Τρίτη 23 Ιουλίου 2019  18:25:01

ΜΟΝΤ: Επίσκεψη αμοιβαίου πολιτικού συμφέροντος. Χαλαρές υποσχέσεις του Ολάντ για το δημόσιο χρέος. Η πρώτη επίσκεψη επί Πρωθυπουργίας Σαμαρά το 2013. Κύριο

Περιορισμένες οι σοβαρές ελπίδες για γαλλικές επενδύσεις (και αποκρατικοποιήσεις) λόγω ατολμία της Κυβέρνησης Τσίπρα για αποκρατικοποιήσεις. Ουδέν άλλωστε απέδωσε και το πρώτο ταξίδι Ολάντ τον Φεβρουάριο του 2023, σύμφωνα με ρεπορτάζ προσδοκιών της εποχής.

Le Monde: Η φιλία Ολάντ - Τσίπρα ενέχει συμφέρον

Για γάμο ....συμφέροντος κάνει λόγο σε δημοσίευμα της η Λε Μοντ τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Γαλλία, ενώ αποκαλεί τον Τσίπρα ...Μακιαβέλι.
Το σημοσίευμα εξιστορεί το πώς από εντελώς αρνητική που ήταν αρχικά η σχέση Τσίπρα και Ολαντ, μετατράπηκε τελευταία σε «ειδύλλιο»: Ένα ειδύλλιο-συμφέροντος, που «έδεσε με τη διακριτική ευχέρεια των Βρυξελλιώτικων διανυκτερεύσεων που συνηθίζει η ευρωπαϊκή διπλωματία» λέει η Μοντ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην πρώτη προσπάθεια επαφής την άνοιξη του 2012, όταν ο Τσίπρας ήλθε στο Παρίσι αλλά δεν έγινε δεκτός από τον Ολάντ, γεγονός για το οποίο κράτησε μια σχετική πικρία. Μετά την εκλογή του τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθε στην Γαλλία με την ελπίδα ότι με τη βοήθεια του Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μέτωπο των χωρών του Νότου κατά της λιτότητας. Δεύτερη απογοήτευση, και γρήγορη συνειδητοποίηση ότι υπερίσχυε ο Γάλλο-γερμανικός άξονας.

Εκείνη την περίοδο και για πολλούς μήνες - υποστηρίζει το δημοσίευμα - «δεν υπήρξε από ανθρώπινη άποψη, συνάντηση των δύο ανδρών. Ο Τσίπρας ήλπιζε σε μεγαλύτερη υποστήριξη από τον Ολάντ και ο Ολάντ μεγαλύτερο ρεαλισμό από την ελληνική πλευρά».

Είναι η κρίση των καλοκαιρινών μηνών και η απειλή του Grexit που έφερε κοντά τους δύο άνδρες, αν και η ξαφνική ανακοίνωση για το δημοψήφισμα βιώθηκε άσχημα από τον Ολάντ που τη θεώρησε ως «έλλειψη εμπιστοσύνης». Παρ' όλα αυτά, ο Ολάντ συνέχισε να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή και ισορροπιστή - και όταν την περίφημη νύχτα της 12 Ιουλίου ο Τσίπρας ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση, ο Ολάντ ήταν εκείνος που τον αναζήτησε προσωπικά και τον έπεισε να επανέλθει.

«Από αυτά τα βράδια του Ιουλίου, παρέμεινε ένα αίσθημα σιωπηρής συμφωνίας ανάμεσα στους δύο άνδρες, οι οποίοι διατηρούν κάποια διακριτική απόσταση στις προσωπικές τους σχέσεις, αλλά είναι δύο ηγέτες που σέβονται ο ένας τον άλλον» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Από πολιτικής πλευράς, η «Λε Μοντ» θεωρεί, ότι ο Ολάντ, «με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και με έναν Αλέξη Τσίπρα στο πλευρό του, ο οποίος τον φροντίζει ιδιαίτερα ως τον καλύτερο ευρωπαίο εταίρο του, στέλνει ένα μήνυμα στη γαλλική αριστερά. Είναι το είδος της αμοιβαία ωφέλιμης συμφωνίας win-win που και οι δύο ηγέτες καλλιεργούν».
Διότι - και ίσως αυτό τους φέρνει πιο κοντά - μιλούν μεταξύ τους την ίδια γλώσσα, που είναι αυτή των πολιτικών ελιγμών, δηλώνει Γάλλος διπλωμάτης που προσθέτει:

«Γνωρίζετε πολλούς ηγέτες που εκλέγονται σε ένα πρόγραμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν ( επικεφαλής του γαλλικού Αριστερού Μετώπου), που οργανώνουν ένα δημοψήφισμα, που το κερδίζουν, που παραμένουν στην εξουσία εφαρμόζοντας μια πολιτική τύπου Ζαν Φρανσουά Κοπέ (γαλλική δεξιά) και κατορθώνουν να επανεκλεγούν; Ο Τσίπρας είναι ένας πραγματικός Μακιαβέλ - και αυτό αρέσει στον Ολάντ» καταλήγει ο διπλωμάτης.

Η Λε Μοντ εκτιμά ότι αυτό ακριβώς, αλλά με άλλα λόγια, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος με τις δηλώσεις του στις 14 Ιουλίου, λέγοντας για τον Αλέξη Τσίπρα: «Εκλέχθηκε με ένα πολύ αριστερό πρόγραμμα και βρέθηκε να εφαρμόζει πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις, υπήρξε γενναίος ».

---Σαφές μήνυμα για την ανάγκη τερματισμού της πολιτικής αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την υποδοχή του γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ.

«Απαιτούνται αλλαγές ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στη βάση των κανόνων των ευρωπαϊκών μηχανισμών» σχολίασε, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρξει συνέργια όλων των χωρών της Ε.Ε. «Για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την πολιτική της Ευρώπης. Η πολιτική πρέπει να στραφεί προς τον άνθρωπο. Βασικό δεν είναι η οικονομία, αλλά ο άνθρωπος» πρόσθεσε.

Εξαίροντας τις πράξεις της Γαλλίας τον τελευταίο καιρό, όχι μόνο για την Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «οι σχέσεις μας με τους εταίρους είναι εξαιρετικές αλλά ουδέποτε κρύψαμε την ιδιαίτερη σχέση μας με την Γαλλία». Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως η Γαλλία είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ όπως είπε υποδέχθηκε τον κ. Ολάντ «σαν ένα μεγάλο ηγέτη και επικεφαλής ενός μεγάλου έθνους».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε επίσης ζητήματα όπως το προσφυγικό, η ανάγκη ενεργοποίησης της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Συρία, αλλά και το Κυπριακό.

Θετικός εμφανίστηκε ο γάλλος Πρόεδρος στην έναρξη συζητήσεων για το θέμα του χρέους. «Το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει» ανέφερε, ζητώντας πάντως η Ελλάδα να παραμείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της.

«Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν» σημείωσε ο κ. Ολάντ, λέγοντας πως στις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου στήριξε την Ελλάδα.

«Η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της Ε.Ε. ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις» δήλωσε.

«Άλλωστε τι θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα» αναρωτήθηκε, εξαίροντας και το ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας την επομένη του δημοψηφίσματος ώστε να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Για την επίσκεψή του στη χώρα είπε πως έχει και σκοπό να πειστούν γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα» σχολίασε.

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαικό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της Ε.Ε. και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.

Το επίσημο δείπνο

Στην προσφώνησή του κατά το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παυλόπουλος έθεσε το θέμα της διευθέτησης του δημόσιου χρέους και του τερματισμού της πολιτικής λιτότητας. Υπογράμμισε ότι ο ελληνικός λαός θα φανεί απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις του, ωστόσο παρατήρησε ότι στην πορεία, και ενόψει αυτής της συνέπειας του ελληνικού λαού, και οι εταίροι μας οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις.

«Η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική, την οποία τόσον έχει ανάγκη η Ευρωζώνη και, εν τέλει, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της» ανέφερε ο Πρόεδρος.

Υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές, οι Έλληνες εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν ευπατρίδη και μεγάλο φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε θερμά τον γάλλο πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Για το προσφυγικό ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι οι Ευρωπαίοι οφείλουμε να διαχειρισθούμε το πρόβλημα προστατεύοντας τα σύνορα της ΕΕ, αλλά πρωτίστως τους πρόσφυγες.

Tα θετικά και τα αρνητικά της επίσκεψης Ολάντ

Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει «ταμείο» μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου- Φεβρουάριος 2013.
Η κρίση χρέους, η ανεργία, το ελληνικό πρόγραμμα και το ενδιαφέρον για τον ορυκτό πλούτο
Μετά την στήριξη από τη Γερμανίδα καγκελάριο πριν λίγους μήνες, η Ελλάδα πήρε χθες ψήφο εμπιστοσύνης και από τη Γαλλία και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογαλλικές σχέσεις και επισήμανε ότι δεν υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι δεν ήρθε να πουλήσει φρεγάτες στην χώρα, και έδειξε σεβασμό για τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Ο κ. Ολάντ μπορεί να είπε πως «Δεν ζητώ άλλες θυσίες» από τους Έλληνες, ωστόσο ξεκαθάρισε πως η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της.

Ο Γάλλος πρόεδρος παρέλειψε επίσης να μιλήσει για διόρθωση του προγράμματος ή χαλάρωση καθώς όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου «δεν μπορεί να ανοίξει τέτοιο θέμα σε αυτή τη φάση».
Ο κ. Ολάντ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας, ειδικά στους νέους, τονίζοντας πως για να δοθεί «ανάσα» θα πρέπει να υπάρξουν προοπτικές ανάπτυξης.

Στην κυβέρνηση αποδίδουν τεράστια σημασία στην δέσμευση του Γάλλου προέδρου να συμμετάσχει το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων με κεφάλαια στο Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δημιουργείται στην Ελλάδα. Κύκλοι του Μαξίμου υποστηρίζουν πως «αφενός ενισχύεται η πεποίθηση πέραν των φραστικών αναφορών ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ και αφετέρου ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σταθερός επενδυτικός προορισμός».

Θετικά κρίνεται και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε ο Γάλλος πρόεδρος για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Ο κ. Σαμαράς συζήτησε για πρώτη φορά επισήμως με Ευρωπαίο ηγέτη για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της χώρας με τον κ. Ολάντ να αναγάγει το θέμα σε Ευρωπαϊκό.
«Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει» διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο κ. Σαμαράς από την πλευρά του άδραξε την ευκαιρία και έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας πως «τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. Το δικαίωμα να ανακηρύξειΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται. Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Να εξαρτάται, επομένως, λιγότερο από εξαγωγές άλλων», είπε ο κ. Σαμαράς.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για τον τουρισμό και στην συνέχεια παρουσία των κυρίων Ολάντ και Σαμαρά ιδρύθηκε Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας - Γαλλίας μεταξύ του ΣΕΒ και του αντίστοιχου γαλλικού συνδέσμου MEDEF.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα