές λόγω του Τρίτου Μνημονίου της.

Το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ μένει πίσω και εντάσσεται σε νομοσχέδιο «σκούπα» για την Παιδεία, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στο Βήμα της Κυριακής. Αργεί όμως, αναβάλλονται οι γοργές επιδιώξεις.Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου θα βασιστεί στα αποτελέσματα δημόσιου διαλόγου που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες και ολοκληρώνεται την Άνοιξη του 2016.

«Εκκρεμεί μία συνολική πρόταση για αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης με χρονικό ορίζοντα την Άνοιξη. Όμως θα προηγηθεί εθνικός και κοινωνικός διάλογος για την εκπαίδευση» αναφέρει ο κ. Φίλης. Για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ, το οποίο δεν κατατέθηκε λόγω εκλογών, αναφέρει ότι «θα εμπλουτιστεί με βάση τον διάλογο που θα προηγηθεί».

Ο υπουργός Παιδείας προαναγγέλλει ότι «τον Ιούνιο θα προχωρήσουμε σε δραστική μείωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών» και τον ίδιο μήνα θα ολοκληρωθούν οι μεταθέσεις. Προσθέτει δε ότι το υπουργείο θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα σταδιακών προσλήψεων «σε συνάντηση με την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών».

Τέλος, για το μάθημα των θρησκευτικών ο κ. Φίλης αναφέρει ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτική Πολιτικής μελετά τρόπους αναμόρφωσης του μαθήματος προκειμένου να γίνει μάθημα θρησκειολογίας με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία. Τονίζει δε ότι δεν υπήρξε αντιπαράθεση με την Εκκλησία. «Οι ρόλοι είναι διακριτοί στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων» συμπληρώνει.

Εθνικό διάλογο για τις αλλαγές στην Παιδεία, με «εμπλουτισμό του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ», εξαγγέλλει ο νέος υπουργός Νίκος Φίλης σε συνέντευξή του στο Βήμα, ενώ με αφορμή το θόρυβο που δημιουργήθηκε για το μάθημα των θρησκευτικών ξεκαθαρίζει «ότι είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει για την εκπαίδευση των μαθητών.»

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης αναφέρει ότι «το ν/σ θα εμπλουτιστεί με βάση το διάλογο που θα προηγηθεί. Το πολυνομοσχέδιο θα αποτελέσει μέρος του διαλόγου που θα γίνει για την εκπαίδευση. Είναι άλλωστε μια πρόταση κωδικοποίησης των αναγκαίων αλλαγών. Η συζήτηση για το πανεπιστήμιο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις νέες πραγματικότητες που αφορούν στην παραγωγή της γνώσης» σημειώνει.

«Προφανώς και δεν θέλουμε να κυβερνάμε με ΠΝΠ, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε επείγουσες αποφάσεις» δηλώνει εξάλλου για την απόφαση του υπουργείου να αφαιρέσει από τα Συμβούλιο Διοίκησης των ΑΕΙ τη δυνατότητα επιλογής υποψήφιων πρυτάνεων και κοσμητόρων.

Σε ό,τι αφορά το μάθημα των θρησκευτικών, ο υπουργός δηλώνει ότι στη χώρα μας έχει ομολογιακό χαρακτήρα, κάτι που αντιβαίνει τη σημερινή κοινωνική πολιτισμική πραγματικότητα. «Και η Ιεραρχία αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που προκαλούνται από μια τέτοια αναχρονιστική επιβίωση. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής μελετά τρόπους αναμόρφωσης του μαθήματος προκειμένου να γίνει μάθημα θρησκειολογίας και του φαινομένου του Θείου με ιδιαίτερη έμφαση στην Ορθοδοξία. Το σχολείο είναι αναγκασμένο να σέβεται την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης των πολιτών» επισημαίνει. Ο κ. Φίλης διευκρινίζει πάντως ότι δεν υπάρχει αντιπαράθεση με την Εκκλησία, οι ρόλοι είναι διακριτοί στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων, και είναι προφανές ότι το υπουργείο Παιδείας αποφασίζει για την εκπαίδευση των μαθητών.»

Για μεταστροφή Τσίπρα-Φίλη κάνει λόγο το άρθρο
Economist: Τι κρύβεται πίσω από την αλλαγή της στάσης του Τσίπρα απέναντι στην Εκκλησία;


Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε πρόσφατα το ζήτημα της απλοποίησης της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία
Στο «καυτό» ζήτημα της σχέσης της ελληνικής κυβέρνησης με την Εκκλησία εστιάζει σημερινό δημοσίευμα του Economist, κάνοντας λόγο για πρόσφατη αλλαγή της στάσης, τόσο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όσο και υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, απέναντι στην επίσημη θρησκεία της χώρας.

Με αφορμή τις αντιδράσεις που προκάλεσε πρόσφατα το ζήτημα της απλοποίησης της απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, ο Economist εξηγεί ότι τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται αρκετά πιο υποχωρητική απέναντι στην Εκκλησία, συγκριτικά με το παρελθόν.

Μάλιστα, αποδίδει τη συγκεκριμένη μεταστροφή στη συνειδητοποίηση του πολιτικού κόστους που μπορεί να επιφέρει μία «κατά μέτωπον σύγκρουση», τόσο με τους εκπροσώπους του κλήρου, όσο και με τη συντηρητική μερίδα του εκλογικού σώματος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας δηλωμένος άθεος. Μακροπρόθεσμος στόχος του είναι να διασπάσει τη στενή σχέση του Κράτους με την Ορθόδοξη Εκκλησίας, της οποίας ο ρόλος στα κοινά προστατεύεται από πολλά άρθρα του Συντάγματος. Μετά από την επανεκλογή του τον περασμένο μήνα, έκανε υπουργό Παιδείας έναν κοσμικιστή πολιτικό, τον Νίκο Φίλη, που είχε διαμαρτυρηθεί για τη θερμή επίσημη υποδοχή των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας πριν από μερικούς μήνες. Μετά από το σχηματισμό κυβέρνησης, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε ότι θα απλοποιηθεί η διαδικασία απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών. Έτσι ο κόσμος προετοιμάστηκε για μία κλασική σύγκρουση ανάμεσα στο κράτος και τις εκκλησιαστικές αρχές», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, λίγες μόνο μέρες αργότερα το πνεύμα της αντιπαράθεσης «εξορκίστηκε». «Ο κ. Φίλης είχε μία ειρηνευτική συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στην οποία δεσμεύτηκε ότι δεν θα ληφθούν μονομερείς δράσεις. Οι δημοσιογράφοι άκουσαν σε συνεντεύξεις τύπου ότι η κυβέρνηση εκτιμά το ανθρωπιστικό έργο της εκκλησίας και ελπίζει σε καλή συνεργασία κράτους-εκκλησίας αναφορικά με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για το δημόσιο συμφέρον. Επίσης δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η αλλαγή στη διδασκαλία των θρησκευτικών θα γίνει κατόπιν συννενόησης με την εκκλησία», αναφέρει το άρθρο, προσθέτοντας ότι αυτό το σαββατοκύριακο ο κ. Φίλης έκανε μία ακόμη επίδειξη φιλίας με την εκκλησία, δίνοντας το παρών στη χειροτόνηση ενός μητροπολίτη.

«Τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;», διερωτάται ο αρθρογράφος του Economist, εξηγώντας ότι η πρόταση απλοποίησης της απαλλαγής ήταν κάτι το αναμενόμενο, αφού η συγκεκριμένη διαδικασία έχει γίνει ιδιαίτερα δύσκολη εξαιτίας ενός κανονισμού που θεσπίστηκε κατά τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, ως «δωράκι» για τους ευσεβείς ψηφοφόρους.

Ωστόσο και οι αντιδράσεις ήταν αναμενόμενες, τονίζει το άρθρο, αφού «για πολλούς Έλληνες το να δηλώσεις ανοιχτά ότι δεν είσαι Ορθόδοξος Χριστιανός είναι σχεδόν σαν να λες ότι δεν είσαι Έλληνας».

«Ισως τίποτα από όλα αυτά δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη» καταλήγει ο Economist, τονίζοντας ότι μία από τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζει κάθε πρωθυπουργός στην Ελλάδα, ανεξαρτήτου ιδεολογίας, είναι ότι μία κατά μέτωπον σύγκρουση με την εκκλησία συνοδεύεται από πολύ υψηλό πολιτικό κόστος. Και συμπληρώνει: «Το κόστος είναι προφανώς υπερβολικά υψηλό για τον κ. Τσίπρα ο οποίος έχει πολλές άλλες σκοτούρες στο κεφάλι του: όχι μόνο μία συνεχιζόμενη οικονομική κρίση αλλά και γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή, μία κατάσταση που παραδοσιακά οδηγεί τους Έλληνες σε συσπείρωση γύρω από τη θρησκεία τους».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline